Μενού
  • Α-
  • Α+

Την ανάγκη δημιουργίας ενός επαρκούς δικτύου φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων, ως απαραίτητη προϋπόθεση για την ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης, τονίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση Κατασκευαστών Αυτοκινήτων (ACEA). Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η ACEA, έξι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης διαθέτει λιγότερο από ένα φορτιστή ανά 100 χλμ. δρόμων.

Η Ελλάδα βρίσκεται στην 3η θέση από το τέλος, με μόλις 0,4 φορτιστή ανά 100 χλμ. Στην τελευταία θέση βρίσκεται η Λιθουανία (0,2 φορτιστή ανά 100 χλμ.) και στην προτελευταία η Κύπρος (επίσης 0,4 ανά 100 χλμ.).

Η λίστα καταδεικνύει τις ανισότητες εντός ΕΕ στο συγκεκριμένο τομέα. Σε 17 κράτη-μέλη υπάρχουν λιγότερα από 5 σημεία φόρτισης ανά 100 χλμ. οδικού δικτύου, ενώ μόλις 5 διαθέτουν πάνω από 10 σημεία φόρτισης ανά 100 χλμ. 

Πρόκειται για:

  • Ολλανδία με 64,3 σημεία φόρτισης 
  • Λουξεμβούργο με 57,9 σημεία φόρτισης
  • Γερμανία με 25,8 σημεία φόρτισης
  • Πορτογαλία με 24,9 σημεία φόρτισης
  • Σουηδία με 12,2 σημεία φόρτισης.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα των ανισοτήτων είναι ότι η Ολλανδία έχει ένα φορτιστή ανά 1,5 χλμ. δρόμων, ενώ η Πολωνία (που είναι 8 φορές μεγαλύτερη) έχει ένα φορτιστή ανά 150 χλμ. οδικού δικτύου!

Ιδιαίτερα σημαντική είναι η παράμετρος των ταχυφορτιστών, αυτών δηλαδή συνεχούς ρεύματος (DC) άνω των 22 kW. Όπως τονίζει η ACEA, μόλις 1 στα 7 σημεία φόρτισης στην ΕΕ υποστηρίζει ταχυφόρτιση. Τα υπόλοιπα είναι από 22 kW ή λιγότερο και δεν μπορούν να φορτίσουν τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα με αποδεκτή ταχύτητα.

«Αν θέλουμε να πείσουμε τους κατοίκους της Ευρώπης να στραφούν στην ηλεκτροκίνηση τα επόμενα χρόνια, θα πρέπει η φόρτιση των ηλεκτρικών αυτοκινήτων να γίνει τόσο εύκολη όσο ο ανεφοδιασμός σε καύσιμο», δήλωσε η Γενική Διευθύντρια της ACEA, Σίγκριντ Ντε Βρις. «Οι οδηγοί δεν θα πρέπει να διανύουν μεγάλες αποστάσεις μέχρι να βρουν φορτιστή ή να περιμένουν… αιώνες για να φορτίσουν».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA