Μενού
Κέρλινγκ
Κέρλινγκ | Shutterstock
  • Α-
  • Α+

Εντάξει, μπορεί να αποτελεί ευφημισμό. Το άθλημα του κέρλινγκ σίγουρα δεν είναι τόσο διαδεδομένο στη χώρα μας, αλλά οι ακόλουθοι και οι εκπρόσωποί του το λατρεύουν

Για τον μέσο θεατή, η εικόνα μίας στρογγυλής κοτρόνας που γλιστράει στον πάγο, με δύο παρατρεχάμενους να σκουπίζουν μανιωδώς στο διάβα της, δεν βγάζει και τόσο νόημα. Το κέρλινγκ όμως γίνεται πολύ πιο ενδιαφέρον άπαξ και ορίσουμε τους κανόνες και τον τρόπο παιχνιδιού.

Τι είναι το κέρλινγκ

Για να σχηματίσετε μία γενική εικόνα, σκεφτείτε πως το κέρλινγκ μοιάζει πολύ σε σκοπό και τεχνική με το παιδικό παιχνίδι των «βόλων». Είναι ομαδικό άθλημα, που παίζεται μεταξύ δύο ομάδων, αποτελούμενες από μία τετράδα παικτών η καθεμιά, πάνω σε ένα ορθογώνιο στρώμα από πάγο.

Στην αντίπερα μεριά του πάγου βρίσκεται εντυπωμένη μία επίπεδη περιοχή-στόχος, ή αλλιώς το «house», που αποτελείται από δύο ομόκεντρους κύκλους. Οι αντίστοιχοι «βόλοι» του κέρλινγκ είναι μεγάλες, λείες, στρογγυλές πέτρες από γρανίτη.

Κάθε ομάδα ρίχνει εναλλάξ, μία-μία τις πέτρες της, συνολικά 8, με στόχο να καταλήξουν όσο πιο κοντά γίνεται στο κέντρο του στόχου. Στο τέλος του αγώνα, η ομάδα με τις περισσότερες πέτρες πιο κοντά στο κέντρο του στόχου κερδίζει.

Και το σφουγγάρισμα;

Καλά ως εδώ, αλλά αυτό που ξενίζει πολλούς είναι το χαρακτηριστικό σκούπισμα του πάγου που κάνουν οι συμπαίκτες, όσο η πέτρα ολισθαίνει προς τον στόχο. Και εξηγούμε: Η πέτρα του κέρλινγκ είναι ιδιαίτερα βαριά, και χρειάζονται ιδιαίτεροι μικροχειρισμοί έτσι ώστε να φτάσει στο σημείο που θέλει ο ρίπτης. 

Ο σκοπός του «σκουπίσματος» είναι η στιγμιαία λείανση του πάγου απ' όπου θα περάσει η πέτρα, όταν η ρίψη χρειάζεται μειωμένη τριβή. Είναι δηλαδή ένα στοιχείο τεχνικής. Η στρατηγική του κέρλινγκ είναι αυστηρά ορισμένη, με συγκεκριμένους ρόλους για κάθε έναν από τους 4 παίκτες. 

Πού βρίσκεται η χώρα μας

Είτε το πιστεύετε είτε όχι, η Ελλάδα διαθέτει εθνικές ομάδες κέρλινγκ ανδρών και γυναικών, με τα «αγόρια» μας να έχουν δώσει το παρόν και σε διεθνείς αγώνες.

Στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Γ' Κατηγορίας Ανδρών, το οποίο διεξήχθη στο Dumfries της Σκωτίας το διάστημα 28 Απριλίου - 4 Μαΐου 2023, έλαβε μέρος ελληνική αποστολή, την οποία αποτελούσαν οι Ευστράτιος Κοκκινέλλης, Διονύσιος Καρακώστας, Αλέξανδρος Αραμπατζής, Γεώργιος Βακιρτζής και Νικόλαος Ζαχαρίας. Η ομάδα μας κατέλαβε την έβδομη θέση αφού κέρδισε την ομάδα της Γεωργίας.

Η Ελληνική Ομοσπονδία Κέρλινγκ είναι επίσης αναγνωρισμένη από το υπουργείο Αθλητισμού, ενώ το άθλημα καταχωρείται ως χειμερινό. Επί του παρόντος, οι εθνικοί μας εκπρόσωποι δεν είναι παρά εκκολαπτόμενοι άσοι, αλλά συνεχίζουν ακάθεκτοι τις προπονήσεις τους.

 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA