Διεθνή
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Ελβετία: Η πόλη που πληρώνει αεροπορικά εισιτήρια σε άστεγους αρκεί να μην ξαναγυρίσουν

H Ελβετία, μια από τις πλουσιότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανέκαθεν έδειχνε σκληρό πρόσωπο προς τους άστεγους και τους επαίτες

Η πόλη της Βασιλείας στην Ελβετία προσφέρει στην κοινότητα των αστέγων ένα αεροπορικό εισιτήριο για κάποιον άλλον ευρωπαϊκό προορισμό χωρίς επιστροφή, με αντάλλαγμα να υπογράψουν συμφωνία ότι δεν θα γυρίσουν ξανά πίσω. 

Ο Τόπρακ Έργκου, εκπρόσωπος του Υπουργείου Δικαιοσύνης της Βασιλείας, δήλωσε σε τοπική εφημερίδα ότι οι άστεγοι στην πόλη μπορούν να ζητήσουν ένα αεροπορικό εισιτήριο και 20 ελβετικά φράγκα (21,90 δολάρια ΗΠΑ). Ως αντάλλαγμα, τα άτομα πρέπει να υπογράψουν συμβόλαιο με το οποίο δεσμεύονται να μην επιστρέψουν στη χώρα για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Σε περίπτωση που δεν τηρήσουν τη συμφωνία τους, κινδυνεύουν με απέλαση.

Σημειώνεται, ότι η Ελβετία δείχνει εδώ και χρόνια σκληρό προφίλ στους επαίτες και τους άστεγους. Για παράδειγμα, τον Σεπτέμβριο του 2016, το ελβετικό καντόνι της κυβέρνησης Vaud, το οποίο αποτελείται από 10 περιοχές με τη Λωζάνη ως πρωτεύουσα, εξέδωσε νόμο που απαγόρευε την επαιτεία στην περιοχή.

Ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ακτιβιστικές πολιτικές οργανώσεις προσπάθησαν να ανατρέψουν την απαγόρευση στο συνταγματικό δικαστήριο του Vaud, αλλά η πλειοψηφία των δικαστών απέρριψε την προσπάθειά τους.

Δεν έχει γίνει γνωστό αν κάποιος άστεγος της πόλης έχει επισκεφτεί το αρμόδιο γραφείο για να φύγει από την χώρα εν μέσω πανδημίας. 

Πηγή: Newsweek


Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.


TAGS
#Άστεγοι #Ευρωπαϊκή Ένωση