Μενού
  • Α-
  • Α+

Διεθνής είναι η κατακραυγή για τον πρόεδρο της Λευκορωσίας, Αλεξάντερ Λουκασένκο, έπειτα από την εντολή που έδωσε για «αεροπειρατεία» σε πτήση της Ryanair μόνο και μόνο για να συλληφθεί ο ακτιβιστής δημοσιογράφος, Ρομάν Προτασέβιτς

Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας, Αλεξάντερ Λουκασένκο, μονοπωλεί ουσιαστικά εδώ και σχεδόν 30 χρόνια την πολιτική ζωή της χώρας, αφού είναι ο πρώτος και μοναδικός μέχρι σήμερα άνθρωπος που έχει τεθεί επικεφαλής του κράτους, μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης και την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της Λευκορωσίας το 1994. Όμως παρά το γεγονός ότι έχει κατηγορηθεί για νοθεία σε αρκετές εκλογικές αναμετρήσεις και έχει επεκτείνει τις εξουσίες του προέδρου με αποκορύφωμα το δημοψήφισμα του 2004 με το οποίο κατήργησε το όριο για τις θητείες των προέδρων, διατηρεί τη θέση του αλώβητη. Πάντως για την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις ΗΠΑ, ο Λουκασένκο αποτελεί «κόκκινο πανί» και δεν είναι λίγοι αυτοί μεταξύ των οποίων και η Κοντολίζα Ράις που τον χαρακτηρίζουν ως τον «τελευταίο δικτάτορα στην Ευρώπη».

Διαβάστε ακόμη: Ρομάν Προτασέβιτς: Ποιος είναι ο δημοσιογράφος από τη Λευκορωσία που συνελήφθη στην πτήση της Ryanair - Γιατί βρισκόταν στην Αθήνα

Σε συνέντευξη που είχε δώσει τον Απρίλιο του 2015 είχε δηλώσει σχετικά με αυτόν τον χαρακτηρισμό, «υπάρχουν δικτάτορες που είναι πολύ χειρότεροι από εμένα, έτσι δεν είναι; Εγώ είμαι το λιγότερο κακό». Παράλληλα αναφορικά με τον τρόπο διακυβέρνησης της Λευκορωσίας έχει δηλώσει το 2003 «ένα αυταρχικό στυλ διακυβέρνησης είναι ένα χαρακτηριστικό μου και είναι κάτι που έχω παραδεχθεί πάντοτε. Χρειάζεται να ελέγχεις τη χώρα και ο κύριος στόχος πρέπει να είναι να μην καταστρέφεις τη ζωή των πολιτών.

Ο Αλεξάντερ Λουκασένκο βρίσκεται στη συγκεκριμένη θέση για περισσότερα από 26 χρόνια και παρά τις διεθνείς αντιδράσεις, τις κυρώσεις που επέβαλε η Ευρωπαϊκή Ένωση και τις έντονες επικρίσεις από Ευρωπαίους πολιτικούς, δεν δείχνει διατεθειμένος να εγκαταλείψει σύντομα τον προεδρικό θώκο. Το περιστατικό με την αναγκαστική προσγείωση της πτήσης της Ryanair, που είχε ξεκινήσει από την Αθήνα, στο Μινσκ της Λευκορωσίας, με κεντρικό πρόσωπο τον δημοσιογράφο Ρομάν Προτασέβιτς, ήταν το τελευταίο συμβάν που ήρθε να προστεθεί στις εκλογές του Αυγούστου του 2020, για τις οποίες η αντιπολίτευση τον κατηγόρησε για νοθεία και τις οποίες ακολούθησαν ογκώδεις διαδηλώσεις που συνεχίζονται μέχρι σήμερα και ζητούν την παραίτηση του Λουκασένκο.

Τα ΜΜΕ στο «στόχαστρο» του Λουκασένκο

Τον τελευταίο καιρό στο «στόχαστρο» του Λουκασένκο, ο οποίος διάγει την 6η του θητεία ως πρόεδρος βρίσκονται τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, αφού η «επεισοδιακή» σύλληψη του Ρομάν Προτασέβιτς, έρχεται να προστεθεί στο «μαύρο» που έριξε η κυβέρνηση στον ιστότοπο TutBy, το μεγαλύτερο ανεξάρτητο ειδησεογραφικό μέσο ενημέρωσης της Λευκορωσίας. Στις αρχές Δεκεμβρίου, το Tutby βγήκε από την λίστα των MME της Λευκορωσίας και συνέχισε να λειτουργεί μόνο στο ίντερνετ. Το υπουργείο Πληροφοριών απευθύνθηκε στο δικαστήριο, το οποίο θεώρησε ότι ο ιστότοπος διαδίδει ανακριβείς πληροφορίες και βλάπτει τα κρατικά συμφέροντα. 

Σύμφωνα με τις αρχές της Λευκορωσίας η διεύθυνση του TutBy αντιμετωπίζει ποινική δίωξη για φοροδιαφυγή σε μεγάλη κλίμακα. Ο εκδότης, σύμφωνα με την έρευνα, παραβίασε τους κανόνες για τη λήψη φορολογικών πλεονεκτημάτων και χρησιμοποίησε αδικαιολόγητα κρατική υποστήριξη ως κάτοικος του πάρκου Υψηλών Τεχνολογιών. Μέχρι η κυβέρνηση να μπλοκάρει το TutBy, το συγκεκριμένο μέσο συγκέντρωνε 3,3 εκατομμύρια μοναδικούς χρήστες τον μήνα, κάτι που αντιστοιχεί περίπου το 63% των χρηστών του διαδικτύου στη Λευκορωσία.

Επίσης στις 18 Φεβρουαρίου 2021 δικαστήριο του Μινσκ με επικεφαλής τη δικαστή Ναταλία Μπουγκούκ, καταδίκασε σε δύο χρόνια φυλάκιση τις δημοσιογράφους Ντάρια Τσούλτσοβα και  Κατσιαρίνα Αντρέεβα. Οι δύο δημοσιογράφοι κατηγορήθηκαν για την οργάνωση δράσεων που αντιτίθεντο στη δημόσια τάξη, καθώς μετέδωσαν ζωντανά στις 15 Νοεμβρίου 2020 τη διαμαρτυρία στη μνήμη του Ραμάν Μπαντερένκα, ο οποίος ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου στο Μινσκ. Τους τελευταίους 8 μήνες έχουν προσαχθεί ή συλληφθεί περισσότεροι από 400 δημοσιογράφοι ενώ τουλάχιστον 10 αντιμετωπίζουν σοβαρές κατηγορίες.

Κατηγορίες για εκλογική νοθεία και ογκώδεις διαδηλώσεις

Η ανέλιξη του Αλεξάντερ Λουκασένκο ξεκινά το 1982 όταν έγινε αντιπρόεδρος σε ένα αγρόκτημα, όπου παρέμεινε μέχρι το 1985. Το 1990 εξελέγη αντιπρόσωπος του Ανωτάτου Σοβιέτ της Δημοκρατίας της Λευκορωσίας και το 1993 στο τιμόνι της επιτροπής του Κοινοβουλίου της χώρας του για την πάταξη της διαφθοράς. Την ίδια χρονιά ο Λουκασένκο κατηγόρησε 70 κρατικούς αξιωματούχους για διασπάθιση δημοσίων πόρων για ίδιον όφελος. Ανάμεσα σε αυτούς που είχε κατηγορήσει ήταν ο πρόεδρος της Βουλής. Στανισλάβ Σούσκεβιτς, ο οποίος παραιτήθηκε έπειτα από πρόταση μομφής. Ορισμένοι έκαναν λόγο για προσχηματισμένες κατηγορίες εναντίον του Σούσκεβιτς, ο οποίος ήταν ανεπιθύμητος στη συντηρητική πλευρά.

Το 1994 πραγματοποιήθηκαν οι πρώτες εκλογές στη χώρα και ο Λουκασένκο κατήλθε ως ανεξάρτητος υποψήφιος κερδίζοντας στον δεύτερο γύρο το 80% των ψήφων. Το καλοκαίρι του 1996 υπογράφηκε αίτηση από 70 βουλευτές του 199μελούς Κοινοβουλίου για την καθαίρεση του Λουκασένκο, τον οποίο κατηγορούσαν για παραβίαση του Συντάγματος. Λίγο μετά διενεργήθηκε δημοψήφισμα ήταν θετικό, ωστόσο έντονες ήταν οι επικρίσεις από τη Διεθνή Κοινότητα. Οι ΗΠΑ και η Ε.Ε. δεν αναγνώρισαν την εγκυρότητα του δημοψηφίσματος, με το οποίο ο Λουκασένκο απέκτησε επιπλέον εξουσίες.

Το 2001 ο Λουκασένκο επανεξελέγη άνετα στον προεδρικό θώκο Οι παρατηρητές του ΟΑΣΕ (Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη) ανέφεραν ότι οι εκλογές απέτυχαν να τηρήσουν τα διεθνή πρότυπα Στις 17 Οκτωβρίου του 2004, σε δημοψήφισμα καταργήθηκε το όριο για θητείες του προέδρου.

Στις επόμενες εκλογικές αναμετρήσεις ο Λουκασένκο εξελέγη και πάλι πρόεδρος με ποσοστά από το 70-80%, αλλά στις πρόωρες προεδρικές Εκλογές του 2010 ξέσπασαν διαδηλώσεις στο κέντρο του Μινσκ από οπαδούς της αντιπολίτευσης που έκαναν λόγω για νοθεία.

Στις προεδρικές εκλογές του περασμένου Αυγούστου, ο Λουκασένκο κέρδισε την 6η θητεία του με  80,2% έναντι 9,9% της κύριας αντιπάλου του Σβιατλάνα Τσιχανόφσκαγια. Στη συνέχεια υπήρξαν συνεχείς καταγγελίες για νοθεία και ξέσπασαν ογκώδεις διαδηλώσεις, από τις μεγαλύτερες στην ιστορία της χώρας, οι οποίες κατέληξαν σε εκτεταμένη καταστολή και βία από τις αστυνομικές δυνάμεις.

Σύμφωνα με οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά τη διάρκεια των ογκωδέστατων διαδηλώσεων του περασμένου Αυγούστου, τουλάχιστον έξι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, περισσότεροι από 35.000 έχουν τεθεί υπό κράτηση και πολλοί από αυτούς έχουν ξυλοκοπηθεί βάναυσα και περίπου 14.000 έχουν εγκαταλείψει τη Λευκορωσία, μεταξύ των οποίων και η Τσιχανόφσκαγια, η οποία έχει αυτοεξοριστεί στη Λιθουανία. Η εκπρόσωπος της αντιπολίτευσης διώκεται από το φθινόπωρο του 2020 για «εκκλήσεις σε ενέργειες που έπληξαν την εθνική ασφάλεια», έγκλημα που τιμωρείται με φυλάκιση τριών έως πέντε ετών.

Η εικόνα με το Καλάσνικοφ

Τον περασμένο Αύγουστο είχε προκαλέσει σοκ η εικόνα του Λουκασένκο, όταν κατά τη διάρκεια της 15ης ημέρας των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων είχε δημοσιευθεί βίντεο από την προεδρία της Λευκορωσίας και το οποίο έδειχνε τον Λουκασένκο να φοράει αλεξίσφαιρο γιλέκο και να κρατάει στο χέρι ένα Καλάσνικοφ. Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας διακρίνεται σε ελικόπτερο να ζητάει από τον πιλότο να πλησιάσει το συγκεντρωμένο πλήθος μίας διαδήλωσης, όπου ακούγεται να λέει «έφυγαν σαν τα ποντίκια» καθώς οι διαδηλωτές είχαν αποχωρήσει από τη λεωφόρο Ανεξαρτησίας, στο κέντρο της πρωτεύουσας.

Σε άλλο στιγμιότυπο ο Λευκορώσος πρόεδρος κατεβαίνει από το ελικόπτερο που έχει προσγειωθεί στους κήπους της επίσημης προεδρικής κατοικίας και φέρεται να λέει σ’ έναν από τους άνδρες της ασφαλείας του για μία ομάδα διαδηλωτών που μετέβαινε προς το σημείο, ότι «θα τους κανονίσουμε».

Τον Νοέμβριο του 2020 ο πρόεδρος της Λευκορωσίας ανακοίνωσε ότι μία ομάδα περίπου 2.000 διαδηλωτών, θα έπρεπε να εκδιωχθούν προς τη Λιθουανία και την Πολωνία. Επιπλέον τον Δεκέμβριο ενέκρινε έναν νόμο, ο οποίος επιτρέπει στο καθεστώς να αφαιρέσει την υπηκοότητα από τους αντιπάλους του. Παράλληλα σε δηλώσεις που είχε κάνει τον ίδιο μήνα είχε στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς τους αντιφρονούντες, «δεν πρόκειται να αποτρέψουμε κανέναν να φύγει αλλά να θυμάστε αυτό, εάν κάποιος εγκαταλείψει τη χώρα, δεν θα μπορεί να γυρίσει πίσω», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά ο Λουκασένκο.

Το περιστατικό με το αεροσκάφος της Ryanair

Την Κυριακή ο πιλότος ενός αεροσκάφους της Ryanair το οποίο εκτελούσε το δρομολόγιο της από την Αθήνα προς το Βίλνιους της Λιθουανίας, ενημερώθηκε για δήθεν απειλή τοποθέτησης βόμβας όταν βρισκόταν στον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας, και προχώρησε σε αναγκαστική προσγείωση στο Μινσκ. Εκεί, όμως, πράκτορες της ασφάλειας συνέλαβαν τον Λευκορώσο δημοσιογράφο, Ρομάν Προτασέβιτς, εις βάρος του οποίου εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψης στη χώρα - με εντολή του Λευκορώσου προέδρου, Αλεξάντερ Λουκασένκο. Σημειώνεται πως το όνομα του Προτασέβιτς βρισκόταν σε κατάλογο καταζητούμενων μετά τις μαζικές διαδηλώσεις που ακολούθησαν τις τελευταίες εκλογές.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA