Μενού
  • Α-
  • Α+

Κάθε άλλο παρά «παραμύθια» είναι τα σενάρια πως ένας ενδεχόμενος «Γ' Παγκόσμιος Πόλεμος» δεν θα πραγματοποιηθεί στην επιφάνεια του πλανήτη Γη αλλά πάνω από αυτόν.

Η απουσία ελέγχου στα διαστημικά όπλα και την ολοένα αυξανόμενη ανάπτυξη της τεχνολογίας θα οδηγήσει τις τρεις μεγάλες δυνάμεις της Γης (ΗΠΑ, Ρωσία και Κίνα) σε σίγουρη αντιπαράθεση -όπως επισημαίνουν ειδικοί- με τις πρώτες «αψιμαχίες» να έχουν ήδη ξεκινήσει. Σύμφωνα με την «Sun» ήδη έχουν παρατηρηθεί περιστατικά όπου χώρες μπλοκάρουν το σήμα ή τις εκπομπές δορυφόρων άλλων ανταγωνιστικών κρατών.

Ο Mark Gubrud, αναπληρωτής επίκουρος καθηγητής στο πρόγραμμα σπουδών για την ειρήνη, τον πόλεμο και την άμυνα στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «ο δρόμος για τον πόλεμο στο Διάστημα είναι ουσιαστικά ένας διαστημικός αγώνας όπλων».

Οι τρεις μεγάλες δυνάμεις «παλεύουν» εδώ και πολύ καιρό για την πρωτοκαθεδρία στο Διάστημα και φαίνεται ότι αυτή η αντιπαλότητα θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια σύγκρουση πάνω από τον πλανήτη, κάτι όμως που δεδομένα θα είχε δραστικές επιπτώσεις και στο έδαφος της Γης, σύμφωνα με το Space.com.

«Εδώ η δυνατότητα ταχείας κλιμάκωσης γίνεται σοβαρή απειλή για την πυρηνική σταθερότητα, καθώς οι κύριες αντιπαρατιθέμενες δυνάμεις θα είναι σχεδόν σίγουρα οι ΗΠΑ, η Ρωσία και η Κίνα», δήλωσε ο φυσικός. «Οπότε, πραγματικά, ο δρόμος για τον πόλεμο στο Διάστημα είναι ένας διαστημικός αγώνας όπλων, ένας αγώνας ταχύτητας που είχε αναβληθεί εδώ και καιρό». Ωστόσο, ο Mark Gubrud λέει πως αυτή η διαμάχη έχει αρχίζει να γίνεται πλέον πιο «εκρηκτική» λόγω της παντελούς έλλειψης «δεσμεύσεων για τον έλεγχο των διαστημικών όπλων» κάτι που αφήνει αρκετό χώρο στα μεγάλα κράτη για να «τραβήξουν το σχοινί».

Οι κινήσεις των τριών υπερδυνάμεων

Παρά το διεθνές διαστημικό δίκαιο που εισήγαγε ο ΟΗΕ το 1967, η αχαρτογράφητη περιοχή «εκεί πάνω» γίνεται ολοένα και πιο πιθανό να αποτελέσει πεδίο για μελλοντικές συγκρούσεις. Όλα τα δεδομένα δείχνουν πως προτεραιότητα για τις τρεις υπερδυνάμεις πλέον αποτελεί η δημιουργία τεράστιων οπλικών συστημάτων όχι για τη διεξαγωγή ενός συμβατικού πολέμου στην επιφάνεια της Γης αλλά για μία ενδεχόμενη σύγκρουση στον ουρανό.

Ήδη, η δημιουργία της Αμερικανικής Space Force το 2019 (υπό προεδρίας Τραμπ) ήταν μια τεράστια απόδειξη ότι οι ΗΠΑ προετοιμάζονται για έναν μελλοντικό πόλεμο, καθώς δημιουργήθηκε με το motto: «Η αμερικανική κυριαρχία στο Διάστημα δεν θα απειληθεί ποτέ».

Και φαίνεται ότι η Ρωσία έχει ήδη ξεκινήσει να προκαλεί τις ΗΠΑ στην στρατόσφαιρα αφού η Αμερικανική Διαστημική Διοίκηση (USSC) δήλωσε ότι είχε «αποδεικτικά στοιχεία ότι η Μόσχα διεξήγαγε μια δοκιμή ενός διαστημικού αντι-δορυφορικού όπλου». Το Κρεμλίνο ισχυρίστηκε ότι το περιστατικό -που έλαβε χώρα στις 15 Ιουλίου- αφορούσε ένα μικρό διαστημικό όχημα που «επιθεώρησε εξ αποστάσεως έναν από τους εθνικούς δορυφόρους χρησιμοποιώντας ειδικό εξοπλισμό». Αλλά η USSC αμφισβήτησε τις εν λόγω ρωσικές αιτιάσεις, ισχυριζόμενη ότι ήταν μια δοκιμαστική εκτόξευση διαστημικού όπλου.

Και η Κίνα από την πλευρά της όμως δεν παραμένει άπραγη καθώς το Πεκίνο αποκάλυψε επίσης ότι εργάζεται πάνω σε «όπλα αντι-Διαστήματος» που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως αντίμετρα σε μία τυχόν επίθεση από αμερικανικά αεροσκάφη «τυφλώνοντας τους αισθητήρες τους». Το Πεκίνο, το οποίο διαθέτει ήδη επίγειους αντι-δορυφορικούς πυραύλους και λέιζερ, «πιθανότατα προοριζόταν να τυφλώσει ή να καταστρέψει ευαίσθητους διαστημικούς οπτικούς αισθητήρες», ανέφερε μια έκθεση Παγκόσμιας Εκτίμησης Κινδύνου.

Ο αντίλογος

Αλλά ο καθηγητής Whitman Cobb έχει τις αμφιβολίες του ότι ένας πόλεμος στο Διάστημα θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί ποτέ και πιστεύει ότι οι «οικονομικές επιπτώσεις» θα φρενάρουν κάθε σκέψη των υπερδυνάμεων για μία πιθανή εμπλοκή σε συγκρούσεις εκτός Γης.

«Χρειάζεται μόνο ένα κομμάτι συντρίμμια για να καταστραφεί (ή έστω να βγει εκτός τροχιάς) ένας δορυφόρος, ο οποίος όμως μπορεί να είναι κρίσιμος για την παγκόσμια οικονομία καθώς μέσω του δορυφόρου δρομολογούνται οι χρηματοοικονομικές συναλλαγές και οι βασικές επικοινωνίες», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Cobb. «Ο λάθος δορυφόρος θα μπορούσε να έχει σημαντικές οικονομικές επιπτώσεις που δεν θα είχαν αντίκτυπο μόνο σε μια χώρα».

Έχουν επίσης κυκλοφορήσει φήμες πως γίνονται προσπάθειες για σύναψη συμμαχιών μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών, όπως για παράδειγμα η πρόταση Κίνα και Ρωσία να οικοδομήσουν μια κοινή βάση στη Σελήνη. Αξίζει εδώ να σημειωθεί πως το εν λόγω σενάριο έχει μία βάση καθώς η Κίνα βασίστηκε σε μεγάλο βαθμό στη ρωσική εμπειρογνωμοσύνη κατά τα πρώτα χρόνια του διαστημικού της προγράμματος, αλλά σε μεγάλο βαθμό σφυρηλάτησε τη δική της πορεία από την έναρξη της πρώτης αποστολής της το 2003. Στον αντίποδα όμως οι Κινέζοι έχουν απαγορεύσει οποιαδήποτε σχέση τους με τη NASA καθώς ανησυχούν -και Ουάσινγκτον και Πεκίνο- για κλοπή τεχνολογικών μυστικών.

Όπως όλα δείχνουν ο αγώνας ταχύτητας για την πρωτοκαθεδρία στο Διάστημα είναι σε εξέλιξη και μένει να φανεί πόσο προετοιμασμένες (και αποφασισμένες) είναι ΗΠΑ, Ρωσία και Κίνα για να επιτύχουν τον σκοπό τους και πόσο προτίθενται να «τραβήξουν το σχοινί».

 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA