Μενού
  • Α-
  • Α+

Το ρωσικό πολεμικό ναυτικό ξεκίνησε σήμερα (Τετάρτη, 14/4) στρατιωτικές ασκήσεις στη Μαύρη Θάλασσα, εν όψει του κατάπλου δύο πλοίων του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού στην περιοχή, μετέδωσαν τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Στις ασκήσεις συμμετέχουν πλοία επιφανείας του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας, που εδρεύει στην Κριμαία, καθώς και αεροσκάφη και ελικόπτερα. Οι ασκήσεις περιλαμβάνουν επίθεση κατά στόχων επιφανείας και αέρος, σύμφωνα με τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Δύο πολεμικά πλοία των ΗΠΑ αναμένονται στην Μαύρη Θάλασσα, καθώς Ουάσινγκτον και ΝΑΤΟ έχουν σημάνει συναγερμό για την ευρείας κλίμακας ανάπτυξη ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων στα σύνορα της Ουκρανίας και την Κριμαία.

Η Μόσχα έχει προειδοποιήσει ότι τα αμερικανικά πολεμικά πλοία πρέπει να μείνουν μακριά από την Κριμαία «για το καλό τους», χαρακτηρίζοντας την ανάπτυξή τους στην Μαύρη Θάλασσα «πρόκληση» που θέλει «να δοκιμάσει τα ρωσικά νεύρα».

Υπό μελέτη η πρόταση Μπάιντεν

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε σήμερα, Τετάρτη (14/4) ότι θα «μελετήσει» την πρόταση για μια σύνοδο κορυφής που διατυπώθηκε χθες, Τρίτη, από τον Αμερικανό πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν στη διάρκεια συνομιλίας του με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Είναι ακόμη πρόωρο να μιλήσουμε γι’ αυτή τη συνάντηση με συγκεκριμένο τρόπο. Είναι μια νέα πρόταση που θα μελετηθεί», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας.

Στο μεταξύ, το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA μετέδωσε επικαλούμενο πηγή στο υπουργείο Εξωτερικών πως το Κρεμλίνο προειδοποίησε σήμερα στην Ουάσινγκτον πως θα δράσει με αποφασιστικότητα, αν οι Ηνωμένες Πολιτείες προχωρήσουν σε οποιαδήποτε νέα «μη φιλικά μέτρα», όπως επιβολή κυρώσεων.

Σύμφωνα με το RIA, τη δήλωση αυτή έκανε ο σύμβουλος του προέδρου Πούτιν σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, Γιούρι Ουσάκοφ, ο οποίος κάλεσε τον αμερικανό πρεσβευτή στη Μόσχα για συνομιλίες μετά τη χθεσινή τηλεφωνική επικοινωνία ανάμεσα στον Πούτιν και τον Μπάιντεν.

Πρόβαρε απόκρουση επίθεσης ο ουκρανικός στρατός

Οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας πρόβαραν σήμερα την απόκρουση μιας επίθεσης με άρματα μάχης καi πεζικό κοντά στα σύνορα με την προσαρτηθείσα από τη Ρωσία Κριμαία, ανέφερε σε μια ανακοίνωση ο ουκρανικός στρατός.

Η Ρωσία κατέλαβε την Κριμαία από την Ουκρανία το 2014 και τις τελευταίες εβδομάδες έχουν αυξηθεί οι μάχες στην ανατολική Ουκρανία, όπου οι κυβερνητικές δυνάμεις πολεμούν με υποστηριζόμενους από τη Ρωσία αυτονομιστές σε μια σύγκρουση επτά ετών η οποία σύμφωνα με το Κίεβο έχει κοστίσει τη ζωή σε 14.000 ανθρώπους.

Ο ουκρανικός στρατός δήλωσε ότι στα σημερινά γυμνάσια ανέπτυξε άρματα μάχης και πυροβολικό προκειμένου να εξασκηθεί στην απόκρουση μιας δύναμης αρμάτων μάχης και πεζικού που προσπαθεί να διασπάσει την άμυνά του.

Ανήρτησε πλάνα βίντεο, με την υπόκρουση ροκ μουσικής, που δείχνουν ουκρανικά άρματα μάχης σε ελιγμούς σχηματισμού και στρατιωτών που οπλίζουν και εκτοξεύουν πυρά πυροβολικού.

Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου δήλωσε χθες, Τρίτη, πως η ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων της Μόσχας κοντά στην Ουκρανία είναι μέρος γυμνασίων μεγάλης κλίμακας που έχουν σκοπό να δοκιμάσουν την ετοιμότητα μάχης και να απαντήσουν σε ό,τι αποκάλεσε απειλητική στρατιωτική δράση από το ΝΑΤΟ.

Ο Σόιγκου δήλωσε πως τα γυμνάσια διάρκειας τριών εβδομάδων, τα οποία αποκάλεσε επιτυχή, αναμένεται να ολοκληρωθούν σε δύο εβδομάδες.

Ο Σόιγκου είπε πως το ΝΑΤΟ αναπτύσσει 40.000 στρατιώτες και 15.000 τμήματα στρατιωτικού εξοπλισμού κοντά στα σύνορα της Ρωσίας, κυρίως στη Μαύρη Θάλασσα και στις περιοχές της Βαλτικής.

Η δυτική συμμαχία αρνείται ότι έχει οποιαδήποτε τέτοια σχέδια.

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι είχε τηλεφωνική συνδιάλεξη με τον πρωθυπουργό της Ιαπωνίας Γιοσιχίντε Σούγκα για την ανάπτυξη ρωσικών στρατευμάτων κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία και ευχαρίστησε τον Σούγκα για την υποστήριξή του, όπως ανακοίνωσε σήμερα το γραφείο του Ζελένσκι.

«Ο Ζελένσκι μοιράστηκε τις ανησυχίες για την κλιμάκωση της κατάστασης ασφαλείας στην ανατολική Ουκρανία και την αύξηση της συγκέντρωσης ρωσικών δυνάμεων κοντά στα σύνορα του κράτους μας», ανέφερε η ανακοίνωση του γραφείου του Ουκρανού προέδρου.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA