Μενού
xionia-attiki
Χιόνια στην Αττική (Φωτογραφία αρχείου) | Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Όσο χρονών κι αν είναι ο αναγνώστης των παρακάτω γραμμών δεν μπορεί να μην έχει ακούσει και πιθανότατα λατρέψει στα παιδικά του χρόνια το παραμύθι με τον «ψεύτη βοσκό». 

Ξέρετε, εκείνον το νεαρό με τη φλογέρα που επειδή ήθελε να κάνει πλάκα στους συγχωριανούς του φώναζε συνέχεια «λύκος στα πρόβατα, λύκος στα πρόβατα...». 

Είπε ψέματα μία φορά, είπε ψέματα δύο, την τρίτη που αυτή η φωνή ήταν αληθινή και είχε ανάγκη τη βοήθεια δεν τη βρήκε ποτέ. Άκρως διδακτικός αυτός ο μύθος του Αισώπου. 

Προφανώς και πολλές φορές στη ζωή σας τον επικαλεστήκατε! Θα τον επικαλεστεί και ο υπογράφων όσο αφορά το «για πολλοστή φορά» έκτακτο δελτίο καιρικών φαινομένων. Η λέξη έκτακτο είναι αυτή που πάντα κάνει τη διαφορά. 

Λες έρχεται χαλασμός, λες συναγερμός παντού. Όμως όταν κάνεις τον κόπο να διαβάζεις και όλες τις γραμμές τότε προφανώς και νιώθεις μ... Μπα άσε δεν θα το γράψω όπως το λένε οι πιτσιρικάδες. 

Νιώθεις χαζός θα πω. Τουλάχιστον. Διαβάζεις για χιόνια στα ορεινά της Μακεδονίας, διαβάζεις για βροχές, διαβάζεις και για χαμηλές θερμοκρασίες. Για την ακρίβεια χαμηλότερες από τις υψηλές για την εποχή. 

Εν συνέχεια κοιτάς και το ημερολόγιο και μετράς αντίστροφα για τα Χριστούγεννα. Όπως οι μαθητές που βλέπουν καθημερινά τη διαφήμιση του γνωστού παιχνιδάδικου. Στην καρδιά του Δεκέμβρη είμαστε. Στην καρδιά του χειμώνα.

Κι όμως η ΕΜΥ κρίνει σκόπιμο σε ένα δελτίο τύπου για χαμηλές θερμοκρασίες και βροχές να βάλει και το... έκτακτο δίπλα. Έτσι για να έχει καλυμμένα τα... νώτα της. Δεν είναι και η πρώτη φορά άλλωστε που συμβαίνει.

Η συνέχεια γνωστή. Από γραπτό και ηλεκτρονικό τύπο γίνεται αναπαραγωγή, τα τηλε-παράθυρα βγάζουν «σχετικούς και άσχετους» να δώσουν το κάτι παραπάνω και κάπως έτσι μας πιάνει όλους ο πανικός, η τρέλα, το άγχος για το τι θα γίνει. Καμιά φορά σκάει και το 112 με τη σειρήνα του και δένει το γλυκό. 

Συνήθως (και ευτυχώς δηλαδή) ο συναγερμός είναι άκυρος. Η βροχή παλεύεται με μια ομπρέλα, για το κρύο βάζουμε ένα χοντρό πουλοβεράκι κι ένα κασκόλ. Λέμε και ένα «πάλι... μέσα έπεσαν» και η ζωή συνεχίζεται. Για τους πολλούς που δεν τρέχει και κάτι. 

Υπάρχουν όμως και κάποιοι που τρέχει. Είναι αυτοί που βιοπορίζονται και μια λάθος εκτίμηση, μια διαδοχική λάθος πρόβλεψη, μια υπερβολή μπορεί να τους κάνει ζημιά.

Καταστήματα, εστίαση, ξενοδοχεία σε χειμερινούς προορισμούς που περιμένουν αυτές τις μέρες. Σαφώς και η ασφάλεια των ανθρώπων είναι πάνω από κάθε ακύρωση σε ένα εστιατόριο ή έναν ξενώνα. Αρκεί όμως το alert να έχει βάση. 

Αρκεί η λέξη έκτακτο να μην χάνει τη σημασία της με δεκάδες αναφορές μέσα σε ένα χρονικό διάστημα. Αλλιώς θα ισχύει το «λύκος στα πρόβατα». Κι όταν όντως... έρθει ο λύκος θα γίνει η ζημιά!

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA