Μενού
  • Α-
  • Α+

Θα μπορούσαμε να κάνουμε λόγο για απόφαση-σταθμό για την απελευθέρωση της 31χρονης Μελέκ Ιπέκ ύστερα από την ετυμηγορία δικαστηρίου στην Τουρκία ότι η δολοφονία του άντρα της ήταν στο πλαίσιο της αυτοάμυνας.

Το να δικαιώνονται γυναίκες σε δικαστήριο στην Τουρκία, στην Αττάλεια, για δολοφονία ενός άντρα, σε αυτή την εποχή, είναι πολύ σπάνιο. Κι αυτό γιατί μόλις πριν λίγο καιρό η Τουρκία είχε αποχωρήσει από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης κατά της βίας των γυναικών.

Η Ιπέκ είχε σκοτώσει με καραμπίνα τον άντρα της ως αντίδραση στα 12 χρόνια βίας και κακοποίησης που υφίσταντο εκείνη μαζί με τις δύο κόρες της, η μία 7 ετών και η άλλη 9 ετών. Μάλιστα, όταν είχε συλληφθεί, οι εικόνες με το μωλωπισμένο και φουσκωμένο από το ξύλο πρόσωπό της, είχαν σοκάρει τη διεθνή κοινή γνώμη. Η αρχική ποινή που της είχε επιβληθεί ήταν για 6 χρόνια, όμως στην πορεία της δίκης και των εφέσεων κι αφού η Ιπέκ πέρασε κάποιους μήνες στη φυλακή, το δικαστήριο της Αττάλειας λειτούργησε με το πνεύμα και όχι το γράμμα του νόμου και η Ιπέκ αφέθηκε ελεύθερη γιατί, σύμφωνα με την ετυμηγορία, η πράξη της «ήταν πράξη αυτοάμυνας και προστασίας της σωματικής και σεξουαλικής ακεραιότητας της ίδιας και των δύο κοριτσιών της».

Κατά την έξοδο της από τη φυλακή, κόσμος περίμενε την Ιπέκ για να την υποδεχτεί και εκείνη αγκάλιασε τα παιδιά της και τους ανθρώπους της, με την ανακούφιση να είναι εμφανής στο βλέμμα της.

Αν συγκρίνει κανείς αυτή την απόφαση του δικαστηρίου με τις περιπτώσεις όπου κακοποιημένες γυναίκες δε δικαιώθηκαν, αλλά και με το ότι το 2020 πάνω από 300 γυναίκες βρέθηκαν νεκρές από ενδοοικιακή βία, αντιλαμβάνεται πως τέτοια απόφαση δικαιοσύνης θα κάνουμε πολύ καιρό να ξανακούσουμε για τη γείτονα.

https://www.youtube.com/watch?v=M21GfuqgvNM
Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA