Μενού
  • Α-
  • Α+

Ο Πίτερ Εμπάρεκ, επικεφαλής ερευνητής του ΠΟΥ αποκάλυψε ότι η ομάδα του δεν κατάφερε να βρει την πηγή του κορονοϊού.

Αντ ' αυτού, ο Δρ Εμπάρεκ ζήτησε περισσότερη έρευνα σχετικά με τις θεωρίες που υποστηρίζονται από το Πεκίνο σχετικά με το εισαγόμενο κρέας, καθώς και τη θεωρία ότι ο ιός μετέβη απευθείας από τον ξενιστή του στον άνθρωπο.

Ωστόσο, απέρριψε μια τέταρτη θεωρία, ότι ο ιός διέρρευσε από ένα εργαστήριο, λέγοντας ότι είναι «εξαιρετικά απίθανο» και ότι οι ερευνητές δεν πρέπει να το ερευνήσουν περαιτέρω.

Το Πεκίνο έχει επανειλημμένα προσπαθήσει να μεταφέρει την ευθύνη για την πανδημία εκτός των συνόρων του, τη στιγμή που οι επικριτές της κυβέρνησης φοβούνταν ότι η έρευνα θα χρησιμοποιηθεί για απόκρυψη ενοχλητικών ή ενοχοποιητικών στοιχείων.

Τα επικρατέστερα σενάρια

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου του, ο Δρ Εμπάρεκ υποστήριξε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία μετάδοσης «στη Γουχάν ή αλλού» πριν από τον Δεκέμβριο του 2019, παρά τις μελέτες που υποδηλώνουν ότι ο ιός κυκλοφορούσε παγκοσμίως μήνες νωρίτερα από αυτό.

Περιγράφοντας τα ευρήματα της διερευνητικής αποστολής της ομάδας του, ο Δρ Εμπάρεκ δήλωσε ότι η πιο πιθανή εξήγηση είναι ότι ο ιός πέρασε από το αρχικό ζώο ξενιστή του σε ένα ενδιάμεσο ζώο που έρχεται σε στενή επαφή με τον άνθρωπο, πριν μεταδοθεί στους ανθρώπους.

Τα ενδιάμεσα ζώα θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν κατεψυγμένα ή διατηρημένα με απλή ψύξη ζωικά προϊόντα που πωλούνται σε αγορές στη Γουχάν, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που εισάγονται από το εξωτερικό, είπε, περιγράφοντας τη δεύτερη θεωρία του.

Η επόμενη θεωρία είναι ότι ο ιός μεταδόθηκε απευθείας από τον αρχικό του ξενιστή στον άνθρωπο, με τις νυχτερίδες ως πιθανή πηγή. Ωστόσο, οι άνθρωποι και οι νυχτερίδες δεν έρχονται σε στενή επαφή στη Γουχάν και τα επιχρίσματα νυχτερίδων και διαφόρων άλλων ζωικών ειδών στην Κίνα -συμπεριλαμβανομένων των άγριων ζώων, των κατοικίδιων και των αγροτικών- δεν κατάφεραν να βρουν την αρχική πηγή.

Ο Δρ Εμπάρεκ ζήτησε να διεξαχθεί περισσότερη έρευνα στις τρεις αυτές θεωρίες και είπε ότι οι ομάδες θα πρέπει να κοιτάξουν έξω, αλλά και μέσα στα σύνορα της Κίνας.

Η μόνη θεωρία που απέρριψε κατηγορηματικά ήταν ότι ο ιός είχε διαρρεύσει από ένα εργαστήριο, λέγοντας ότι ένα τέτοιο γεγονός ήταν «εξαιρετικά απίθανο».

Ο Δρ Λιανγκ Ουανιάν, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας της Γουχάν, συμφώνησε πως δεν υπάρχουν στοιχεία ότι ο κορονοϊός ήταν παρών σε οποιαδήποτε εγκατάσταση στην Κίνα πριν εμφανιστεί στον άνθρωπο.

Εάν ο ιός δεν ήταν παρών σε εργαστήριο πριν από το ξέσπασμα τότε δεν θα μπορούσε να ξεφύγει, είπε.

Ο Δρ Ουανιάν υποστήριξε τη θεωρία ότι τα κατεψυγμένα τρόφιμα θα μπορούσαν να είναι η πηγή, λέγοντας ότι η έρευνά του δείχνει ότι κορονοϊός μπορεί να επιβιώσει για μεγάλο χρονικό διάστημα σε χαμηλές θερμοκρασίες.

Στην πραγματικότητα, ισχυρίστηκε, το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα κορονοϊού στη Γουχάν, το οποίο καταγράφηκε στις 8 Δεκεμβρίου, δεν είχε καμία σχέση με οποιαδήποτε αγορά εντός της πόλης.

Πηγή: Daily Mail

Διαβάστε ακόμα

«Άλμα» στα 1.526 κρούσματα - 277 οι διασωληνωμένοι, 20 οι θάνατοι του τελευταίου 24ωρου

Ο «χάρτης» του κορονοϊού: 750 κρούσματα στην Αττική - Στο «κόκκινο» πολλές περιοχές

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA