Μενού
Η δημοσιογράφος Σία Κοσιώνη
Σία Κοσιώνη | NDP
  • Α-
  • Α+

Η μεγάλη ανατροπή στις δημοτικές εκλογές στον Δήμο της Αθήνας την περασμένη Κυριακή, ανέδειξε ένα φαινόμενο που στις περισσότερες χώρες του κόσμου θα θεωρούνταν αδιανόητο, εδώ όμως σε πείσμα της κοινής λογικής, επιχειρεί να παγιωθεί ως κανονικότητα. 
                                                              
Η Σία Κοσιώνη έγινε viral και βρέθηκε στο επίκεντρο κοροϊδευτικών έως τοξικών σχολίων. Οι αντιδράσεις της την ώρα που ανακοίνωνε τα πρώτα αποτελέσματα που μαρτυρούσαν την απρόσμενη ήττα του συζύγου της, Κώστα Μπακογιάννη, απασχόλησαν την πλειοψηφία των τηλεοπτικών εκπομπών και σχεδόν όλες τις μεγάλες ειδησεογραφικές ιστοσελίδες.

Θα μπορούσαμε να μιλήσουμε για άλλο ένα φαινόμενο “κανιβαλισμού” στη μεγάλη “αρένα” των social media, με στόχο ένα πρόσωπο που βρέθηκε σε στιγμή αδυναμίας; Ναι, μόνο που στη συγκεκριμένη περίπτωση, η γενικευμένη αντίδραση -εξαιρώντας τα τοξικά σχόλια- έχει αιτία και λόγο ύπαρξης.

Όλοι ασχολήθηκαν με τις αντιδράσεις της Σίας Κοσιώνη τη στιγμή που είχε την υποχρέωση να ανακοινώσει στο τηλεοπτικό κοινό την ήττα του συζύγου της. Να πάμε όμως λίγο πιο πίσω; Στην προηγούμενη εκλογική Κυριακή όταν ανακοίνωνε με χαρά, δίπλα στο γραφικό του συζύγου της, την πρωτιά του στον πρώτο γύρο των δημοτικών εκλογών; Ή να γυρίσουμε ακόμα πιο πίσω, στον Ιούνιο του 2019, όταν ο σύζυγός της κέρδισε τις εκλογές και τον Δήμο κι εκείνη με λαμπερό χαμόγελο στον τηλεοπτικό αέρα του ΣΚΑΪ δήλωνε “το προσωπικό είναι προσωπικό. Ως άνθρωπος είμαι υπερήφανη για τον σύζυγό μου, ως επαγγελματίας, όμως, ένα έχω να πω: τον περιμένω στη γωνία, αν δεν κάνει αυτά που υποσχέθηκε”. (Είχαμε όλο τον χρόνο να το ανακαλύψουμε...)

Ας επιστρέψουμε, όμως, στο παρόν. Στην εκλογική βραδιά του ΣΚΑΪ, που σε συνδυασμό με το αποτέλεσμα, πυροδότησε τόσο έντονο κύμα αντίδρασης. Ας πάμε στην έναρξη της εκπομπής, όταν η κυρία Κοσιώνη υποδέχτηκε το κοινό απροκάλυπτα κεφάτη, αστειευόμενη και ξεσπώντας σε γέλια από την πρώτη καλησπέρα. Το γεγονός ότι καλούνταν να παρουσιάσει ξανά ως αντικειμενική δημοσιογράφος, εκλογικά αποτελέσματα που επηρεάζουν άμεσα την οικογενειακή ζωή της, δεν ήταν παρά μια αμελητέα λεπτομέρεια -δεδομένου ότι ο σύζυγος ήταν το φαβορί για τη νίκη…

Φυσικά θα μπορούσε να αρνηθεί τη συμμετοχή της σε άλλη μια εκλογική βραδιά, στην οποία συμμετείχε ο σύζυγός της. Όπως θα μπορούσε να αρνηθεί και τη συμμετοχή σε προεκλογικά debate εθνικών εκλογών, σε πολιτικές συζητήσεις και σε δελτία ειδήσεων. Επέλεξε να μην το κάνει, σε αντίθεση με δημοσιογράφους από όλο τον κόσμο, που παραιτήθηκαν από τις θέσεις τους, όταν ο / η σύντροφος τους απέκτησε πολιτική εξουσία (χαρακτηριστικό το παράδειγμα της Αν Σινκλέρ στη Γαλλία, που εγκατέλειψε μια υπερ-επιτυχημένη εκπομπή 13 χρόνων, όταν ο σύζυγός της, Ντομινίκ Στρος Καν, έγινε Υπουργός Οικονομικών -κι ας ήταν μια εκπομπή πορτρέτων, με καλεσμένους όχι μόνο από τον χώρο της πολιτικής).

Εδώ όμως δεν τηρούνται καν τα προσχήματα. Ποιος είπε ότι η γυναίκα του Καίσαρα δεν αρκεί να είναι, πρέπει και να φαίνεται τίμια; Ξεχάστε αυτά που ξέρετε. Η γυναίκα του Καίσαρα μπορεί να κάνει ό,τι θέλει. Μπορεί να παρουσιάζει κάθε μέρα τα νέα του “Καίσαρα” και τα νέα της οικογένειας του να συντονίζει συζητήσεις μεταξύ υποστηρικτών και αντιπάλων του, να παίρνει μέρος σε debate που αφορούν την εκλογή του θείου του και να παρουσιάζει αποτελέσματα εκλογών, στις οποίες είναι υποψήφιος…

Μόνο που το κοινό, ακόμα κι αν δεν έχει επιλογή, έχει κρίση. Και στη συγκεκριμένη περίπτωση, δεν μπορούσε να οδηγηθεί σε οποιαδήποτε άλλη κρίση, πλην της αυτονόητης: μας... δουλεύετε που μας δουλεύετε, μήπως να κρατήσουμε κάποιο πρόσχημα, ώστε να νιώσουμε κι εμείς λιγότερο άβολα; 

Αυτό ακριβώς το συναίσθημα κίνησε τις αντιδράσεις εναντίον της κ. Κοσιώνη, που δεν έχουν να κάνουν με εκείνη προσωπικά, αλλά με μια μη αποδεκτή, μη συμβατή με τις στοιχειώδεις αρχές της δημοσιογραφίας σύνδεση δημοσιογραφικής και πολιτικής εξουσίας, που αν και παραβιάζει την κοινή λογική, επιχειρεί να περάσει, να πείσει και να παγιωθεί ως κανονικότητα.

Άρα, η Σία Κοσιώνη έπεσε θύμα «κανιβαλισμού»; Ναι, αλλά κυρίως έπεσε θύμα των επιλογών της. Απλώς νομοτέλεια.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA