Μενού
  • Α-
  • Α+

Στο σκοτεινό διαδίκτυο και την ομάδα DarkSide αποδίδουν στις ΗΠΑ το χτύπημα που δέχθηκε ο Colonial Pipeline, μεγαλύτερος αγωγός μεταφοράς καυσίμων που προμηθεύει μεγάλο μέρος της ανατολικής ακτής. Σύμφωνα με το FBI η συγκεκριμένη ομάδα εδρεύει στη Ρωσία ή την Ανατολική Ευρώπη. Ο αγωγός είναι και θα παραμείνει και τις επόμενες ημέρες εκτός λειτουργίας, λόγω της επίθεσης, στην πιο σοβαρή κυβερνοεπίθεση από χάκερς με στόχο τα λύτρα, που έχει σημειωθεί ποτέ.

Παρότι οι συνέπειες ακόμα δεν έχουν φανεί με τους ειδικούς να εκτιμούν την κατάσταση, θεωρείται δεδομένο πως αναπόφευκτα θα μειώσει τη διαθεσιμότητα καυσίμων, θα αυξήσει τις τιμές και θα αναγκάσει τα διυλιστήρια να μειώσουν την παραγωγή, επειδή δεν έχουν τρόπο να μεταφέρουν το αέριο.

Από την εταιρία σημειώνουν πως έχουν αρχίσει οι εργασίες για την αποκατάσταση και θεωρούν πως μέχρι το τέλος της εβδομάδας, ο αγωγός θα είναι και πάλι λειτουργικός. Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, ωστόσο, δήλωσε χθες ότι δεν υπάρχουν έως τώρα αποδείξεις για εμπλοκή της ρωσικής κυβέρνησης αλλά είπε ότι υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία ότι το λογισμικό των δραστών είναι στη Ρωσία. Παράλληλα, η ρωσική πρεσβεία στις ΗΠΑ απέρριψε τις εικασίες ότι η Μόσχα φέρει ευθύνη για την κυβερνοεπίθεση.

«Παρακολουθούμε τις ελλείψεις στον εφοδιασμό σε τμήματα των νοτιοανατολικών ΗΠΑ και αξιολογούμε κάθε ενέργεια που μπορεί να κάνει η κυβέρνηση για τον περιορισμό των συνεπειών όπου είναι πιθανό»,  ανέφερε σε ανακοίνωσή της η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι.

Colonial Pipeline: Επίθεση ransomware

Ο Μάρτι Έντουαρντς, εκπρόσωπος της OT Security στην εταιρεία Tenable cybersecurity, στις ΗΠΑ, δήλωσε στο Express.co.uk: «Οι κυβερνοεπιθέσεις αποτελούν πραγματικό και υφιστάμενο κίνδυνο για κρίσιμες υποδομές σε όλο τον κόσμο και, κατ 'επέκταση, για κάθε καταναλωτή. Εάν οι αναφορές είναι ακριβείς, το περιστατικό Colonial Pipeline έχει όλα τα σημάδια μιας επίθεσης ransomware». 

Το ransomware είναι ένα είδος κακόβουλου λογισμικού που μπορεί να αποκλείσει τον χρήστη από τα προσωπικά του δεδομένα και μπορεί να κλειδώσει ένα σύστημα και να κρυπτογραφήσει τα αρχεία.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA