Μενού
  • Α-
  • Α+

Η προσπάθεια του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, να παρουσιαστεί ως «προστάτης» των Παλαιστινίων καθώς και οι κινήσεις, στις οποίες έχει προβεί για να δημιουργήσει ένα μέτωπο κατά του Ισραήλ, έχει επιδεινώσει τις ήδη τεταμένες σχέσεις ανάμεσα στον Τζο Μπάιντεν και τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Αφορμή για την τελευταία «κρίση» στις σχέσεις του Ερντογάν με τον Μπάιντεν αποτέλεσαν οι δηλώσεις που έκανε το βράδυ της Δευτέρας, 17 Μαΐου, ο Τούρκος πρόεδρος όταν κατηγόρησε τον Αμερικανό ομόλογό του ότι «έχει τα χέρια του βαμμένα με αίμα». «Γράφετε ιστορία με αιματοβαμμένα χέρια», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ερντογάν.

Διαβάστε ακόμη: Συναγερμός στην Τουρκία: Επίθεση με drone στην αεροπορική βάση στο Ντιγιάρμπακιρ

«Τα παλαιστινιακά εδάφη είναι τόποι θυμάτων διωγμών, δεινών και αιματοχυσίας, όπως συμβαίνει σε πολλές άλλες περιοχές που έχασαν την ειρήνη με το τέλος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Και εσείς αυτό το υποστηρίζετε», πρόσθεσε. Η συγκεκριμένη δήλωση έγινε μετά την έγκριση της κυβέρνησης των ΗΠΑ για την πώληση κατευθυνόμενων όπλων ακριβείας, ύψους 735 εκατομμυρίων δολαρίων, στο Ισραήλ «που εξαπολύει δυσανάλογες επιθέσεις κατά της Λωρίδας της Γάζας». Επιπλέον, απευθυνόμενος προς τον Μπάιντεν δήλωσε ότι από τη μία αναγνωρίζει τη Γενοκτονία των Αρμενίων και από την άλλη στηρίζεται σε αυτούς που «δολοφονούν ανθρώπους στη Γάζα». 

Στην πρώτη τους αντίδραση οι ΗΠΑ καταδίκασαν τις «αντισημιτικές δηλώσεις του προέδρου Ερντογάν» και τον παρότρυναν «να αποφύγει τα εμπρηστικά σχόλια στο μέλλον». «Οι ΗΠΑ καταδικάζουν σθεναρά τις πρόσφατες αντισημιτικές δηλώσεις του προέδρου Ερντογάν προς τον εβραϊκό λαό, τις οποίες βρίσκει κατακριτέες», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νεντ Πράις. «Παροτρύνουμε τον πρόεδρο Ερντογάν και άλλους Τούρκους ηγέτες να αποφύγουν εμπρηστικά σχόλια, τα οποία μπορούν να υποκινήσουν περαιτέρω τη βία», προσέθεσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ.

https://twitter.com/StateDeptSpox/status/1394789596005871624?ref_src=twsrc^tfw

Μέτωπο κατά του Ισραήλ προσπαθεί να δημιουργήσει ο Ερντογάν

Τη Δευτέρα, 17 Μαΐου, ο  Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έστειλε μήνυμα στη διεθνή κοινότητα να παρέμβει στις αραβοϊσραηλινές εχθροπραξίες, καλώντας την να επιβάλει κυρώσεις στο Ισραήλ, προκειμένου να πάψει να «σφαγιάζει» τους Παλαιστινίους.

Έτσι μετά την έκκλησή του στους ηγέτες των ισλαμικών χώρων, στράφηκε προς τη Δύση και συγκεκριμένα προς τον Πάπα Φραγκίσκο. Σύμφωνα με ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν διαμήνυσε στον Ποντίφικα πως οι Παλαιστίνιοι θα εξακολουθήσουν να σφαγιάζονται «εκτός αν η διεθνής κοινότητα τιμωρήσει το Ισραήλ, που διαπράττει ένα έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, με κυρώσεις». Έκανε, μάλιστα, λόγο για φρικαλεότητες του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, χαρακτηρίζοντας ως «εισβολέα» το Ισραήλ, που δεν διστάζει να επιτεθεί σε ό,τι ιερό και όσιο, όπως σημείωσε χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρόεδρος.

Ο Ερντογάν ανέφερε, ακόμη, στον Πάπα Φραγκίσκο πως «η ισραηλινή κατοχική δύναμη, που εμποδίζει την πρόσβαση στο τέμενος αλ-Άκσα και στην εκκλησία του Αγίου Τάφου (στην Ανατολική Ιερουσαλήμ), περιορίζει την ελευθερία της λατρείας και σκοτώνει αθώους αμάχους στα παλαιστινιακά εδάφη», προσθέτοντας πως «αυτή η βαρβαρότητα απειλεί επίσης την περιφερειακή ασφάλεια».

Προ ημερών ο Τούρκος πρόεδρος είχε επικοινωνήσει με ηγέτες όπως ο Βλαντίμιρ Πούτιν από τον οποίο ζήτησε την παρέμβαση της Ρωσίας στο πλευρό των Παλαιστινίων, αλλά και τους ηγέτες της Μαλαισίας, του Κατάρ και της Ιορδανίας.

Επιπλέον στις δηλώσεις που έκανε τη Δευτέρα, ο Τούρκος πρόεδρος εξαπέλυσε σκληρή επίθεση για ακόμα μία φορά προς το Ισραήλ, «Είναι δολοφόνοι, τόσο που σκοτώνουν παιδιά ηλικίας πέντε, έξι ετών. Τους ικανοποιεί μόνο να ρουφούν το αίμα τους». Τέλος τα «πυρά» του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δέχθηκε και η Αυστρία επειδή στήριξε το Ισραήλ και είπε ότι «η Αυστρία ανέχεται μία γενοκτονία όπως ανέχθηκε και άλλες γενοκτονίες στα εδάφη της».

Τα «επεισόδια» στην ήδη τεταμένη σχέση

Ακόμα και πριν την εκλογή του ο Τζο Μπάιντεν είχε αφήσει να φανεί ότι η Τουρκία θα έχει διαφορετική αντιμετώπιση σε σχέση με την εποχή Τραμπ μόλις αναλάβει τα καθήκοντα του, κυρίως λόγω της σχέσης της με τη Ρωσία. Η αλλαγή είχε διαφανεί ήδη από τον περασμένο Δεκέμβριο, πριν δηλαδή ο Τζο Μπάιντεν αναλάβει επίσημα τα καθήκοντα του, με τις ΗΠΑ να επιβάλουν κυρώσεις εις βάρος της Τουρκικής Αμυντικής Βιομηχανίας (SSB) για την απόκτηση του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S-400.

Παράλληλα μία αυστηρά διατυπωμένη ανακοίνωση που εξέδωσε τον περασμένο Φεβρουάριο το Στέιτ Ντιπάρτμεντ με αποδέκτη την Τουρκία, τόνιζε την ετοιμότητα της νέας αμερικανικής κυβέρνησης να εγκαλέσει τις συμπεριφορές της Άγκυρας που δεν συνάδουν με το Διεθνές Δίκαιο και τις νατοϊκές της δεσμεύσεις, υπενθυμίζοντας ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν έχει υποσχεθεί να υιοθετήσει τη συγκεκριμένη γραμμή στο πλαίσιο της δέσμευσης των ΗΠΑ προς τους συμμάχους τους.

Τη συγκεκριμένη προσέγγιση επανέλαβε τη Μεγάλη Τετάρτη και υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης Μπάιντεν, Άντονι Μπλίνκεν, ο οποίος προειδοποίησε την Τουρκία και όλους τους συμμάχους των ΗΠΑ να μην προβούν σε μελλοντικές αγορές ρωσικών οπλικών συστημάτων, τονίζοντας ότι αυτό μπορεί να επιφέρει επιπλέον κυρώσεις. «Οποιεσδήποτε σημαντικές συναλλαγές με οντότητες ρωσικών αμυντικών συστημάτων, θα μπορούσαν και πάλι να υπόκεινται στο νόμο, τη CAATSA, και αυτό είναι ξεχωριστό και εκτός από τις κυρώσεις που έχουν ήδη επιβληθεί», ανέφερε ο επικεφαλής της αμερικάνικης διπλωματίας.

Και ναι μεν οι S-400 αποτελούσαν και αποτελούν το βασικό «αγκάθι» στις σχέσεις των δύο χωρών, ωστόσο η «στροφή» ως προς την πολιτική της κυβέρνησης Μπάιντεν φάνηκε ιδιαίτερα τον περασμένο Απρίλιο με την απόφαση των ΗΠΑ ν’ αφαιρέσουν την Τουρκία από το πρόγραμμα των F-35, αλλά και την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων από τον Τζο Μπάιντεν.

Σε δήλωσή που πραγματοποίησε στις 24 Απριλίουο Αμερικανός πρόεδρος χρησιμοποίησε δύο φορές τη λέξη «γενοκτονία». «Κάθε χρόνο αυτήν την ημέρα, θυμόμαστε τη ζωή όλων εκείνων που πέθαναν στη Γενοκτονία των Αρμενίων της Οθωμανικής περιόδου και δεσμευόμαστε να αποτρέψουμε μια τέτοια θηριωδία να ξανασυμβεί», δήλωσε ο Μπάιντεν, προσθέτοντας ότι η μνήμη βοηθά να παραμένουμε σε εγρήγορση, όσον αφορά στην επίδραση του μίσους σε όλες τις μορφές του.

Παράλληλα ένα ενδεικτικό χαρακτηριστικό που δείχνει ότι οι σχέσεις των δύο χωρών έχουν ψυχρανθεί είναι ότι ο Τούρκος πρέσβης στην Ουάσιγκτον, Χασάν Μουράτ Μερτζάν, που έχει διοριστεί από τις 24 Φεβρουαρίου, περιμένει ακόμα για να καταθέσει τα διαπιστευτήρια του στον Τζο Μπάιντεν και φαίνεται ότι θα καθυστερήσει ακόμα περισσότερο, καθώς ο Άντονι Μπλίνκεν έχει ξεκαθαρίσει ότι μέχρι οι S-400 να φύγουν από την Τουρκία, δεν θα προχωρήσει τίποτα στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA