Μενού
  • Α-
  • Α+

Ιδιαίτερα έκρυθμη είναι η κατάσταση στο Ισραήλ με την Χαμάς να «βομβαρδίζει» με ρουκέτες την Ιερουσαλήμ στον απόηχο του τελεσιγράφου της προς το Ισραήλ. Είναι χαρακτηριστικό πως στην πόλη ήχησαν οι σειρήνες προειδοποίησης για πλήγμα από πυραύλους.

Πάνω από 100 ρουκέτες εκτοξεύτηκαν συνολικά σήμερα από τη Λωρίδα της Γάζας προς το Ισραήλ, ανακοίνωσε η Χαμάς που ελέγχει τον παλαιστινιακό θύλακα, με τον ισραηλινό στρατό να απαντά με αντίποινα.

Το παλαιστινιακό κίνημα τόνισε ότι εκτόξευσε ρουκέτες προς το έδαφος του Ισραήλ «σε απάντηση στα εγκλήματά του και στην επιθετικότητά του εναντίον της Ιεράς Πόλης», μετά τις βίαιες συγκρούσεις μεταξύ Παλαιστινίων και ισραηλινής αστυνομίας, με επίκεντρο την Πλατεία Τεμενών στην παλιά πόλη της Ιερουσαλήμ.

Πυρκαγιά στο Τζαμί Αλ-Άκσα - Στους 20 οι νεκροί Παλαιστίνιοι

Η Χαμάς είχε απειλήσει το Ισραήλ ότι θα εκτοξεύσει τους πυραύλους λόγω των συνεχιζόμενων συγκρούσεων στην Ιερουσαλήμ, με τουλάχιστον είκοσι Παλαιστινίους να έχουν χάσει τη ζωή τους το τελευταίο 24ωρο, εκ των οποίων οι εννέα παιδιά. Με βάση αυτόν τον νεότερο απολογισμό του υπουργείου Υγείας της Γάζας, οι νεκροί ανέρχονται σε 20 και οι τραυματίες στους 65.

Η οργάνωση Χαμάς, που ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας, ανέφερε στο μεταξύ ότι ένας από τους διοικητές της σκοτώθηκε σε αυτούς τους βομβαρδισμούς. Η οργάνωση ανέλαβε την ευθύνη για την πυραυλική επίθεση λέγοντας ότι ήταν «σε απάντηση στα [ισραηλινά] εγκλήματα και επιθετικότητα εναντίον της ιερής πόλης, καθώς και στην παρενόχληση του λαού μας στο Σέιχ Τζαρά και στο Τζαμί Αλ-Άκσα».

Μάλιστα, όπως αναφέρουν τοπικά ΜΜΕ, μια πυρκαγιά, ορατή από απόσταση πάνω των δύο χιλιομέτρων, ξέσπασε το βράδυ στους χώρους της Πλατείας Τεμενών στην Ιερουσαλήμ, όπου βρίσκεται το τέμενος αλ Άκσα, ο τρίτος ιερότερος τόπος του Ισλάμ, ενώ χιλιάδες πιστοί ήταν συγκεντρωμένοι. Ισραηλινά μέσα ενημέρωσης και αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι ένα δέντρο τυλίχθηκε στις φλόγες χωρίς να έχουν προκληθεί ζημιές στο τέμενος αλ Άκσα.

Η αιτία της φωτιάς δεν έχει γίνει μέχρι στιγμής γνωστή, αλλά αναφορές από το κανάλι 12 κάνουν λόγο για πύραυλο που έπληξε ένα ακατοίκητο κτίριο, με αποτέλεσμα να ξεσπάσει πυρκαγιά. Νωρίτερα σήμερα, οι συγκρούσεις που ξέσπασαν στην περιοχή αυτήν μεταξύ Παλαιστινίων και Ισραηλινών αστυνομικών είχαν αποτέλεσμα να τραυματιστούν περισσότεροι από 300 άνθρωποι.

ΥΠΕΞ: Έκκληση να σταματήσει η βία

Η Ελλάδα εκφράζει τη βαθύτατη ανησυχία της για τα βίαια επεισόδια που έλαβαν χώρα στα Ιεροσόλυμα τις τελευταίες ημέρες και είχαν ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό εκατοντάδων ανθρώπων, ορισμένοι εκ των οποίων νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση, αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Στο πλαίσιο αυτό, η Ελλάδα απευθύνει έκκληση προς όλες τις πλευρές προκειμένου να απόσχουν από τη χρήση βίας, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε κλιμάκωση.

«Η κατάσταση είναι πολύ κρίσιμη»

Είναι χαρακτηριστική η μαρτυρία της Ελληνίδας φοιτήτριας στην Ιερουσαλήμ, Παναγιώτας Κολιτσίδα, η οποία ανέφερε στο Star:

«Λάβαμε e-mail από το ευρωπαϊκό πανεπιστήμιο του Ισραήλ. Προσέχουμε να μην πηγαίνουμε στην παλιά πολη των Ιεροσολύμων. Η κατάσταση είναι πολύ κρίσιμη. Οι Άραβες πετάνε πέτρες και οι αστυνομικοί προσπαθούν να προστατέψουν τον ισραηλινό λαό. Υπάρχουν τραυματίες ενώ γενικά είναι πολύ ανήσυχο το κλίμα. Όσο γίνεται να μένουμε στο σπιτι και να μην κυκλοφορούμε σε εκείνη την περιοχή. Παρόλα αυτά οι Άραβες ρίχνουν ρουκέτες κι από τη Γάζα αλλά δεν υπάρχουν θύματα καθώς αποκρούονται στον αέρα».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA