Μενού
Novak Djokovic
Ο Νόβακ Τζόκοβιτς | Shutterstock
  • Α-
  • Α+

Αίσθηση έχει προκαλέσει η καταγγελία του άσσου του τένις Νόβακ Τζόκοβιτς ότι το 2022, δηλητηριάστηκε από το φαγητό που έφαγε σε ξενοδοχείο της Μελβούρνης όπου κρατείτο για τη μη συμμετοχή του σε τουρνουά, λέγοντας ότι βρέθηκαν υψηλές τιμές μόλυβδου και υδραργύρου στον οργανισμό του.

Ειδικοί αμφισβήτησαν τον ισχυρισμό του Σέρβου πρωταθλητή, υποστηρίζοντας ότι «είναι πιθανό και παράλληλα απίθανο».

Στον Guardian, μίλησε η βιοχημικός διατροφολόγος του πανεπιστημίου Monash, γιατρός Μπάρμπαρα Καρντόσο, η οποία υπογράμμισε: «Οι Αυστραλοί είχαν σχετικά χαμηλή έκθεση στον μόλυβδο και τον υδράργυρο λόγω μέτρων που περιλάμβαναν τη σταδιακή κατάργηση του μολύβδου στη μπογιά, τη βενζίνη και τις υδραυλικές εγκαταστάσεις.

«Ο υδράργυρος μπορεί να υπάρχει στα τρόφιμα, αλλά τα τρόφιμα με την υψηλότερη συγκέντρωση υδραργύρου είναι τα ψάρια και τα οστρακοειδή».

Ο Τζόκοβιτς έχει δηλώσει ότι κάνει χορτοφαγική διατροφή.

«Η συγκέντρωση στα ψάρια και τα οστρακοειδή που βρίσκονται στην Αυστραλία είναι σχετικά χαμηλή», είπε η Καρντόζο και πρόσθεσε: «Χρειάζεται χρόνος για να συσσωρευτεί αυτός ο υδράργυρος στο σώμα για να προκαλέσει δηλητηρίαση».

«Τα τρόφιμα που οι άνθρωποι που ζουν στη Μελβούρνη και καταναλώνουν, τα οποία μπορεί να έχουν μαζευτεί εδώ ή να έχουν πουληθεί σε τοπικά παντοπωλεία είναι απίθανο να προκαλέσουν δηλητηρίαση».

Η γιατρός Κάθριν Φλέμινγκ, λέκτορας δημόσιας υγείας στο Πανεπιστήμιο του Δυτικού Σίδνεϊ, είπε ότι «είναι δύσκολο να φανεί αιτιότητα μεταξύ της δηλητηρίασης από βαρύ μέταλλο από τον Τζόκοβιτς και της τροφής που καταναλώθηκε χωρίς αποτελέσματα κλινικών εξετάσεων».

Νόβακ Τζόκοβιτς: Τι αναφέρουν ειδικοί

Οι ειδικοί αμφισβήτησαν τον ισχυρισμό του Νόβακ Τζόκοβιτς ότι «δηλητηριάστηκε» από το φαγητό στη Μελβούρνη, κατά τη διάρκεια του σίριαλ με τη βίζα του Australian Open, υποστηρίζοντας ότι είναι πιθανό και παράλληλα απίθανο.

Το Υπουργείο Εσωτερικών αρνήθηκε να σχολιάσει τα όσα είπε ο Σέρβος τενίστας, επικαλούμενο λόγους προστασίας προσωπικών δεδομένων.

Ο Damian Maganja, ερευνητής σε θέματα τροφίμων στο George Institute for Global Health, δήλωσε ότι πρόκειται για μια «ανυπόστατη κατηγορία».

«Είναι πιθανό ... αλλά παράλληλα αρκετά απίθανο, δεδομένου του πόσο καιρό ήταν κλειδωμένος, ενώ αυτά τα γεύματα πιθανώς παρασκευάστηκαν σε μαζικές ποσότητες και δεν έχουν υπάρξει άλλες αναφορές απ' όσο γνωρίζω».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA