Μενού
Βασίλης Σπανούλης
Ο προπονητής της Εθνικής Ελλάδας, Βασίλης Σπανούλης | Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Το βράδυ της Παρασκευής (23/2, 21:00, Novasports Prime/ΕΡΤ3, live κάλυψη από το gazzetta.gr) η Ελλάδα υποδέχεται τη Τσεχία στο πλαίσιο των προκριματικών αγώνων του EuroBasket 2025.

Το συγκρότημα του Βασίλη Σπανούλη, ο οποίος θα πραγματοποιήσει το ντεμπούτο του ως head coach της Εθνικής, θα επιχειρήσει να μπει με το δεξί στην προκριματική διαδικασία. Με «όπλο» και τον κόσμο, που εξάντλησε τα εισιτήρια ενόψει του αγώνα με τους Τσέχους.

Ενός αγώνα που θα διεξαχθει στο ΣΕΦ, το φαληρικό γήπεδο στο οποίο το 1987 γράφτηκε η πιο λαμπρή σελίδα στην ιστορία του ελληνικού μπάσκετ με την κατάκτηση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος. Η Εθνική Ομάδα επιστρέφει στο Ειρήνης και Φιλίας, όπου οι αναμνήσεις είναι πολλές και ξυπνούν νοσταλγία, για πρώτη φορά μετά από 25 ολόκληρα χρόνια!

25 χρόνια μετά

Για την ακρίβεια, πέρασαν 9.019 μέρες από το τελευταίο ματς της Ελλάδας στο συγκεκριμένο στάδιο. Ήταν τον Ιούνιο του 1999 όταν έπεφτε η αυλαία για την «επίσημη αγαπημένη» και τη διαχρονική σχέση της με το ΣΕΦ.

Η ήττα με 66-68 από τη πανίσχυρη Γιουγκοσλαβία, σε φιλικό προετοιμασίας πριν το Ευρωμπάσκετ της Γαλλίας, έμελλε να αποτελέσει τον τελευταίο αγώνα της χώρας μας στην ιστορική της έδρα, όπου μεταξύ άλλων είχε φιλοξενήσει ένα χρόνο νωρίτερα (1998) το Μουντομπάσκετ.

Η Ελλάδα εκείνο το βράδυ βρήκε απέναντι της μια φανταστική από πλευράς ταλέντου Γιουγκοσλαβία, με παίκτες όπως ο Στογιάκοβιτς, ο Ντανίλοβιτς, ο Τάρλατς, ο Ντίβατς κι ο Τομάσεβιτς, μεταξύ άλλων. Στην πρώτη καρέκλα του πάγκου των Γιούγκων ήταν ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς και στη δεύτερη ο Ντούσαν Ίβκοβιτς - κι αυτό τα λέει όλα αναφορικά με την δυναμική της.

Στην όχθη των γηπεδούχων, βρισκόταν ο Κώστας Πετρόπουλος με βοηθό τον Ηλία Ζούρο, στα πρώτα βήματα της καριέρας του ως προπονητής. Και το ρόστερ απαρτιζόταν από τους Αλβέρτη, Γιαννούλη, Σιγάλα, Δ. Παπανικολάου, Κορωνιό, Τσακαλίδη, Καράγκουτη και Μπουντούρη.

Μάλιστα ο τελευταίος σκόρερ της Εθνικής μας στο ΣΕΦ ήταν ο -τότε 28χρονος- Γιώργος Σιγάλας που με βολές είχε διαμορφώσει το τελικό 66-68 στο εν λόγω φιλικό.

Για την ιστορία, η Εθνική Ομάδα που ήταν τότε ένα αρκετά φρέσκο σύνολο παικτών, δεν έφτασε μακριά στο Ευρωμπάσκετ που ακολούθησε, γνωρίζοντας τρεις ήττες σε ισάριθμα ματς. Αντιθέτως οι Γιουγκοσλάβοι έφτασαν ως τον μικρό τελικό με τους Γάλλους κι ήταν εκείνοι που κατέκτησαν το χάλκινο, ανεβαίνοντας στο βάθρο.

Τα χρόνια που ακολούθησαν

Το ΣΕΦ έπαψε να αποτελεί το «σπίτι» της Εθνικής το καλοκαίρι του 1999 κι έκτοτε η Ελλάδα έδινε την πλειοψηφία των αγώνων της στο Κλειστό των Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων, το οποίο μονιμοποιήθηκε ως νέα έδρα.

Τελευταία, πάντως, η Ελλάδα αγωνίστηκε και στο Ολυμπιακό Γυμναστήριο των Άνω Λιοσίων, με χαρακτηριστικότερη περίπτωση το σπουδαίο 72-71 με την Τουρκία, τοn Φεβρουάριο του 2022, στο πλαίσιο των προκριματικών του Μουντομπάσκετ.

Μένει να δούμε αν ο Βασίλης Σπανούλης και τα «παιδιά» του θα κάνουν απόψε ένα καλό ποδαρικό στην ιστορική επιστροφή της Εθνικής Ομάδας στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας. Εξάλλου, πρόκειται και για επίσημο ματς με βαθμολογικό νόημα.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA