Συνήθως ένα χαμόγελο ως κοινωνικό σήμα μπορεί να μεταδίδει από χαρά μέχρι σιγουριά κι αυτοπεποίθηση. Όχι πάντα όμως. Το χαμόγελο δεν είναι απαραίτητα συνδεδεμένο με τα θετικά συναισθήματα που μπορεί να νιώθει ένα άτομο όταν αντικρίζει ένα άλλο, λίγα μέτρα μπροστά του.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι αθλητές της πυγμαχίας και γενικότερα όσοι ασχολούνται με τα κάθε μορφής μαχητικά αθλήματα. Σχετικές μελέτες ερευνητών φανερώνουν πως ο μαχητής που χαμογελά πριν την έναρξη του αγώνα του, είναι πιθανότερο να ηττηθεί, παρά να κερδίσει. Γιατί όμως συμβαίνει αυτό;
Ακριβώς επειδή το χαμόγελο μπορεί να προέρχεται λόγω φόβου ή αισθήματος κατωτερότητας απέναντι σε κάποιον άλλον. Έτσι, οι πυγμάχοι που μπορεί να αισθάνονται υποταγή στον αντίπαλο, αντιδρούν -συνειδητά ή και όχι- χαμογελώντας στην προσπάθεια τους να μην προδώσουν με το... καλημέρα τον φόβο τους.
Πρόκειται δηλαδή για μια «άμυνα» του οργανισμού και του μυαλού, έναν τρόπο να «καμουφλάρει» και να μη φανερώσει μια αδυναμία που ενδεχομένως αισθάνεται.
Μια σημαντική διάκριση για τα χαμόγελα
Σύμφωνα με το Science Focus του BBC, υπάρχει μια σχετική διάκριση όσον αφορά τα χαμόγελα. Υπάρχουν εκείνα που γίνονται με απόλυτη φυσικότητα και χαρακτηρίζονται από ένα αρκετά μεγάλο τσάκισμα στις ρυτίδες κοντά στα μάτια.
Καθώς κι εκείνα που προσποιούμαστε, τα οποία είναι λιγότερο εκφραστικά και δεν «τσακίζουν» εξίσου πολύ τις ρυτίδες πλησίον των ματιών.
Φυσικά, δεν είναι «κανόνας» πως όταν ένας πυγμάχος χαμογελά στο ρινγκ πριν το καμπανάκι της έναρξης, θα χάσει σίγουρα. Απλώς πολλές φορές μπορεί να αντανακλά ένα κομμάτι της ψυχολογίας του αθλητή εκείνη τη στιγμή.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.