Μενού
  • Α-
  • Α+

Ακόμη μία νύχτα έντασης ανάμεσα σε Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους υπήρξε η χθεσινή, καθώς για πρώτη φορά από την έναρξη της στρατιωτικής κλιμάκωσης με τη Χαμάς, ο ισραηλινός στρατός έκανε λόγο το βράδυ της Τετάρτης για συναγερμό εξαιτίας εκτόξευσης ρουκετών εναντίον του βόρειου τμήματος της χώρας. Ο σφοδρές συγκρούσεις συνεχίζονται χωρίς κανένα σημάδι αποκλιμάκωσης, ενώ τα θύματα αυξάνονται συνεχώς. Σημειώνεται πως τουλάχιστον 67 άνθρωποι έχουν πεθάνει κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων - ανάμεσά τους και 16 μικρά παιδιά - ενώ εκατοντάδες άνθρωποι έχουν τραυματιστεί.

«Μοιάζει με ταινία και όχι με πραγματικότητα»

Για το πώς βιώνει την αιματηρή κρίση στην Μέση Ανατολή μίλησε στο Open ο Μιχάλης Λαζαρίδης, προπονητής ομάδας πόλο στο Τελ Αβίβ, κάνοντας λόγο για μια πρωτόγνωρη εμπειρία. «Πριν δύο μέρες και ενώ βρισκόμασταν στο κολυμβητήριο το βράδυ, στις 21:00 ήχησαν οι συναγερμοί, όλος ο κόσμος κατέβηκε σε ένα καταφύγιο και για περίπου μία ώρα βλέπαμε αντιαεροπορικά, ακούγαμε εκρήξεις».

Όπως προσέθεσε, αργότερα την ίδια ημέρα - τα μεσάνυχτα - επαναλήφθηκε το ίδιο σκηνικό για περίπου 45 λεπτά, ενώ και χθες έγινε το ίδιο. Δεν έκρυψε πως σκέφτηκε μήπως θα πρέπει να εγκαταλείψει την χώρα, ενώ όπως δήλωσε επικοινώνησε με το προξενείο και για την ώρα δεν υπάρχει συγκεκριμένη οδηγία. Ο κύριος Λαζαρίδης εξήγησε πως ο κόσμος παραμένει την περισσότερη ώρα στα σπίτια του - και πηγαίνει αμέσως στα καταφύγια στο άκουσμα του συναγερμού  - ενώ κλειστά παραμένουν τα σχολεία και το πανεπιστήμιο.

Μπάιντεν σε Νετανιάχου: Το Ισραήλ έχει νόμιμο δικαίωμα να αμυνθεί

Σημειώνεται πως ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έχει καταδικάσει την εκτόξευση εκατοντάδων ρουκετών στην οποία προχωρούν παλαιστινιακές ένοπλες οργανώσεις από τη Λωρίδα της Γάζας εναντίον της επικράτειας του Ισραήλ στη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας του με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου την Τετάρτη. Ο Μπάιντεν μετέφερε την «απαρασάλευτη υποστήριξή του στην ασφάλεια του Ισραήλ και στο νόμιμο δικαίωμα του Ισραήλ να υπερασπιστεί τον εαυτό του και τον λαό του, με προστασία των αμάχων».

Νεκρός ηγετικό στέλεχος της Χαμάς

Η ισραηλινή υπηρεσία ασφαλείας Σιν Μπετ ανέφερε, παράλληλα, χθες, πως ο διοικητής της ταξιαρχίας για την πόλη της Γάζας περιλαμβάνεται μεταξύ των στελεχών του ριζοσπαστικού ισλαμικού κινήματος Χαμάς που σκοτώθηκαν. «Είναι μόνο η αρχή. Θα τους χτυπήσουμε όπως δεν είχαν ποτέ φανταστεί», ανέφερε σε μια ανακοίνωση ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου. Η επίθεση είναι η πιο σφοδρή ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς από τον πόλεμο του 2014 στον υπό τον έλεγχο της Χαμάς θύλακα, ενώ αυξάνεται η ανησυχία ότι η κατάσταση θα μπορούσε να αυξηθεί κατακόρυφα και να τεθεί εκτός ελέγχου.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA