Μενού
  • Α-
  • Α+

Καθώς τα εμβόλια για τον κορονοϊό έχουν διανεμηθεί σε πολλές περιοχές του πλανήτη, ο Μπιλ Γκέιτς κατηγορείται για την απόκρυψη συνταγών εμβολίων από αναπτυσσόμενα έθνη λόγω της απάντησής του σε πρόσφατη συνέντευξη.

Ερωτηθείς από το Sky News αυτή την εβδομάδα εάν θα ήταν χρήσιμο να αλλάξει ο νόμος περί πνευματικής ιδιοκτησίας για καταστεί εφικτός ο διαμοιρασμός της συνταγής των εμβολίων, ο Γκέιτς απάντησε αρνητικά, κάτι που θα μπορούσε να ερμηνευτεί ως συμπαράσταση στο δίκαιο πνευματικής ιδιοκτησίας. Όμως, στη συνέχεια κλήθηκε να απαντήσει και στην αναπόφευκτη ερώτηση: «Γιατί όχι;».

Ο λόγος, όπως δήλωσε, οφείλεται στην πολυπλοκότητα της κατασκευής ασφαλών εμβολίων. «Υπάρχουν λίγα εργοστάσια εμβολίων στον κόσμο και τα μέτρα ασφαλείας είναι αρκετά αυστηρά. Το πρόβλημα σε αυτή την περίπτωση δεν είναι η πνευματική ιδιοκτησία. Δεν υπάρχει κάποιο αδρανές εργοστάσιο εμβολίων με κανονιστική έγκριση, που κάνει μαγικά ασφαλή εμβόλια. Πρέπει να κάνεις τεστ σε αυτά τα πράγματα. Και κάθε διαδικασία κατασκευής πρέπει να εξεταστεί με πολύ προσεκτικό τρόπο.»

Επιπλέον, ο Γκέιτς δήλωσε ότι το να υποχρεωθούν οι κατασκευαστές εμβολίων για τον κορονοϊό, όπως η Pfizer, η AstraZeneca, η Moderna και η Johnson & Johnson, να μοιραστούν τη «συνταγή» έχει ήδη συμβεί, όπως συμβαίνει και με την Ινδία.

«Πήραμε όλα τα δικαιώματα από τις εταιρείες εμβολίων», είπε. «Δεν τα κράτησαν για τον εαυτό τους, συμμετείχαν.»

Δείτε όλη τη συνέντευξη εδώ:

https://www.youtube.com/watch?v=0-Ic4EN0io4
Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA