Μενού
  • Α-
  • Α+

Ο Τζο Μπάιντεν, με αφορμή την Ημέρα Μνήμης για την γενοκτονία των Αρμενίων, την αναγνώρισε κι επίσημα, τηρώντας αυτό που έλεγε και προεκλογικά. Είναι ο πρώτος πρόεδρος των ΗΠΆ που αναγνωρίζει την σφαγή περίπου 1.500.000 Αρμενίων το 1917 ως γενοκτονία. 

Διαβάστε ακόμη: Οργή Τσαβούσογλου για την αναγνώριση γενοκτονίας των Αρμενίων: Η ιστορία δεν ξαναγράφεται

Σημειώνεται, ότι ο προκάτοχός του στην προεδρία, Ντόναλντ Τραμπ, αν και θεωρούσε την σφαγή «μια από τις χειρότερες μαζικές θηριωδίες του 20ού αιώνα», δεν την αναγνώριζε επίσημα ως γενοκτονία, παρά το γεγονός ότι το 2019, και τα δύο σώματα του Κογκρέσου (Βουλή και Γερουσία) εξέδωσαν ψηφίσματα με συντριπτική διακομματική πλειοψηφία για την αναγνώρισή της. 

Τι έλεγε ο Τραμπ 

«Η θέση της κυβέρνησης δεν έχει αλλάξει. Οι θέσεις μας εκφράζονται από την ανακοίνωση που είχε κάνει ο πρόεδρος τον περασμένο Απρίλιο» είχε τονίσει χαρακτηριστικά η εκπρόσωπος του Τραμπ για τις δηλώσεις του στις 24 Απριλίου του 2019. 

Στη δήλωση για την επέτειο των μαζικών δολοφονιών ο Τραμπ ανέφερε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες τιμούν τα θύματα «μιας από τις χειρότερες μαζικές θηριωδίες του 20ού αιώνα» αλλά δεν χρησιμοποίησε τη λέξη γενοκτονία, με αναλυτές να χαρακτηρίζουν την κίνηση Τραμπ ως «δώρο» στον Ερντογάν.

«Από το 1915 ενάμιση εκατομμύριο Αρμένιοι απελάθηκαν, σφαγιάστηκαν και περπάτησαν μέχρι να πεθάνουν στη διάρκεια των τελευταίων χρόνων της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας», είχε προσθέσει ο Τραμπ.

Οι Αρμένιοι εκτιμούν ότι ενάμιση εκατομμύριο άνθρωποι δολοφονήθηκαν συστηματικά την περίοδο εκείνη και πολλοί ιστορικοί καθώς και περισσότερες από 20 χώρες αναγνωρίζουν τη γενοκτονία των Αρμενίων.

Από την πλευρά της η Τουρκία επισημαίνει ότι οι θάνατοι αυτοί οφείλονταν στον εμφύλιο πόλεμο και τον λιμό, από τον οποίο έχασαν τη ζωή τους 300.000 με 500.000 Αρμένιοι και άλλοι τόσοι Τούρκοι.

Τον Νοέμβριο του 2019, ο Γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκράχαμ «πάγωσε» την ψηφοφορία, με το επιχείρημα ότι δεν είναι δουλειά των ΗΠΑ να καθορίζουν ιστορικά γεγονότα. Ωστόσο, πολλοί στην Ουάσιγκτον υποστήριξαν τότε ότι ο κ. Γκράχαμ έδρασε καθ’ υπόδειξη του Λευκού Οίκου.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων είχε εγκρίνει το νομοσχέδιο σε μία ιστορική ψηφοφορία, με ψήφους 405 υπέρ και 11 κατά.

Η δέσμευση του Ομπάμα

Ο Μπαράκ Ομπάμα, που είχε δεσμευθεί να αναγνωρίσει τη γενοκτονία των Αρμενίων, αποχώρησε από τον Λευκό Οίκο τον Ιανουάριο έπειτα από οκτώ χρόνια στην εξουσία, στη διάρκεια των οποίων δεν τήρησε την υπόσχεσή του προκειμένου να διατηρήσει τις καλές σχέσεις των ΗΠΑ με την Τουρκία.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.