Μενού
  • Α-
  • Α+

Τα τελευταία χρόνια, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν γίνει ένας κοινός τόπος οργάνωσης πολιτικών ομάδων και κοινωνικών κινημάτων. Κατά την επέτειο των 10 χρόνων του Twitter, ο ιστότοπος δημοσίευσε μια λίστα με τα πιο συχνά χρησιμοποιούμενα hashtags που σχετίζονται με κοινωνικές αιτίες, με δύο από τα τρία πρώτα στη λίστα να σχετίζονται άμεσα με φυλετικά ζητήματα

Διαβάστε ακόμα: Στίβι Γουόντερ: οι φυλετικές ανισότητες στις ΗΠΑ είναι ίδιες εδώ και 400 χρόνια

Στα μέσα του 2014, καθώς το ζήτημα της χρήσης βίας από την αστυνομία κέρδισε την προσοχή των Αμερικανών λόγω αρκετών υποθέσεων δολοφονιών που αφορούσαν Αφροαμερικανούς, ορισμένοι ακτιβιστές προώθησαν hashtags ως τρόπο διαμαρτυρίας και αλληλεγγύης. Αυτό συνέβη και με το κίνημα Black Lives Matter

Οι δυο πόλοι κατά της βίας με βάση το Twitter

Σύμφωνα με το Twitter, το #Ferguson ήταν το πιο χρησιμοποιούμενο hashtag κοινωνικού/φυλετικού ενδιαφέροντος στην δεκαετή ιστορία της πλατφόρμας, ενώ το #BlackLivesMatter ήταν τρίτο. Μαζί με την εξέταση των tweets που αναφέρονταν στον αντιρατσιστικό αγώνα γενικά, η ανάλυση εξέτασε όλα τα tweets που περιλάμβαναν δυο συγκεκριμένα hashtags, τα #BlackLivesMatter και #AllLivesMatter (δεύτερο στη λίστα) από τις 12 Ιουλίου 2013 έως τις 31 Μαρτίου 2016. Αυτά τα tweets (συνολικά 13,3 εκατομμύρια) αναλύθηκαν χρησιμοποιώντας το αλγοριθμικό εργαλείο της εταιρείας Crimson Hexagon, με σκοπό να ανιχνευτεί και να προσδιοριστεί όχι μόνο το μέγεθος, αλλά και ο τόνος έκφρασης των χρηστών. 

«Το αποτέλεσμα ήταν καθηλωτικό: το #BlackLivesMatter είχε εμφανιστεί στο Twitter σχεδόν 11,8 εκατομμύρια φορές, ενώ το πάθος των αναρτήσεων των χρηστών ήταν από φανατικό έως εξτρεμιστικό», διαβάζουμε στην αναφορά της έρευνας της Pew Research Center, μιας εταιρείας που ειδικεύεται στην καταγραφή και μελέτη των δημογραφικών τάσεων στις ΗΠΑ και τον κόσμο. 

Ως άμεση απάντηση στο #BlackLivesMatter, ορισμένοι στο Twitter άρχισαν να χρησιμοποιούν το #AllLivesMatter. Αυτό το hashtag έχει χρησιμοποιηθεί συνολικά 1,5 εκατομμύριο φορές, περίπου το ένα όγδοο από το #BlackLivesMatter. Ωστόσο, με την πάροδο του χρόνου, ο όγκος των tweet #AllLivesMatter γενικά μετακινήθηκε παράλληλα με αυτόν του #BlackLivesMatter. 

Σύμφωνα με τους ερευνητές της Pew Research Center, παρά την εκτεταμένη παρουσία του σήμερα, το #BlackLivesMatter καθυστέρησε να κερδίσει τη θέση του: «Κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2013, εμφανίστηκε στο Twitter συνολικά μόλις 5.106 φορές (ή περίπου 30 φορές την ημέρα). Τόσο η χρήση του hashtag όσο και η επιρροή του ευρύτερου κινήματος Black Lives Matter επιταχύνθηκαν σημαντικά τον Αύγουστο του 2014, όταν ο Μάικλ Μπράουν, ένας έφηβος Αφροαμερικανός, πυροβολήθηκε θανάσιμα από έναν λευκό αστυνομικό στο Φέργκιουσον του Μισσούρι», αναφέρει η μελέτη. «Τότε, το hashtag #BlackLivesMatter εμφανίστηκε κατά μέσο όρο 58.747 φορές την ημέρα για όλες τις επόμενες  τρεις εβδομάδες μετά το θάνατο του Μπράουν, με τη χρήση του hashtag να κορυφώνεται την 25η Νοεμβρίου, μια ημέρα μετά από την δικαστική απόφαση που αθώωνε τον Λευκό αστυνομικό: το #BlackLivesMatter εμφανίστηκε 172.772 φορές τη μέρα. Κατά τις επόμενες τρεις εβδομάδες, το hashtag χρησιμοποιήθηκε 1,7 εκατομμύρια φορές». 

Όλες οι ζωές μετράνε

Όσον αφορά στο #AllLivesMatter, το hashtag εμφανίστηκε στο Twitter την ίδια μέρα της δολοφονίας στο Φέργκιουσον -όπως συνέβη και με το #BlackLivesMatter- αλλά στις 25 Νοεμβρίου 2014, το #AllLivesMatter χρησιμοποιήθηκε μόνο 14.308 φορές. Η ημέρα κατά την οποία το #AllLivesMatter «πήρε κεφάλι» ήταν η 21 Δεκεμβρίου 2014, όπου σκοτώθηκαν δύο αστυνομικοί στη Νέα Υόρκη ενώ ήταν μέσα στο περιπολικό τους: 28.526 αναρτήσεις, έναντι 22.834 για το #BlackLivesMatter.  

«Το #BlackLivesMatter έχει χρησιμοποιηθεί συχνά στο Twitter όχι μόνο για την υποστήριξη των φυλετικών διακρίσεων και των διαμαρτυριών κατά των δολοφονιών από Λευκούς αστυνομικούς, αλλά και για την επισήμανση ευρύτερων κοινωνικών κινημάτων, που έχουν σχέση με την ΛΟΑΤ+ κοινότητα,  τη μισθολογική ανισότητα μεταξύ γυναικών και ανδρών, όπως και για τις σεξουαλικές κακοποιήσεις γυναικών και παιδιών σε εμπόλεμες ζώνες του πλανήτη», αναφέρει η έρευνα του Pew Research Center. 

Η ρατσιστική αντίδραση ήταν άμεση

Ακόμη και σήμερα, τα σχόλια στο Twitter για το #BlackLivesMatter δεν είναι πάντα θετικά και υποστηρικτικά. Κατά τη διάρκεια της μελέτης, το 38% των tweets που περιλάμβαναν το #BlackLivesMatter ήταν υποστηρικτικά ή έκαναν θετική αναφορά στο κοινωνικό κίνημα. Λίγο περισσότερο από τα μισά από αυτά, που αντιπροσωπεύουν το 21% όλων των tweets που χρησιμοποιούν το hashtag, προσέφεραν ευρεία υποστήριξη για τη φυλετική ισότητα και την αντίθεση στην αστυνομική βιαιότητα. «Όμως, ενώ το 41% ​​των tweets που χρησιμοποιούν #BlackLivesMatter κατά τη διάρκεια της δολοφονίας του Τζορτζ Φλόιντ υποστήριξε σθεναρά το κίνημα, υπήρχε και μια αύξηση tweets που χρησιμοποίησαν το hashtag για να αντιταχθούν στο κίνημα: 33% σε σύγκριση με 11%, πριν τη δολοφονία του Φλόιντ. «Και αυτή η “φυλετική” αντίδραση αυξήθηκε δραματικά μετά τις επιθέσεις εναντίον Λευκών αστυνομικών στο Ντάλας. Επίσης, στις 17 Ιουλίου, την ημέρα της επίθεσης κατά της αστυνομίας στο Μπατόν Ρουζ της Λουιζιάνας, τα δύο τρίτα των tweets αντιτάχθηκαν στο #BlackLivesMatter (67%) σε σύγκριση με το 26% που ήταν θετικό και το 6% που ήταν ουδέτερο», αναφέρει η μελέτη. 

Ο δικηγόρος, συγγραφέας και δημοσιογράφος Κλέι Τράβις, επέκρινε το κίνημα #BlackLivesMatter επειδή δεν έδειχνε σεβασμό στην αστυνομία, στο Νόμο και την Τάξη. Πολλοί άλλοι, δήλωναν ότι το κίνημα Black Lives Matter είναι μια τρομοκρατική οργάνωση. Πολλοί περισσότεροι, τους κατηγορούσαν ως αναρχικούς. «Ωστόσο, σύμφωνα με τα στοιχεία, η πλειοψηφία των πολέμιων του Black Lives Matter, ανήκαν σε μια ομάδα του Twitter με το όνομα “Democrats for Trump”. Παρομοίως, το hashtag #BlueLivesMatter (όπου μπλε, οι στολές των αστυνομικών) χρησιμοποιήθηκε για να δείξει υποστήριξη στην αστυνομία και πολλές φορές για να δείξει αντίθεση στους υποστηρικτές του #BlackLivesMatter», καταλήγει η αναφορά του Pew Research Center. 

https://www.instagram.com/p/CPSf1QsKfmP/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=loading
Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA