Διεθνή
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Σύνοδος Κορυφής: Η Ευρώπη κλείνει τον εναέριο χώρο της για τη Λευκορωσία

Κυρώσεις για τη Λευκορωσία αποφάσισε η Σύνοδος Κορυφής που έγινε στις Βρυξέλλες, κλείνοντας τον εναέριο χώρο της ΕΕ για την κρατική αεροπορική εταιρεία της Λευκορωσίας Belarusian Airlines

Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες (πηγή: Eurokinissi)
Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες (πηγή: Eurokinissi)

Μέτρα κατά της Λευκορωσίας αποφάσισαν οι 27 της Ευρώπης, μετά το απίστευτο περιστατικό με την αναγκαστική προσγείωση αεροσκάφους της Ryanair που πήγαινε απο την Αθήνα στη Λιθουανία, στο Μινσκ για να συλλληφθεί ο δημοσιογράφος και ακτιβιστής Ρομάν Προτασέβιτς. Η ΕΕ κλείνει ον ενατέριο χώρο της για την κρατική αεροπορική εταιρείας Belarusian Airlines και καλεί επίσης τους αερομεταφορείς που εδρεύουν στην ΕΕ να αποφεύγουν τον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας. Ζητά δε απο το Διεθνή Οργανισμό Πολιτικής Αεροπορίας να διερευνήσει το «απαράδεκτο», όπως αναφέρει, συμβάν με τον Ρομάν Προτασέβιτς.

Οι 27 ζητούν την «άμεση απελευθέρωση» του αντιφρονούντα δημοσιογράφου Ρομάν Προτάσεβιτς και της συντρόφου του, που συνελήφθησαν στο Μινσκ.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο:

  • Ζητά την άμεση απελευθέρωση του Ρομάν Προτάσεβιτς και της Σοφία Σαπέγκα, καθώς και την εγγύηση της ελεύθερης μετακίνησής τους.
  • Ζητά από το Διεθνή Οργανισμό Πολιτικής Αεροπορείας (ICAO) να διερευνήσει επειγόντως το «απαράδεκτο» συμβάν.
  • Καλεί το Συμβούλιο να υιοθετήσει πρόσθετες λίστες κατά προσώπων και οντοτήτων το συντομότερο δυνατό, στη βάση του υφιστάμενου καθεστώτος κυρώσεων.
  • Καλεί το Συμβούλιο να υλοποιήσει περαιτέρω στοχευμένες οικονομικές κυρώσεις και προσκαλεί τον Ύπατο Εκπρόσωπο και την Επιτροπή να υποβάλουν άμεσα προτάσεις για αυτό το σκοπό.
  • Καλεί το Συμβούλιο να υιοθετήσει μέτρα για να αποκλείσει τις πτήσεις Λευκορωσικών αεροσκαφών στον εναέριο χώρο της ΕΕ και να αποτρέψει την πρόσβαση σε αεροδρόμια της ΕΕ πτήσεων που εκτελούνται από αυτά.

Λευκορωσία: Έρευνα της ΕΥΠ για πράκτορες στην πτήση της Ryanair

Πέραν των πολιτικών προεκτάσεων, υπάρχουν και άλλες έρευνες. Το ρόλο τριών ατόμων που επέβαιναν στην πτήση της Ryanair ερευνά η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών και θα ζητήσει το υλικό απο τις κάμερες ασφαλείας στο αεροδρόμιο, όπως και τη λίστα των επιβατών. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού OPEN, τρεις επιβάτες – φαντάσματα μπαίνουν στο μικροσκόπιο των ερευνών για την πτήση θρίλερ της Ryanair.Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η πτήση από την Αθήνα απογειώθηκε με 126 επιβάτες, στο Μινσκ της Λευκορωσίας συνελήφθησαν ο Ρομάν Προτασέβιτς και πιθανόν και η φίλη του, ωστόσο στο Βίλνιους της Λιθουανίας, το αεροπλάνο προσγειώθηκε με 121 επιβάτες.

Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

TAGS
#Λευκορωσία #Ryanair #Ρομάν Προτασέβιτς #Λιθουανία #ΕΕ