Μενού
Φιλιππίνες
ΑP Photos
  • Α-
  • Α+

Νησιωτική χώρα των 110 εκατομμυρίων που αποτελείται 7.641 νησιά. Οι Φιλιππίνες είναι μία από τις τρεις διοργανώτριες του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος της FIBA που διεξάγεται αυτές τις μέρες με συμμετοχή και της ελληνικής ομάδας. Η πρωτεύουσά της, η Μανίλα, θα είναι και η χώρα στην οποία θα διεξαχθεί και ο μεγάλος τελικός της διοργάνωσης.

Μπορεί να είναι γενικά άγνωστο αλλά οι Φιλιππίνες είναι μία από τις πιο πλέον μπασκετικές χώρες του πλανήτη με μερικά από τα καλύτερα μπασκετικά γήπεδα του κόσμου.  Καθόλου τυχαία, στις 25 Αυγούστου, οι 38.115 οπαδοί του μπάσκετ που παρακολούθησαν το παιχνίδι με τη Δομινικανική Δημοκρατία. Αριθμός-ρεκόρ για αγώνα της FIBA.

Ρεκόρ που κρατούσε μάλιστα δεκαετίες και συγκεκριμένα από τον τελικό του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος του 1994 όταν οι ΗΠΑ κέρδισαν τη Ρωσία και κατακτούσαν το τρόπαιο μπροστά από 32.616 ανθρώπους στο Τορόντο του Καναδά. 

Γήπεδο μπάσκετ στις ΦΙλιππίνες.
AP Photo/Aaron Favila

Πρωτάθλημα Φιλιππίνων και NBA

Οι Φιλιππινέζοι συνηθίζουν να παρακολουθούν κατά χιλιάδες το εθνικό πρωτάθλημα της χώρας τους. Στον έβδομο τελικό του πρωταθλήματος μεταξύ Barangay Ginebra και Bay Area Dragons βρέθηκαν 54.589 οπαδοί, αριθμοί παντελώς ξένοι στα ευρωπαϊκά γήπεδα όπου για παράδειγμα στην περσινή Euroleague είχαμε έναν μέσο όρο εισιτηρίων της τάξης των 8.180 θεατών ανά ματς.

Κυκλοφορώντας στις μεγάλες πόλεις των Φιλιππίνων θα καταλάβεις από νωρίς τη λατρεία του λαού των Φιλιππίνων για το άθλημα. Γήπεδα υπάρχουν σε κάθε γειτονιά και πολλοί άνθρωποι κυκλοφορούν στον δρόμο φορώντας φανέλες ομάδων του τοπικού πρωταθλήματος αλλά και του NBA, το οποίο οι Φιλιππινέζοι λατρεύουν.

Σύμφωνα με το Al Jazeera, τη σελίδα του NBA στο Facebook ακολουθούν περί τους 9 εκατομμύρια ανθρώπους από τις Φιλιππίνες, πράγμα που τους καθιστά και την μεγαλύτερη διαδικτυακή fan base αν εξαιρέσει κανείς τις ίδιες τις ΗΠΑ φυσικά. Δεν είναι καθόλου σπάνιο γονείς να δίνουν στα παιδιά τους ονόματα αστέρων του NBA.

Στιγμιότυπο από αγώνα επίδειξης.
AP Photo/Pat Roque

Με αυτή τη λατρεία για το πρωτάθλημα, δεν είναι καθόλου παράξενο που αστέρες του NBA βρίσκουν θελκτικό το πρωτάθλημα της χώρας προκειμένου να κλείσουν την καριέρα τους. Ο Kevin Porter, o Cedric Ceballos, ο Chris Morris, o Al Thornton, ο Reggie Williams και ο Wes Matthews είναι μερικοί μόνο από αυτούς που βρέθηκαν στην PBA League εγκαταλείποντας το καλύτερο πρωτάθλημα του κόσμου.

Μία εθνική περασμένων μεγαλείων

Η εθνική ομάδα των Φιλιππίνων έχει μάλιστα αρκετά σημαντικές επιτυχίες με μεγαλύτερη το χάλκινο μετάλλιο που πήρε στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 1954, η υψηλότερη θέση που έχει λάβει ποτέ ομάδα εκτός της Αμερικής και της Ευρώπης. Είναι δε από τις πιο πετυχημένες εθνικές ομάδες της Ασίας έχοντας 5 χρυσά μετάλλια στα Πανασιατικά Πρωταθλήματα της Ασίας έχοντας βέβαια σταδιακά χάσει τη δυναμική που είχαν ιδίως τη δεκαετία του 1960.

Οι Φιλιππινέζοι ήταν από τους πρώτους που γνώρισαν το μπάσκετ καθώς ήδη από τη δεκαετία του 1910 οι Αμερικανοί που έχτιζαν το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας έφεραν μαζί τους και το μπάσκετ. Μία επιτυχία του 1913 ήταν που γιγάντωσε τη φήμη του αθλήματος και έξω από τα εκπαιδευτικά ιδρύματα. Τότε η FIBA δεν υπήρχε ούτε ως σκέψη.

Παιδιά παίζουν στη βροχή στις Φιλιππίνες.
AP Photo/Aaron Favila

Οι Φιλιππίνες έγινε τελικά μέλος της FIBA με την ίδρυση της Φιλιππινέζικης Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης το 1936. Την ίδια χρονιά συμμετείχε στους διαβόητους Ολυμπιακούς Αγώνες που έγιναν το 1936 από το ναζιστικό καθεστώς. Κατέλαβαν την 5η θέση η οποία παραμένει ακόμα και σήμερα η υψηλότερη θέση που έχει φτάσει ποτέ ασιατική ομάδα στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Αντίστοιχος Νίκος Γκάλης της χώρας ήταν ο Carlos “Caloy” Matute Loyzaga, ένας από τους σπουδαιότερους Φιλιππινέζους μπασκετμπολίστες όλων των εποχών. Πολύ πρόσφατα μάλιστα, στις 2 Ιουνίου του 2023, έγινε ο πρώτος Φιλιππινέζος μπασκετμπολίστας που μπήκε στο Hall Of Fame της FIBA σε μία τελετή που λειτούργησε ως προεόρτιο της διοργάνωσης του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA