Μενού
  • Α-
  • Α+

Το πρωτοφανές περιστατικό με την αναγκαστική προσγείωση αεροπλάνου της Ryanair, που εκτελούσε πτήση από την Αθήνα προς τη Λιθουανία, στη Λευκορωσία, προκειμένου να συλληφθεί αντιπολιτευόμενος δημοσιογράφος, προκάλεσε την αντίδραση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Διαβάστε ακόμη: Θρίλερ με πτήση από Αθήνα προς Λιθουανία - Ήθελαν να συλλάβουν δημοσιογράφο

Με ανάρτησή του στο Τwitter, o Έλληνας πρωθυπουργός έγραψε στα αγγλικά: «Η αναγκαστική προσγείωση μιας εμπορικής πτήσης για να συλληφθεί δημοσιογράφος είναι μια πρωτοφανής, σοκαριστική πράξη. Απαιτούμε την άμεση απελευθέρωση όλων των επιβατών. Αύριο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να εξετάσει την άσκηση πίεσης προς τη Λευκορωσία. Φτάνει πια», έγραψε ο κ. Μητσοτάκης.

https://twitter.com/PrimeministerGR/status/1396491910592749576?ref_src=twsrc^tfw

Τι συνέβη με την πτήση της Ryanair

Όταν το αεροσκάφος της Ryanair, που εκτελούσε τη διαδρομή από την Αθήνα προς την πρωτεύουσα της Λιθουανίας, Βίλνιους, βρισκόταν στο εναέριο χώρο της Λευκορωσίας, ο πιλότος ειδοποιήθηκε από τις αρχές για δήθεν απειλή τοποθέτησης βόμβας και έκανε αναγκαστική προσγείωση στο Μινσκ. Όμως, εκεί πράκτορες της ασφάλειας συνέλαβαν Λευκορώσο δημοσιογράφο που ήταν μεταξύ των επιβατών και ασκεί κριτική στον πρόεδρο της χώρας Αλεξάντερ Λουκασένκο.

Τα ΜΜΕ της Λευκορωσίας μετέδωσαν ότι το αεροσκάφος άλλαξε πορεία εξαιτίας απειλής για βόμβα. Τo Reuters αναφέρει ότι η αναγκαστική προσγείωση έγινε κατ' εντολή του προέδρου της Λευκορωσίας. Όταν το αεροπλάνο προσγειώθηκε, κρατικοί πράκτορες συνέλαβαν τον δημοσιογράφο μέσα στο αεροσκάφος. Σύμφωνα με το BBC, ο πρόεδρος της Λιθουανίας Γκιτάνας Ναουσέντα, κατηγόρησε τη Λευκορωσία για ανεπίτρεπτη πράξη.

Ο συλληφθείς δημοσιογράφος Προτάσεβιτς είναι ένας από τους ιδρυτές της αντιπολιτευόμενης υπηρεσίας ειδήσεων NEXTA, ενός καναλιού στο Telegram το οποίο έχει γίνει μια από τις κύριες πηγές ειδήσεων για τις διαδηλώσεις στη Λευκορωσία και είναι ξεκάθαρα αντιπολιτευόμενο προς τον Λουκασένκο. Η αντιπολιτευόμενη πολιτικός Σβετλάνα Τιχανούσκαγια, κύρια αντίπαλος του Λουκασένκο στις τελευταίες εκλογές, δήλωσε πως οι λευκορωσικές αρχές «έθεσαν σε κίνδυνο την ασφάλεια των επιβατών που επέβαιναν στο αεροσκάφος και του συνόλου της πολιτικής αεροπορίας προκειμένου να τιμωρήσουν τον άνθρωπο που ήταν ένας από τους υπευθύνους του μεγαλύτερου ανεξάρτητου καναλιού της Λευκορωσίας στο Telegram». Σύμφωνα με πληροφορίες, o δημοσιογράφος αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης τουλάχιστον 15 ετών.

Φον ντερ Λάιεν: Εντελώς απαράδεκτο περιστατικό

Πριν από λίγο, και η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, έκανε λόγο για συνέπειες σε όσους ευθύνονται για το συμβάν: «Είναι εντελώς απαράδεκτο το περιστατικό με την αναγκαστική προσγείωση του αεροπλάνου της Ryanair στο Μινσκ. Όλοι οι επιβάτες πρέπει να μπορούν να συνεχίσουν το ταξίδι τους στο Βίλνιους αμέσως και να διασφαλιστεί η ασφάλειά τους. Κάθε παραβίαση των διεθνών κανόνων αερομεταφοράς πρέπει να επισύρει συνέπειες.»

https://twitter.com/vonderleyen/status/1396487685011816449?ref_src=twsrc^tfw
Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA