Μενού
USB-C
Θύρα USB-C σε αυτοκίνητο | Skoda Auto
  • Α-
  • Α+

Απλούστερη θα γίνει η διαδικασία φόρτισης μικρών ηλεκτρονικών συσκευών στο έδαφος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς μέχρι τα τέλη του 2024 καθίσταται υποχρεωτική η παρουσία θύρας φόρτισης USB-C. Η κοινοτική οδηγία αφορά μία σειρά συσκευών, όπως κινητά τηλέφωνα, τάμπλετ, ψηφιακές κάμερες, φορητά ηχεία, ακουστικά, πληκτρολόγια, ποντίκια κ.α. Από το 2026 η σχετική οδηγία θα εφαρμοστεί και στα λάπτοπ.

Καθώς η USB-C θα είναι η κοινή θύρα, όλες οι συσκευές θα μπορούν να φορτίζουν με έναν φορτιστή. Έτσι οι καταναλωτές θα μπορούν να αγοράζουν π.χ. ένα smartphone χωρίς φορτιστή στη συσκευασία. Η εξέλιξη αυτή θα περιορίσει τα ηλεκτρονικά απόβλητα κατά περίπου 980 τόνους ετησίως και θα εξοικονομήσει τουλάχιστον 250 εκατ. ευρώ από την αγορά αχρείαστων φορτιστών.

Τι ισχύει στα αυτοκίνητα

Η ανάγκη φόρτισης αλλά και διασύνδεσης είναι μεγάλη μέσα στα αυτοκίνητα. Κινητά τηλέφωνα, ακουστικά, φορητά συστήματα πλοήγησης, κάμερες στο ταμπλό (dash cam) και μία σειρά ηλεκτρονικών συσκευών φορτίζουν την ώρα που οδηγούμε. 

Μπορεί η απόφαση της ΕΕ να μην αφορά – προς το παρόν – την αυτοκινητοβιομηχανία, όμως η καθιέρωση της θύρας USB-C είναι σίγουρη και στο χώρο του αυτοκινήτου. Καθώς μέσα στα επόμενα χρόνια όλες οι ηλεκτρονικές συσκευές θα φορτίζουν μέσω USB-C, είναι αναμενόμενο οι κατασκευαστές οχημάτων να επιλέξουν το συγκεκριμένο πρότυπο.

USB-C
Θύρα USB-C σε αυτοκίνητο | Skoda Auto

Ήδη ο όμιλος Volkswagen (Volkswagen, Audi, Skoda, Seat) εφοδιάζει τα νέα του μοντέλα μόνο με θύρες USB-C. Ορισμένες άλλες μάρκες προσφέρουν και τις δύο επιλογές (USB-C και USB-A), ενώ άλλες προς το παρόν USB-A.

Οι θύρες USB-C εξασφαλίζουν ταχύτερη φόρτιση (45W) αλλά και ταχύτερη μεταφορά δεδομένων, κάτι που είναι ιδιαίτερα χρήσιμο σε μία σύντομη διαδρομή με το αυτοκίνητο.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA