Μενού
  • Α-
  • Α+

Όπως αναφέρει δημοσίευμα του «Business Insider»,  αναλυτές οι οποίοι εστιάζουν στην κίνηση στο διαδίκτυο ακροδεξιών εξτρεμιστών δεν εξεπλάγησαν από την εισβολή και τις λεηλασίες στις οποίες προέβησαν οι οπαδοί του Ντόναλντ Τραμπ την Τετάρτη στο Καπιτώλιο.

Οι οπαδοί του Τραμπ μάλιστα φαίνεται ότι με αναρτήσεις στο διαδίκτυο δεν έκρυβαν την επιθυμία να προκαλέσουν χάος ακόμα και με τη χρήση  βίας.

«Εδώ και εβδομάδες εξτρεμιστές είχαν επανειλημμένως εκφράσει διαδικτυακά την πρόθεσή τους να λάβουν μέρος στις διαμαρτυρίες της 6ης Ιανουαρίου και είχαν φανερώσει την επιθυμία τους για χάος και βία», δήλωσε στον ιστότοπο Buzzfeed, ο Τζάρετ Χολτ, συνεργάτης του Εργαστηρίου Ψηφιακών Εγκληματολογικών Ερευνών.

Η 6η Ιανουαρίου ήταν μία σημαδιακή ημερομηνία καθώς το Κογκρέσο αναμενόταν να επικυρώσει την εκλογική νίκη του Τζο Μπάιντεν, παρά τις αβάσιμες κατηγορίες του Τραμπ και των οπαδών του περί νοθείας. Τελικά το εκλογικό αποτέλεσμα επικυρώθηκε καθώς το Κογκρέσο συνέχισε τη διαδικασία μετά το «ντου» των οπαδών του Ρεπουμπλικανού προέδρου.

Όπως αναφέρει το Buzzfeed η ιδέα για ένα σχέδιο «επιδρομής» στο Καπιτώλιο κυκλοφορούσε για αρκετό καιρό τόσο σε ακροδεξιά φόρουμ όσο και στα social media, με τις συζητήσεις να κορυφώνονται λίγες μέρες πριν τελικά πραγματοποιηθεί η εισβολή.

Ιδιαίτερα ενεργό στο συγκεκριμένο κομμάτι ήταν ένα ακροδεξιό φόρουμ οπαδών του Τραμπ, το TheDonald. Μάλιστα όπως αναφέρει η ΜΚΟ, Advance Democracy, το 50% των κορυφαίων ποστ στο φόρουμ καλούσαν από τις 4 Ιανουαρίου σε χρήση βίας, κάτι το οποίο συνέβαινε και στην αγαπημένη πλατφόρμα social media των ακροδεξιών το Parler.

Ένα ενδεικτικό σχόλιο ενός χρήστη στο Parler, ανέφερε σύμφωνα με το Bloomberg, «απλά φανταστείτε όλοι οι πατριώτες που θα μαζευτούν στην Ουάσινγκτον να κάνουν μία επιδρομή στη Γερουσία, στο Ανώτατο Δικαστήριο και στο Κογκρέσο και να τα καταλάβουν».

Κάλεσμα σε «Δεύτερη Αμερικάνικη Επανάσταση»

Στο Facebook οπαδοί του Τραμπ είχαν δημιουργήσει ιδιωτικές ομάδες στις οποίες συγκεντρώνονταν διαδικτυακά. Συγκεκριμένα στις 5 Ιανουαρίου ο ρεπόρτερ του Buzzfeed, Ράιαν Μακ, αναγνώρισε μία ομάδα με το όνομα «Red State Secession», η οποία αριθμούσε περίπου  8.000 μέλη και καλούσε σε «Δεύτερη Αμερικάνικη Επανάσταση» στις 6 Ιανουαρίου.

Μάλιστα ο Μακ παρατήρησε ότι η ομάδα είχε σύνδεση και με παρεμφερείς ομάδες στις πληροφορίες  της και ότι το Facebook αυτόματα σου πρότεινε περισσότερες τέτοιου είδους ομάδες.

Όπως αναφέρει το Bloomberg οι συζητήσεις στις συγκεκριμένες ομάδες στο Facebook άρχισαν να καλούν όλο και περισσότερο σε βία όσο το ημερολόγιο πλησίαζε στην 6η Ιανουαρίου.

«Θα υπάρξει ένας Μεγάλος Εμφύλιος Πόλεμος αν το Κογκρέσο επιτρέψει την κλοπή των εκλογών», ανέφερε ένας χρήστης στην ομάδα «Ο Τζο Μπάιντεν δεν είναι ο πρόεδρός μου».

Επιπλέον σύμφωνα με την έρευνα της Advance Democracy, στο Twitter υπήρξαν περίπου 20.800 λογαριασμοί που ανέφεραν την 6η Ιανουαρίου σε tweet σχετικά με το θέμα QAnon.

Το QAnon είναι μία συλλογή θεωριών συνομωσίας που υποστηρίζουν ότι ο Τραμπ είναι ένας ήρωας που μάχεται το «βαθύ κράτος».

Πάντως παρότι το Twitter και το Facebook, δεν έκαναν κάποιο  επίσημο σχόλιο, πήραν μέτρα καθώς μπλόκαραν τους λογαριασμούς του Αμερικανού προέδρου, ενώ το Twitter είχε κατεβάσει ένα βίντεο, το οποίο πόσταρε ο Τραμπ λέγοντας στους οπαδούς του ότι είναι «ξεχωριστοί» και να «γυρίσουν σπίτι ήσυχα» μετά το «ντου» στο Καπιτώλιο.

Διαβάστε Ακόμα:

«Όνειδος για τη Δημοκρατία»: Σοκ, οργή και... ειρωνείες στον πλανήτη για την εισβολή στο Καπιτώλιο

Το FBI ζητά πληροφορίες για τους εισβολείς στο Καπιτώλιο

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA