Μενού
  • Α-
  • Α+

Τις συνέπειες της κυβερνοεπίθεσης στον μεγαλύτερο αγωγό μεταφοράς καυσίμων, της Colonial Pipeline, ζουν τις τελευταίες ώρες οι ΗΠΑ. Τα ξένα Μέσα κάνουν λόγο για πανικό στην αγορά της βενζίνης ενώ ήδη η τιμή του βαρελιού ανέβηκε στο υψηλότερο επίπεδο από το 2014.

Από χθες Τρίτη, στις ανατολικές ακτές των ΗΠΑ πολλοί οδηγοί σπεύδουν να προμηθευτούν βενζίνη φοβούμενοι πως θα υπάρξει έλλειψη αλλά και άνοδος της τιμής μέσα στις επόμενες ημέρες. Οι αρχές έχουν λάβει έκτακτα μέτρα ωστόσο ήδη σε πολλές πόλεις μεγάλο ποσοστό βενιζνάδικων δεν έχει καύσιμα.

Οι κυβερνήτες της Τζόρτζια, της Βόρειας Καρολίνας και της Βιρτζίνια κήρυξαν κατάσταση έκτακτης ανάγκης προκειμένου να διευκολύνουν τον ανεφοδιασμό, αίροντας για παράδειγμα τα όρια βάρους για τα βυτιοφόρα. Το μέτρο αυτό επεκτάθηκε χθες το βράδυ στους ομοσπονδιακούς αυτοκινητόδρομους έπειτα από απόφαση του υπουργείου Μεταφορών.

Όπως σημειώνει το Bloomberg το πετρέλαιο κυμάνθηκε κοντά στα 65 δολάρια το βαρέλι καθώς το δολάριο, ωστόσο αρκετά διυλιστήρια αναγκάζονται να κόψουν τις διαδρομές. Την ίδια στιγμή η καταπολέμηση της πανδημίας ενισχύει τη ζήτηση ενέργειας, εξαντλώντας τα αποθέματα που συσσωρεύτηκαν μετά το ξέσπασμα της επιδημίας πέρυσι.

Ακόμα κι αν η Colonial Pipeline καταφέρει να επανεκκινήσει την Τετάρτη, θα χρειαστούν ημέρες για την πλήρη αποκατάσταση της λειτουργίας, σύμφωνα με την υπουργό Ενέργειας των ΗΠΑ Jennifer Granholm. Ως μέρος της προσπάθειας της διοίκησης να μειώσει την αυξανόμενη επιβάρυνση για τους καταναλωτές, οι ρυθμιστικές αρχές έχουν κάνει ένα πρώτο βήμα προς την άρση των κανόνων που απαγορεύουν στα πλοία που φέρουν ξένη σημαία να μεταφέρουν προϊόντα από το ένα λιμάνι των ΗΠΑ στο άλλο.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA