Διεθνή
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Εμβόλιο AstraZeneca: «Όχι» από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στα 100 εκατομύρια επιπλέον δόσεις

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν ενεργοποίησε την οψιόν αγοράς για 100 εκατομμύρια επιπλέον δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα, Πέμπτη, ότι δεν πρόκειται να ενεργοποιήσει την οψιόν για αγορά 100 εκατομμυρίων πρόσθετων δόσεων εμβολίου της AstraZeneca κατά της Covid-19, που περιλαμβάνεται στην τρέχουσα σύμβαση προμήθειας που έχει η Ε.Ε. με την εταιρεία.

Ένας εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου ότι η διορία για άσκηση της συγκεκριμένης επιλογής έχει ήδη παρέλθει και η Ε.Ε. δεν σκοπεύει να την επανεξετάσει, επιβεβαιώνοντας έτσι ρεπορτάζ του Reuters από την Τετάρτη.

Η Επιτροπή παρήγγειλε 300 εκατομμύρια δόσεις από την AstraZeneca στο πλαίσιο σύμβασης που περιελάμβανε 400 εκατομμύρια δόσεις, εκ των οποίων τα 100 εκατομμύρια ήταν προαιρετικά.

Βρυξέλλες: Αποστασιοποιούνται από την Astrazeneza

Η απόφαση είναι το πιο πρόσφατο σημάδι ότι οι Βρυξέλλες προσπαθούν να αποστασιοποιηθούν από την AstraZeneca καθώς επανειλημμένα -όπως υποστηρίζουν- δεν έχει τηρήσει τις συμφωνίες προμήθειας. 

Η AstraZeneca προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Ε.Ε. τον Ιανουάριο, όταν ανέφερε ότι δεν θα είναι σε θέση να προσφέρει τον αριθμό δόσεων που αναμένονταν αρχικά. Μέχρι το τέλος του πρώτου τριμήνου, η εταιρεία παρέδωσε 30 εκατομμύρια δόσεις σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αντί για τις 100 εκατομμύρια δόσεις που ήταν ο όρος στη σύμβασή της με την Ε.Ε. Οι ελλείψεις παρεμπόδισαν σοβαρά τις εκστρατείες εμβολιασμού σε όλες τις χώρες της Ε.Ε.

Η εταιρεία προέβλεψε ότι θα παρέδιδε περίπου 70 εκατομμύρια δόσεις μέχρι το τέλος του δεύτερου τριμήνου του έτους, όταν υποτίθεται ότι θα είχε παραδώσει και τις 300 εκατομμύρια δόσεις που εξασφαλίζονται στη σύμβαση της Ε.Ε.

Με πληροφορίες από Reuters, Politico


Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.


TAGS
#AstraZeneca #Εμβόλιο #Κομισιόν #Covid-19