Η κλιματική κρίση και κυρίως οι επιπτώσεις της είναι εδώ. Το ζούμε καθημερινά. Με αρκετές ημέρες με υψηλές θερμοκρασίες. Με ανομβρία κ.ά.
Το θέμα είναι εάν έχουμε προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα. Κάποιοι αναζητούν να κάνουν διακοπές στα ορεινά της Ελλάδας ή ακόμα και στη βόρεια Ευρώπη αναζητώντας δροσιά.
Στο Όσλο της Νορβηγίας δεν έχουν κλιματιστικά. Απλά ανοίγουν το παράθυρο. Την ίδια στιγμή στη χώρα μας καθημερινά οι πυροσβέστες δίνουν μάχη με τις φλόγες. Στην πολύπαθη Εύβοια μια ακόμη καταστροφική πυρκαγιά καταγράφηκε τα τελευταία 24ωρα.
Εκκενώσεις χωριών, ώρες αγωνίας για τους κατοίκους, τραυματισμοί πυροσβεστών. Κάτι ωστόσο που μου έκανε εντύπωση από τις ανταποκρίσεις των συναδέλφων στο πύρινο μέτωπο ήταν πως παρά το γεγονός ότι λάμβαναν μηνύματα από τον αριθμό έκτακτης ανάγκης 112 για να αφήσουν τα σπίτια και να μετακινηθούν σε άλλες περιοχές εν τούτοις αρκετοί δεν έφευγαν λέγοντας ότι θα μείνουν για να προστατεύσουν τις περιουσίες τους.
Μια παρορμητική απόφαση καθώς οι πυροσβέστες για αυτό έχουν εκπαιδευτεί. Για να προστατεύουν περιουσίες. Οπότε η παρουσία πολιτών σε σημεία όπου πλησιάζουν απειλητικά φλόγες εγκυμονεί περισσότερους κινδύνους.
Έχω ζήσει στο παρελθόν αντίστοιχες καταστάσεις. Με κατοίκους κυρίως ηλικιωμένους να δείχνουν «παγωμένοι» βλέποντας τις φλόγες να πλησιάζουν τα σπίτια τους και να μην ξέρουν πως να αντιδράσουν και να ζητούν με την αγωνία ζωγραφισμένη στα πρόσωπα τους από τους δημοσιογράφους να πάρουν τηλέφωνο την Πυροσβεστική για να σπεύσει πρώτα σε εκείνο το σημείο.
Η Πυροσβεστική κερδίζει το στοίχημα
Φέτος η αλήθεια είναι ότι ζούμε μια πρωτόγνωρη αντιπυρική περίοδο με την Πυροσβεστική ωστόσο να έχει κερδίσει σε πρώτη φάση το στοίχημα καθώς η πλειοψηφία των πυρκαγιών αντιμετωπίζονται άμεσα. Κάτι που έχει αλλάξει σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια είναι η καθημερινή χρήση πολλών drones που εντοπίζουν άμεσα εστία πυρκαγιάς ενώ εναέριες επιτηρήσεις «ευαίσθητων» περιοχών γίνονται από έμφορτα με νερό αεροσκάφη και ελικόπτερα οπότε σπεύδουν άμεσα για ρίψη νερού σε περίπτωση που υπάρξει φωτιά. Αυτή είναι η θετική πλευρά.
Η αρνητική είναι ο καθημερινός εντοπισμός πολιτών που παρά το γεγονός ότι είναι υψηλός ο βαθμός επικινδυνότητας για πυρκαγιά εν τούτοις κάνουν εργασίες με φλόγα και φυσικά βρίσκονται αντιμέτωποι με «τσουχτερά» πρόστιμα.
Το θέμα δεν είναι μόνο ο χρόνος ανταπόκρισης της Πυροσβεστικής σε ένα περιστατικό. Το θέμα είναι να μην δημιουργείται περιστατικό από εμπρησμό από αμέλεια. Χρειάζεται υπευθυνότητα και από τους πολίτες έτσι ώστε να προστατεύσουμε το ελάχιστο πράσινο που έχει απομείνει στη χώρα μας και το οποίο όπως ανέφερα και στην αρχή λειτουργεί και ως… «φυσικό κλιματιστικό» σε συνθήκες καύσωνα.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.