Μενού
Χωριό στην Ελλάδα
Χωριό στην Ελλάδα | Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Το προηγούμενο χρονικό διάστημα σε πολλές περιοχές υπήρξαν όλες εκείνες οι καιρικές προϋποθέσεις για να υπάρξει καύσιμη ύλη. Και όχι μόνο… Εκατοντάδες ιδιοκτήτες οικοπέδων με το πρόσχημα «ο δήμος είναι αρμόδιος για να καθαρίσει» δημιούργησαν αυτοσχέδιες χωματερές δίπλα σε ακαθάριστα οικόπεδα.

Όσο για τους κατόχους των οικοπέδων και αυτοί αδιαφόρησαν και δεν τα καθάρισαν έγκαιρα. Και η φωτιά ξέσπασε. Και επεκτάθηκε χάρη στους πολύ δυνατούς ανέμους που ξεπερνούσαν τα 7 μποφόρ.

Δεκάδες σπίτια κάηκαν, πολλά ζώα έχασαν τη ζωή τους, χιλιάδες στρέμματα πολύτιμου για το οξυγόνο μας δάσους έγιναν στάχτη. Πράγματι, δεν χάθηκε καμία ανθρώπινη ζωή και αυτό είναι πολύ σημαντικό.

Αλλά ας βλέπουμε το δάσος και όχι το δέντρο. Πρέπει όλοι κυβερνητικοί παράγοντες, οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης αλλά κυρίως πολίτες να ευαισθητοποιηθούν και να ασχοληθούν πιο επισταμένα με την έννοια της πρόληψης.

Η «θωράκιση» των δασών θα πρέπει και θα είναι προτεραιότητα κάθε νέας δημοτικής αρχής που θα προκύψει από τις εκλογές του Οκτωβρίου. Θα πρέπει επίσης να λάβουμε υπόψη ότι κάθε καλοκαίρι θα έχουμε καύσωνες.

Τα 40αρια που ξέραμε θα είναι παρελθόν! Μιλάμε για άλλες θερμοκρασίες. Και αυτό ενδεχομένως να κάνει κάποιους να σκεφτούν σοβαρά να ξανα ανοίξουν τα σπίτια στο χωριό δίπλα στο δάσος. Έστω για το καλοκαίρι. Τα δέντρα πάντα θα είναι το «φυσικό» κλιματιστικό.

Οι θερμοκρασίες εκεί δεν είναι ίδιες με αυτές των μεγάλων αστικών κέντρων όπου «καίνε» οι τοίχοι των διαμερισμάτων. Αυτό ωστόσο δεν σημαίνει ταυτόχρονα και ανεξέλεγκτη δραστηριότητα σε αυτές τις περιοχές καθώς μια απρόσεκτη κίνηση μπορεί να οδηγήσει σε καταστροφή.

Οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τα επόμενα καλοκαίρια. Ας μην προσπεράσουμε τις προειδοποιήσεις τους. Ας μην σπεύδουμε κάθε φορά να επιρρίπτουμε ευθύνες στους άλλους για τα θέματα πρόληψης ή κατάσβεσης μιας δασικής πυρκαγιάς.

Ας δούμε εξ αρχής τι μπορούμε να κάνουμε εμείς. Να βρούμε χρόνο να ενισχύσουμε τις εθελοντικές ομάδες πυροπροστασίας. Θα πρέπει έστω και τώρα να αντιληφθούμε ότι το δάσος είναι το σπίτι μας. Και όπως προστατεύουμε το σπίτι μας έτσι θα πρέπει να «θωρακίσουμε» και τα δάση μας!

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA