Μενού
  • Α-
  • Α+

Στο Φεστιβάλ GreenTech του Λονδίνου η Audi παρουσίασε μία τεχνολογία, η οποία υπόσχεται να βελτιώνει την ποιότητα της ατμόσφαιρας στις πόλεις. Σε συνεργασία με τον προμηθευτή φίλτρων Mann+Hummel, η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία αναπτύσσει σε πιλοτικό στάδιο ένα φίλτρο που θα εφοδιάζει τα μελλοντικά ηλεκτρικά της μοντέλα.

Τοποθετημένο κάτω από την μάσκα του οχήματος, το φίλτρο συλλέγει μικροσωματίδια από τη γύρω περιοχή, βελτιώνοντας την ποιότητα της ατμόσφαιρας. Το φίλτρο είναι ενεργό είτε το ηλεκτρικό όχημα κινείται είτε είναι σταθμευμένο και φορτίζει την μπαταρία του.

Τα μικροσωματίδια είναι ιδιαίτερα επιβλαβή για τον ανθρώπινο οργανισμό. Τα μικρότερα σωματίδια σκόνης δεν γίνονται αντιληπτά με γυμνό μάτι, έχουν διάμετρο μόλις 10 μικρόμετρα (ίση με 0,01 χιλιοστό) και άρα εισπνέονται πολύ εύκολα. Το 85% των μικροσωματιδίων στην οδική κυκλοφορία προκαλούνται από την τριβή των φρένων, τη φθορά των ελαστικών αλλά και του οδοστρώματος.

Το φίλτρο που αναπτύσσει η Audi είναι ανάλογης τεχνολογίας με αυτών σε συσκευές απορρόφησης μικροσωματιδίων που λειτουργούν σε ορισμένες ευρωπαϊκές πόλεις. Βρίσκεται μπροστά από το ψυγείο και δεν απαιτούνται σημαντικές μετατροπές για την τοποθέτησή του, κάτι που περιορίζει το σχετικό κόστος.

Το πιλοτικό πρόγραμμα θα διαρκέσει έως το 2024 και στην Audi εκτιμούν ότι ανάλογα φίλτρα θα καταστούν υποχρεωτικός εξοπλισμός των οχημάτων στο μέλλον.