Μενού
  • Α-
  • Α+

Έντονες ήταν από την πρώτη στιγμή οι διεθνείς αντιδράσεις για την «αεροπειρατεία» σε πτήση της Ryanair προκειμένου να συλληφθεί ο Ρομάν Προτασέβιτς, με εντολή του προέδρου της ΛευκορωσίαςΑλεξάντερ Λουκασένκο. Το ζήτημα θα τεθεί στη Σύνοδο Κορυφής, όπου οι 27 της ΕΕ θα συζητήσουν το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων σε στελέχη του κρατικού μηχανισμού του Λουκασένκο.

Διαβάστε ακόμη: Λευκορωσία - Αλεξάντερ Λουκασένκο: Από τις κατηγορίες για εκλογική νοθεία στην «αεροπειρατεία» με αεροσκάφος της Ryanair

Ήδη από τα πρώτα λεπτά που έγινε γνωστή η κρατική αεροπειρατεία, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών καταδίκασε έντονα το περιστατικό κάνοντας λόγο για «απαράδεκτη πράξη. Η οποία έθεσε σε κίνδυνο τη ζωή όλων των επιβαινόντων». Το ελληνικό ΥΠΕΞ κάλεσε για την άμεση απελευθέρωση του αεροσκάφους και καταδίκασε την «παράνομη σύλληψη του Λευκορώσου ακτιβιστή Ρομάν Προτασέβιτς, ο οποίος απειλείται με την θανατική ποινή».

Το πρωτοφανές περιστατικό με την αναγκαστική προσγείωση αεροπλάνου της Ryanair, καταδίκασε από χθες, Κυριακή και ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος με ανάρτησή του στο Twitter, έκανε λόγο για «μια πρωτοφανή, σοκαριστική πράξη». Ο κ. Μητσοτάκης έστειλε εκ νέου αυστηρό μήνυμα για κυρώσεις σε βάρος της Λευκορωσίας σε δηλώσεις σήμερα του στους «Financial Times».  Όπως τονίζει ο κ. Μητσοτάκης οι Ευρωπαίοι ηγέτες, στη Σύνοδο Κορυφής, «πρέπει να συμφωνήσουν ώστε να υπάρξουν ξεκάθαρες και αυστηρές συνέπειες που δεν θα αφήσουν περιθώρια στη Λευκορωσία να αμφισβητήσει την ενότητα και την αποφασιστικότητά μας».

Σκληρή ανακοίνωση από την ΕΕ

Στον ίδιο τόνο, η εκπρόσωπος του Ύπατου εκπροσώπου της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, διεμήνυσε σε έντονο ύφος πως η «Ευρωπαϊκή Ένωση θα λάβει υπόψη της τις συνέπειες της πράξης αυτής, περιλαμβανομένης της πιθανότητας λήψης μέτρων κατά των υπεύθυνων», αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων σε βάρος της Λευκορωσίας. Αυτό το «συμβάν άνευ προηγουμένου» δεν «θα μείνει χωρίς συνέπειες», διεμήνυσε ο ίδιος ο Σαρλ Μισέλ.

Ρωσία: Σοκαριστική η αντίδραση της Δύσης για το συμβάν στη Λευκορωσία

Για υποκρισία κατηγόρησε τη Δύση η Ρωσία, με αφορμή τις οργισμένες αντιδράσεις για την αναγκαστική προσγείωση της πτήσης της Ryanair στο Μινσκ της Λευκορωσίας και τη σύλληψη του Ρομάν Προτασέβιτς. «Είναι σοκαριστικό το γεγονός ότι η Δύση χαρακτηρίζει το περιστατικό στον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας ως “σοκαριστικό”», έγραψε χαρακτηριστικά στο Facebook, η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, Μαρία Ζαχάροβα. Όπως είπε, οι χώρες της Δύσης «είτε θα πρέπει να σοκάρονται από την αναγκαστική προσγείωση του αεροσκάφους που μετέφερε τον πρόεδρο της Βολιβίας στην Αυστρία, κατόπιν αιτήματος των Ηνωμένων Πολιτειών είτε δεν θα πρέπει να σοκάρονται καθόλου από παρόμοιες συμπεριφορρές άλλων χωρών».

https://www.facebook.com/plugins/post.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fmaria.zakharova.167%2Fposts%2F10226154909688910&show_text=true&width=500

Τι απαντά η Λευκορωσία

Παρά τη διεθνή κατακραυγή για την «αεροπειρατεία» σε σκάφος της Ryanair, μόνο και μόνο για να συλληφθεί ο ακτιβιστής δημοσιογράφο, η Λευκορωσία επιμένει ότι τηρήθηκαν όλα τα διεθνή πρότυπα για το περιστατικό με το αεροσκάφος της Ryanair

Οι Aρχές της Λευκορωσίας ενήργησαν πλήρως σύμφωνα με τους διεθνείς κανονισμούς στο περιστατικό με το αεροσκάφος Ryanair και το Μινσκ είναι έτοιμο να δεχτεί εμπειρογνώμονες για να αποκλείσει κάθε αντίδραση, δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Λευκορωσίας, Ανατόλι Γκλάζ, στο Sputnik τη Δευτέρα. «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι ενέργειες των αρμόδιων Aρχών μας συμμορφώνονταν πλήρως με τους καθιερωμένους διεθνείς κανόνες» δήλωσε ο Γκλαζ. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, η Λευκορωσία ακολουθούσε πάντα μια υπεύθυνη προσέγγιση για τη συμμόρφωσή της με τα διεθνή πρότυπα ασφαλείας.

«Αυτό αναγνωρίζεται από τις αρμόδιες ρυθμιστικές Aρχές της αεροπορίας. Επιπλέον, είμαι βέβαιος ότι είμαστε σε θέση να εγγυηθούμε την πλήρη διαφάνεια του θέματος, εάν είναι απαραίτητο, θα δεχτούμε ειδικούς και θα επιδείξουμε όλα τα υλικά προκειμένου να αποκλείσουμε κάθε αντίδραση» συνέχισε ο Γκλαζ.

Βρετανία: Να σταματήσουν όλες οι πτήσεις πάνω από τη Λευκορωσία 

Ο πρόεδρος της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του βρετανικού κοινοβουλίου ζήτησε σήμερα από τις πολιτικές αεροπορικές εταιρείες να σταματήσουν να πετούν πάνω από τη Λευκορωσία, μετά την αεροπειρατεία. «Πρέπει να σταματήσουμε τις πτήσεις αεροσκαφών πάνω από τη Λευκορωσία» δήλωσε ο Τομ Τάγκενχαντ μιλώντας στο Times Radio. «Πρόκειται για μια ενέργεια αεροπειρατείας, σε συνδυασμό με εκβιασμό, η οποία τελικά συνδέεται με απαγωγή» τόνισε.

Γερμανία: «Σαφείς συνέπειες από την ΕΕ»

Για «σαφείς συνέπειες» από την ΕΕ προειδοποιεί ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας σημειώνοντας ότι πρόκειται για «σοβαρή παραβίαση της ευρωπαϊκής πολιτικής αεροπορίας». «Το γεγονός ότι το αεροπλάνο που ταξίδευε μεταξύ δύο χωρών της ΕΕ αναγκάστηκε να κάνει ενδιάμεση στάση, με το πρόσχημα ότι υπήρχε απειλή για βόμβα είναι μια σοβαρή παραβίαση των κανόνων πολιτικής αεροπορίας στην Ευρώπη. Ανησυχούμε πολύ για τις πληροφορίες ότι ο δημοσιογράφος Ρομάν Προτασέβιτς συνελήφθη με αυτόν τον τρόπο»  ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας. Ο Μάας υπογράμμισε ότι το συμβάν αυτό δεν θα αγνοηθεί και θα επιφέρει «σαφείς» συνέπειες από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

CEO της Ryanair: Υπήρχαν πράκτορες της KGB μέσα στο αεροπλάνο

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Ryanair, Μάικλ Ο’ Λίρι πράκτορες της Λευκορωσικής Επιτροπής Κρατικής Ασφάλειας (KGB) βρίσκονταν μέσα στο αεροπλάνο που πραγματοποίησε επείγουσα προσγείωση στο Μινσκ. «Φαίνεται ότι η πρόθεση των Αρχών ήταν να απομακρύνουν έναν δημοσιογράφο και τη σύντροφό του [...] Πιστεύουμε ότι υπήρχαν και κάποιοι πράκτορες της KGB που κατέβηκαν στο αεροδρόμιο» δήλωσε ο Ο' Λίρι. Παράλληλα, ο επικεφαλής της Ryanair χαρακτήρισε την αναγκαστική προσγείωση ως «αεροπειρατεία που χρηματοδοτήθηκε από το κράτος» σημειώνοντας ότι ήταν η πρώτη τέτοια περίπτωση που αφορούσε μια ευρωπαϊκή αεροπορική εταιρεία.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA