Μενού
Ολυμπιακοί Αγώνες 2024
Ολυμπιακοί Αγώνες 2024 | EPA/Mohammed Badra/ΑΠΕ-ΜΠΕ
  • Α-
  • Α+

Ρώσοι και Λευκορώσοι αθλητές θα μπορέσουν να λάβουν μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού το 2024, ωστόσο δεν μπορούν να κατέβουν με τη σημαία της χώρας τους, αλλά ως ουδέτεροι, ανακοίνωσε η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή. 

Όλοι όσοι έχουν πιάσει τα όρια για συμμετοχή στους Ολυμπιακούς, θα μπορέσουν να αγωνιστούν, αλλά χωρίς τα εθνικά τους χρώματα, εμβλήματα ή ύμνους. 

Το να επιτραπεί η συμμετοχή τους αποτελεί «σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα» σημείωσε η Επιτροπή, όπως μεταφέρει το BBC.

Σημειώνεται πως μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, απαγορεύτηκε η συμμετοχή τόσο Ρώσων όσο και Λευκορώσων - πρόκειται για σύμμαχο της Μόσχας - αθλητών σε όλες τις σημαντικές αθλητικές διοργανώσεις. 

Η Ουκρανία έχει προειδοποιήσει με μποϊκοτάζ των Ολυμπιακών, σε περίπτωση που δεν τηρούνταν η απαγόρευση, αλλά τον περασμένο Ιούλιο υψηλόβαθμος αξιωματούχος επεσήμανε πως θα γίνει δεκτό και το status της ουδετερότητας. 

«Το εκτελεστικό συμβούλιο της ΔΟΕ αποφάσισε ότι ουδέτεροι αθλητές που έχουν κατέβει ατομικά και έχουν προκριθεί» θα μπορέσουν να συμμετάσχουν, έγινε γνωστό. 

Η πρόβλεψη περί ατομικότητας έχει σημασία, καθώς δεν μπορούν να κατέβουν ομάδες αθλητών. Επίσης, εξαιρούνται όσοι τάσσονται ανοιχτά υπέρ του πολέμου στην Ουκρανία. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA