Μενού
  • Α-
  • Α+

Η Διώρυγα του Σουέζ συνδέει την Ανατολή και τη Δύση και είναι ζωτικής σημασίας για τη μεταφορά πετρελαίου, φυσικού αερίου και εμπορευμάτων. 

Πού βρίσκεται, ποιος την κατασκεύασε και σε ποια χώρα ανήκει η πιο διάσημη διώρυγα του κόσμου;

Που βρίσκεται η Διώρυγα του Σουέζ

Η Διώρυγα του Σουέζ είναι μια τεχνητή υδάτινη οδός στην Αίγυπτο. Συνδέει τη Μεσόγειο με την Ερυθρά Θάλασσα μέσω του Ισθμού του Σουέζ και χωρίζει την Αφρική από την Ασία.

Ποιος την κατασκεύασε

Κατασκευάστηκε από την εταιρεία Canal Suez μεταξύ 1859 και 1869 και τα εγκαίνιά της έγιναν στις 17 Νοεμβρίου 1869.

Το 1854 ο Φερντινάν ντε Λεσέψ, πρώην Γάλλος πρόξενος στο Κάιρο, συμφώνησε με τον Οθωμανό κυβερνήτη της Αιγύπτου για την κατασκευή ενός καναλιού 100 μιλίων απέναντι από τον Ισθμό του Σουέζ.

Το 1856 ιδρύθηκε η εταιρεία Suez Canal και της παραχωρήθηκε το δικαίωμα να διαχειρίζεται τη Διώρυγα για 99 χρόνια μετά την ολοκλήρωση των εργασιών.

Η κατασκευή ξεκίνησε τον Απρίλιο του 1859, και στην αρχή εργάτες που έκαναν καταναγκαστικά έργα έσκαβαν με τα χέρια και με φτυάρια.

Αργότερα, έφτασαν Ευρωπαίοι εργάτες με μηχανήματα και φτυάρια ατμού και στις 17 Νοεμβρίου 1869 η Διώρυγα του Σουέζ άνοιξε για πλοήγηση.

Σε ποια χώρα ανήκει η Διώρυγα του Σουέζ

Αν και η Διώρυγα ήταν ιδιοκτησία της αιγυπτιακής κυβέρνησης, οι Ευρωπαίοι μέτοχοι, ως επί το πλείστον Γάλλοι και Βρετανοί, κατείχαν την εταιρεία που τη διαχειριζόταν μέχρι τον Ιούλιο του 1956.

Ο πρόεδρος Γκαμάλ Άμπντελ Νάσερ εθνικοποίησε το Κανάλι, μία κίνηση που οδήγησε στην κρίση του Σουέζ τον Οκτώβριο και Νοέμβριο του 1956.

Η Διώρυγα του Σουέζ λειτουργεί και συντηρείται από κρατική Αρχή της Αιγύπτου.

Σύμφωνα με τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, μπορεί να χρησιμοποιηθεί «σε καιρό πολέμου και σε καιρό ειρήνης από κάθε σκάφος εμπορίου ή πολέμου χωρίς διάκριση σημαίας».

Δυνάμεις με ακτές και ναυτιλία τόσο στη Μεσόγειο όσο και στην Ερυθρά Θάλασσα (Αίγυπτος και Ισραήλ) έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη Διώρυγα του Σουέζ.

Πηγή: The Sun

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA