Την κατάκτηση του χάλκινου μεταλλίου πανηγύρισε στο άλμα επί κοντώ στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού ο Εμμανουήλ Καραλής, ένας από τους πιο γνωστούς Έλληνες αθλητές του στίβου τα τελευταία χρόνια, αφού εκτός από τις παγκοσμίου επιπέδου επιδόσεις του άνοιξε θέματα που ξεπερνούν τα στενά όρια των γηπέδων.
Μάλιστα, ο ίδιος ξόρκισε με εμφατικό τρόπο τους «δαίμονές» του και έδωσε ηχηρές απαντήσεις στις ρατσιστικές επιθέσεις, που βίωσε ως παιδί.
Ο «Μανόλο», όπως τον αποκαλούν οι φίλοι του, οι συναθλητές του και οι λάτρεις του στίβου, γεννήθηκε (20 Οκτωβρίου 1999) και μεγάλωσε στην Αθήνα.
Έχει καταγωγή από τον Πύργο Ηλείας από την πλευρά του πατέρα του, ενώ η μητέρα του κατάγεται από την Ουγκάντα.
Μάλιστα, ο Εμμανουήλ Καραλής έχει μια δίδυμη αδερφή, την Αγγελική. Ο ίδιος πολύ συχνά αναφέρεται μέσω Instagram στην οικογένειά του και μάλιστα δεν παραλείπει να τους ευχαριστεί για τη στήριξή τους και το γεγονός ότι βρίσκονται πάντα στο πλευρό του. Στις εύκολες και κυρίως στις δύσκολες στιγμές.
Όταν δεν ταξιδεύει για αγώνες ή για προετοιμασία, ζει και προπονείται στην Αθήνα.
Εμμανουήλ Καραλής: Social media, μόδα και μετάλλια
Όπως έχει αποκαλύψει, του αρέσουν τα social media, στα οποία είναι εξαιρετικά δραστήριος και η μόδα.
Να σημειωθεί ότι στο Instagram έχει κάτι λιγότερο από 220.000 ακόλουθους.
Η μόδα και τα social media είναι οι δύο «δρόμοι» εκτός αθλητισμού, που λατρεύει ο Καραλής και μάλιστα έχει καταφέρει να ασχολείται με τα παραπάνω επαγγελματικά, καθώς διαθέτει τη δική του σειρά ρούχων και σπουδάζει marketing.
Επιπλέον, στον ελεύθερο του χρόνο του παίζει κιθάρα, ενώ στις αποστολές μεγάλων διοργανώσεων δεν λείπουν τα βίντεο με συναθλητές του.
Ποιος μπορεί να ξεχάσει άλλωστε τα σπαρταριστά βίντεο με το φιλαράκι του και θρύλο του άλματος εις μήκος, Μίλτο Τεντόγλου;
Ο Εμμανουήλ Καραλής έχει υπάρξει κάτοχος του παγκοσμίου ρεκόρ στο επί κοντώ, στον κλειστό στίβο τόσο της κατηγορίας Κ18 (καλύτερη επίδοση όλων των εποχών) όσο και της κατηγορίας Κ20.
Ο ίδιος κατέκτησε την τέταρτη θέση στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Τόκιο το 2021, ενώ το 2024 ήταν 2ος με 5,87 μ. Στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της Ρώμης.
Επίσης, φέτος ήταν 3ος με 5,85 μ. Στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα κλειστού, στη Γλασκόβη της Σκωτίας.
Εκτός από τα επιτεύγματά του στον στίβο, ο «Μανόλο» έχει μιλήσει ανοιχτά για τον ρατσισμό που βίωσε ως παιδί.
Εμμανουήλ Καραλής: Πώς βίωσε τον ρατσισμό στην Ελλάδα
«Είμαι Έλληνας αλλά μαύρος. Στο σχολείο δεν υπήρχαν άλλοι μαύροι, εκτός από εμένα και την αδελφή μου. Υπήρχαν κάποια παιδάκια στην Α’ Δημοτικού που μίλαγαν άσχημα, έλεγαν: τα μαυράκια. Όλα αυτά ξεκινούν από την οικογένεια. Αυτή ήταν η πρώτη μου επαφή με τον ρατσισμό», είχε πει σε συνέντευξή του στο περιοδικό ΟΚ.
«Στη συνέχεια, μπαίνοντας στον στίβο και κάνοντας επιδόσεις, υπήρχε ένας προπονητής που όταν με έβλεπε να πηγαίνω καλά, ξεκινούσε και έλεγε: οι μαύροι δεν κάνουν επί κοντώ, να πας στη χώρα σου εσύ κι η μάνα σου. Τραγικά σχόλια για έναν 15χρονο», αποκάλυψε επίσης στη συνέχεια.
«Το καταγγείλαμε. Έκανε μια πρώτη καταγγελία η μητέρα μου, όταν ήμουν ανήλικος, και στα 18 μου έκανα μόνος μου την καταγγελία, γιατί παρατράβηξε. Από τα 13 μέχρι τα 21 μου ήταν μία διαρκής ενόχληση. Ήταν προπονητής άλλου αθλητή και πολύ καλού. Φτάσαμε στα δικαστήρια, κατηγορήθηκε στην Ομοσπονδία. Η Επιτροπή Φιλάθλου τον έβγαλε από τα στάδια για κάποιον καιρό και μας πήγε στα ανώτατα αθλητικά δικαστήρια, όπου τον καταδίκασαν και εκεί. Κρίθηκε ρατσιστής, είναι ρατσιστής», πρόσθεσε ο Εμμανουήλ Καραλής στο ΟΚ.
Εμμανουήλ Καραλής: Ο «τέρας» της κατάθλιψης
Επιπλέον, ο Εμμανουήλ Καραλής αναφέρθηκε σε ψυχολογικά προβλήματα που αντιμετώπισε κατά τη διάρκεια της αθλητικής του σταδιοδρομίας.
Με ανάρτησή του στο Instagram, ο «Μανόλο» αποκάλυψε ότι έπαθε κατάθλιψη και κρίση πανικού.
«Για πρώτη φορά φέτος έπαθα κρίση πανικού που με έκανε να βυθίσω στο άγχος και την κατάθλιψη για αρκετό καιρό. Πίεσα τον εαυτό μου πολύ σκληρά για να αντιστρέψω αυτή την κατάσταση, αλλά αυτό έκανε τα πράγματα χειρότερα και δυστυχώς ο κακός Μανόλο κυριάρχησε και ανέλαβε», είχε τονίσει χαρακτηριστικά.
«Αναγκάστηκα να συνεχίσω τη σεζόν και να προσπαθώ να είμαι θετικός και να απολαμβάνω κάθε αγώνα όπως κάνω αλλά πάντα ένιωθα χαμένος και ακινητοποιημένος. Είμαι κουρασμένος και νιώθω εντελώς εξαντλημένος. Τελειώνω τη σεζόν μου εδώ», πρόσθεσε επίσης ο Έλληνας αθλητής.
«Χρειάζομαι λίγη ξεκούραση και πρέπει να επικεντρωθώ στην ψυχική μου υγεία για λίγο. Πρέπει να κάνω ένα βήμα πίσω και να κάνω ένα διάλειμμα για να πάρω πίσω το χαμόγελό μου», συμπλήρωσε.
Όπως αποδείχθηκε, τα κατάφερε και με το παραπάνω.
Εμμανουήλ Καραλής: Οι διακρίσεις πριν το Παρίσι
- 2024 – 2ος 5,87 μ. Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, Ρώμη
- 2024 – 3ος 5,85 μ. Παγκόσμιο Πρωτάθλημα κλειστού, Γλασκόβη
- 2023 – 2ος 5,80 μ. Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κλειστού, Κωνσταντινούπολη
- 2022 – 13ος 5,50 μ. Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, Μόναχο
- 2022 – 22oς 5,50 μ. πρ. Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, Γιουτζίν
- 2021 – 4ος 5,80 μ. Ολυμπιακοί Αγώνες, Τόκιο
- 2021 – 2ος 5,65 μ. Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κ23, Ταλίν
- 2019 – 15ος 5,60 μ. πρ. Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, Ντόχα
- 2019 – 2ος 5,60 μ. Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κ23, Γκέβλε
- 2019 – 4ος 5,65 μ. Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κλειστού, Γλασκόβη
- 2018 – 5ος 5,80 μ. Παγκόσμιο Πρωτάθλημα κλειστού, Μπέρμιγχαμ
- 2017 – 11ος 5,55 μ. Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κλειστού, Βελιγράδι
- 2016 – 1ος 5,45 μ. Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Π/Κ, Τιφλίδα
- 2016 – 4ος 5,40 μ. Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ε/Ν, Μπίντγκοζ
- 2015 – 3ος 5,20 μ. Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Π/Κ, Κάλι
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.