Μενού
  • Α-
  • Α+

Συνεχίζεται το σκηνικό πολέμου στη Μέση Ανατολή ανάμεσα σε Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους, χωρίς κανένα σημάδι αποκλιμάκωσης και με τα θύματα να αυξάνονται συνεχώς. Τουλάχιστον 67 άνθρωποι έχουν πεθάνει κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων ανάμεσά τους και 16 μικρά παιδιά και εκατοντάδες άνθρωποι έχουν τραυματιστεί.

Συναγερμός για ρουκέτες στο βόρειο Ισραήλ

Για πρώτη φορά από την έναρξη της στρατιωτικής κλιμάκωσης με τη Χαμάς που βρίσκεται σε εξέλιξη, ο ισραηλινός στρατός έκανε λόγο το βράδυ της Τετάρτης για συναγερμό εξαιτίας εκτόξευσης ρουκετών εναντίον του βόρειου τμήματος της χώρας.

Μέχρι εδώ, οι ρουκέτες που εκτοξεύονται από τη Λωρίδα της Γάζας από τη Χαμάς ενεργοποιούσαν σειρήνες της αεράμυνας στο νότιο και στο κεντρικό Ισραήλ, αλλά όχι στον βόρειο τομέα της χώρας. Όμως το βράδυ ήχησαν σειρήνες εκ νέου όχι μόνο στη μητρόπολη Τελ Αβίβ, όπου οι κάτοικοι έσπευσαν στα καταφύγια, αλλά και στην κοιλάδα Ισραέλ, στη Γαλιλαία.

Μπάιντεν σε Νετανιάχου: Το Ισραήλ έχει νόμιμο δικαίωμα να αμυνθεί

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν καταδίκασε την εκτόξευση εκατοντάδων ρουκετών στην οποία προχωρούν παλαιστινιακές ένοπλες οργανώσεις από τη Λωρίδα της Γάζας εναντίον της επικράτειας του Ισραήλ στη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας του με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου την Τετάρτη. Ο Μπάιντεν μετέφερε την «απαρασάλευτη υποστήριξή του στην ασφάλεια του Ισραήλ και στο νόμιμο δικαίωμα του Ισραήλ να υπερασπιστεί τον εαυτό του και τον λαό του, με προστασία των αμάχων».

Νεκρός ηγετικό στέλεχος της Χαμάς

Η ισραηλινή υπηρεσία ασφαλείας Σιν Μπετ ανέφερε πως ο διοικητής της ταξιαρχίας για την πόλη της Γάζας περιλαμβάνεται μεταξύ των στελεχών του ριζοσπαστικού ισλαμικού κινήματος Χαμάς που σκοτώθηκαν. «Είναι μόνο η αρχή. Θα τους χτυπήσουμε όπως δεν είχαν ποτέ φανταστεί», ανέφερε σε μια ανακοίνωση ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Η επίθεση είναι η πιο σφοδρή ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς από τον πόλεμο του 2014 στον υπό τον έλεγχο της Χαμάς θύλακα, ενώ αυξάνεται η ανησυχία ότι η κατάσταση θα μπορούσε να αυξηθεί κατακόρυφα και να τεθεί εκτός ελέγχου. Αυτόπτες μάρτυρες και υγειονομικοί αξιωματούχοι στη Γάζα δήλωσαν πως από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή σκοτώθηκαν τρεις άνθρωποι, περιλαμβανομένης μίας γυναίκας, που βρίσκονταν σε αυτοκίνητο.

Ο υπουργός Άμυνας Μπένι Γκαντς δήλωσε στους δημοσιογράφους πως η ισραηλινή στρατιωτική δράση θα συνεχιστεί μέχρις ότου επιτευχθεί «πλήρης και μακροπρόθεσμη ηρεμία». Το Ισραήλ έχει στείλει πεζικό και θωρακισμένα οχήματα προκειμένου να ενισχύσουν άρματα μάχης που έχουν ήδη συγκεντρωθεί στη Λωρίδα της Γάζας, ξυπνώντας μνήμες από την τελευταία χερσαία εισβολή του στη Γάζα προκειμένου να σταματήσει επιθέσεις με ρουκέτες το 2014. Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν πως ισραηλινά αεροσκάφη κατέστρεψαν το αρχηγείο της αστυνομίας της Χαμάς στην πόλη της Γάζας.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA