Μενού
sofoklis
Σοφοκλής Σχορτσιανίτης | @ΕΡΤ
  • Α-
  • Α+

Ο Σοφοκλής Σχορτσανίτης μίλησε για την πορεία του στο μπάσκετ, τον ρατσισμό που βίωσε αλλά και για τους ανθρώπους που τον στήριξαν.

Ο Σοφοκλής Σχορτσανίτης είναι ένα από τα καλύτερα παιδιά του ελληνικού μπάσκετ με σπουδαία καριέρα. Υπηρέτησε την Εθνική Ελλάδας και έφτασε μαζί της στην σπουδαία νίκη επί των ΗΠΑ το 2006 στην Ιαπωνία και στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου μπάσκετ.

Έπαιξε στον Ολυμπιακό και σε άλλες ομάδες αλλά πάντα λόγω του χρώματος του δέρματός του και των κιλών του δεχόνταν ρατσιστικές επιθέσεις. 

«Έχω περίεργη σχέση με το μπάσκετ, αγάπης και μίσους. Όταν ακούς τα μπινελίκια και δεν έχεις παίξει καλά, υπάρχει μία οργή. Το κακό είναι ότι δεν ξέρεις από πού έρχεται αυτό. Όταν είσαι μικρός δείχνεις το δάχτυλο σε όλους τους άλλους. Με τους συναθλητές μου δεν είχα θέμα. Μερικές κουβέντες στο γήπεδο είναι προσβλητικές, δεν έχουν καμία θέση» είπε στο Στούντιο 4. 

Σοφοκλής Σχορτσανίτης: Δέχτηκα ρατσισμό

«Δέχτηκα ρατσισμό και για το χρώμα. Την πρώτη φορά που πάτησα στο γήπεδο δέχτηκα ρατσισμό. Όχι όσο άλλοι αλλά δέχτηκα. Με προστατεύσανε οι συμπαίκτες μου από όλο αυτό. Μου μιλούσαν αγγλικά όταν με έβλεπαν, ακόμα και τώρα συμβαίνει. Η συμπεριφορά του κόσμου αλλάζει ανάλογα με το ταλέντο. Όταν ήμουν 17 χρονών κατάλαβα ότι δεν μπορώ να ξέρω ποιος με πλησιάζει και για ποιον λόγο», αποκάλυψε.  

«Το βλέπουμε και σε άλλες περιπτώσεις να δέχονται ρατσισμό για τα κιλά τους οι παίκτες. Όσο καλύτερος ήμουν μέσα στο γήπεδο, τόσο λιγότερο με ενδιέφερε. Έκανα λάθη, ήταν μια περίοδος που προσπαθούσα πολύ να χάσω κιλά. Μπορεί να μην έτρωγα όλη μέρα», συμπλήρωσε. 

«Προσπαθήσανε να με βοηθήσουν, να με συστήσουν σε διατροφολόγο. Αυτό δε μου άρεσε, είχα περίεργη αντιμετώπιση προς την εξουσία εκείνη την περίοδο. Αθλητικό ψυχολόγο δεν είχα. Μία φορά που σκέφτηκα να κόψω το μπάσκετ ήταν τη χρονιά που με στείλανε στην Ελβετία. Ήταν μια πρόταση που με βοήθησε πάρα πολύ. Δεν είχα την ίδια θέληση να συνεχίσω, ήμουν 21. Είχα την ευκαιρία να γνωρίσω ένα ζευγάρι ψυχολόγων που με βοήθησε. Τα αδέρφια Αγγελόπουλοι με βοήθησαν πάρα πολύ και τους ευχαριστώ για πάντα για την ευκαιρία που μου δώσανε», είπε ο Σοφοκλής Σχορτσανίτης. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.