Μενού
  • Α-
  • Α+

Ενώ απομένουν 86 ημέρες μέχρι την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων που θα γίνουν στο Τόκιο της Ιαπωνίας, η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ), η Διεθνής Παραολυμπιακή Επιτροπή (IPC), η Οργανωτική Επιτροπή του Τόκιο (Tokyo 2020), η Μητροπολιτική Κυβέρνηση του Τόκιο και η Κυβέρνηση της Ιαπωνίας συμφώνησαν σε μια σειρά μέτρων για την εξασφάλιση της ασφαλούς διοργάνωσης των Αγώνων.

Οι αθλητές που θα λάβουν μέρος θα είναι υποχρεωμένοι να κυκλοφορούν παντού φορώντας μάσκες εκτός από  τις στιγμές που τρώνε πίνουν, κοιμούνται προπονούνται και αγωνίζονται, σύμφωνα με το ανανεωμένο  εγχειρίδιο κανόνων που έχουν συντάξει  οι διοργανωτές. 

Όπως ανακοίνωσε σχετικά η οργανωτική επιτροπή των Ολυμπιακών Αγώνων «Τόκιο 2020», μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, το υγειονομικό πρωτόκολλο περιλαμβάνει τα εξής:

- Όλοι οι συμμετέχοντες πρέπει να κάνουν δύο εξετάσεις για τον κορονοϊό πριν από την πτήση τους στην Ιαπωνία.

- Οι αθλητές και όλοι όσοι βρίσκονται σε κοντινή απόσταση με αθλητές θα εξετάζονται καθημερινά, για να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος μη εντοπισμένων θετικών κρουσμάτων που θα μπορούσαν να μεταδώσουν τον ιό. Οι ημερομηνίες και οι ώρες θα καθοριστούν σύμφωνα με το πρόγραμμα.

- Όλοι οι άλλοι συμμετέχοντες στους Αγώνες θα εξετάζονται καθημερινά για τρεις ημέρες μετά την άφιξή τους. Μετά τις πρώτες τρεις ημέρες και καθ’ όλη τη διάρκεια της παραμονής τους, θα εξετάζονται τακτικά, με βάση τη λειτουργική φύση του ρόλου τους και το επίπεδο επαφής τους με τους αθλητές.

- Όλοι οι συμμετέχοντες στα παιχνίδια πρέπει, κατ’ αρχήν, να ακολουθούν μόνο τις δραστηριότητες που έχουν περιγράψει στο σχέδιο δραστηριοτήτων τους. Πρέπει να ελαχιστοποιήσουν την επαφή εντός ενός μέτρου από τους συμμετέχοντες στους Αγώνες που είναι ήδη στην Ιαπωνία για περισσότερες από 14 ημέρες και τους Ιάπωνες κατοίκους.

- Όλοι οι συμμετέχοντες στους Αγώνες πρέπει, κατ’ αρχήν, να χρησιμοποιούν αποκλειστικά τα ειδικά οχήματα μετακινήσεων και δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιούν δημόσιες συγκοινωνίες.

- Όλοι οι συμμετέχοντες στους Αγώνες πρέπει, κατ’ αρχήν, να τρώνε μόνο σε ορισμένες τοποθεσίες όπου υπάρχουν αντίμετρα COVID-19, συμπεριλαμβανομένων των εγκαταστάσεων τροφοδοσίας σε χώρους Αγώνων, στο εστιατόριο του καταλύματος και στα δωμάτιά τους, χρησιμοποιώντας υπηρεσία δωματίου ή παράδοση φαγητού.

- Οι στενές επαφές ορίζονται ως εκείνες που έχουν παρατεταμένη επαφή (για 15 λεπτά ή περισσότερο) με ένα άτομο που έχει επιβεβαιωμένο θετικό τεστ COVID-19, εντός ενός μέτρου, χωρίς να φοράει μάσκα προσώπου. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα όταν τέτοια επαφή συμβαίνει σε κλειστούς χώρους, όπως δωμάτια ξενοδοχείου ή οχήματα. Τα κρούσματα θα επιβεβαιωθούν από τις ιαπωνικές υγειονομικές αρχές.

Την τελευταία στιγμή η απόφαση για θεατές

Η απόφαση σχετικά με το αν οι Ιάπωνες θα μπορούν να παρακολουθήσουν τους Αγώνες αναμένεται να έχει ληφθεί μέχρι τον Ιούνιο - μόλις ένα μήνα πριν από την έναρξη.

Οι θεατές από το εξωτερικό έχουν ήδη απαγορευτεί και ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής Σέικο Χασιμότο έχει προειδοποιήσει ότι μπορεί να μην υπάρχουν καθόλου θεατές. Ο Χασιμότο είπε: «Αυτή τη στιγμή, είναι πολύ δύσκολο να υπάρξει πληρότητα, το καταλαβαίνω αυτό. Μπορεί να υπάρχει μια στιγμή που πρέπει να αποφασίσουμε για τα παιχνίδια πίσω από κλειστές πόρτες, χωρίς θεατές.»

Ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Τόμας Μπαχ πρόσθεσε:

«Κατανοούμε τη μεγάλη ευθύνη που πρέπει να αποδέχονται όλοι οι συμμετέχοντες στους Αγώνες, ώστε όλοι οι συμμετέχοντες και οι θεατές να παραμείνουν ασφαλείς. Έχουμε παραμείνει ευέλικτοι στην εξελισσόμενη παγκόσμια κατάσταση, συνδυάζοντας πολυάριθμα αντίμετρα για να δημιουργήσουμε το ασφαλέστερο δυνατό περιβάλλον.

Τα αυξημένα τεστ για τους αθλητές και τους ενδιαφερόμενους, πριν και κατά τη διάρκεια των αγώνων, είναι ένα σημαντικό παράδειγμα. Αυτά τα εργαλεία θα λειτουργήσουν μόνο εάν όλοι δείξουν αλληλεγγύη και ακολουθήσουν τις κατευθυντήριες γραμμές. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο όσοι παραβιάζουν τους κανόνες μπορούν να αναμένουν να αντιμετωπιστούν αυστηρά στο Τόκιο.»

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA