Μενού
  • Α-
  • Α+

Με αυτόν τον τρόπο εκφράστηκε η γενικευμένη διαμαρτυρία για τη στάση της Βρετανίας, αλλά και άλλων χωρών, στο Κυπριακό.

Σε πολλά σημεία ακούστηκαν καμπάνες των εκκλησιών και σειρήνες συναγερμού.

Η κατάσταση ήταν τεταμένη από καιρό πριν.

Ήδη από το 1956, η βρετανική κυβέρνηση άρχισε να συζητά για χωριστή αυτοδιάθεση των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων, ελπίζοντας να αποτρέψει την Ένωση με την Ελλάδα.

Τι είχε προηγηθεί 

Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Καθημερινή» σε παλιότερο άρθρο της, το 1957 η βρετανική κυβέρνηση του κόμματος των Συντηρητικών υπό την ηγεσία του Χάρολντ Μακμίλαν απομακρύνθηκε από το δόγμα της άμεσης κυριαρχίας επί ολόκληρης της Κύπρου.

Επιδόθηκε δε στην αναζήτηση μιας λύσης η οποία θα εξυπηρετούσε τις αξιώσεις τόσο της Τουρκίας (εκ των ρυθμιστών των εξελίξεων μετά την Τριμερή Διάσκεψη του Λονδίνου το 1955) όσο και των Τουρκοκυπρίων (σημαντικός αριθμός των οποίων στελέχωνε τις τάξεις της αστυνομικής δύναμης του βρετανικού αποικιακού καθεστώτος) για διχοτόμηση της νήσου.

Ο συγκεκριμένος προσανατολισμός της βρετανικής διπλωματίας ενίσχυσε σημαντικά την εξάρτηση του Λονδίνου από την τουρκική κυβέρνηση και την τουρκική μειονότητα της αποικίας.

Το γεγονός αυτό ερχόταν σε έντονη σύγκρουση με την επιθυμία της ελληνικής κοινότητας της Κύπρου (80% του συνολικού πληθυσμού).

(Η φωτογραφία εξωφύλλου δείχνει Βρετανούς στρατιώτες σε άσκηση στη χερσόνησο του Ακάμα, στην Πάφο, τον Σεπτέμβριο του 1957) 

 

Διαβάστε ακόμα: 

 Η Άγκυρα δεν κάνει πίσω για τους S-400 και συζητά μόνο «λύση δύο κρατών» στην Κύπρο

Τσαβούσογλου για Κυπριακό: Συζητάμε λύση δύο κρατών

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA