Μενού
  • Α-
  • Α+

Η οπλοκατοχή και πολύ περισσότερο η οπλοχρησία αποδεικνύεται σε μία από τις μεγαλύτερες πληγές που αντιμετωπίζουν οι ΗΠΑ καθώς καθημερινά και ένα νέο περιστατικό με πυροβολισμούς καταλήγει ανθρωποκτονία. Οι ανθρωποκτονίες στις μεγάλες πόλεις σημείωσαν άνοδο σε ποσοστό 30% την προηγούμενη χρονιά με το 2020 να να είναι μια από τις πιο αιματηρές τα τελευταία 25 χρόνια.

Διαβάστε ακόμη: Οχάιο: Τουλάχιστον πέντε νεκροί μετά από πυροβολισμούς

Μόλις το περασμένο Σαββατοκύριακο δεκάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν από σφαίρες με την κατάσταση στη χώρα να επιδεινώνεται συνεχώς. Το πρώτο τρίμηνο του 2021 παρατηρήθηκε άνοδος 24% στις ανθρωποκτονίες σε σχέση με την ίδια περίοδο το 2020, σύμφωνα με έρευνα του Council on criminal justice (CCJ) που αφορούσε τις 34 μεγαλύτερες πόλεις των ΗΠΑ.

«Πρόκειται για έναν συνδυασμό εκρηκτικών καταστάσεων που δημιουργήθηκαν λόγω της πανδημίας (του κορονοϊού), την απώλεια νομιμοποίησης της αστυνομίας, τη μεγάλη ανησυχία για την οικονομία, όλα αυτά σε συνδυασμό με έναν επιβαρυντικό παράγοντα: τον αριθμό ρεκόρ κατοχής όπλων», εξήγησε ο Τζεφ Άσερ, πρώην πράκτορας της CIA που έχει γίνει αναλυτής εγκλημάτων.

«Κάθε ημέρα περισσότεροι από 100 άνθρωποι σκοτώνονται και περισσότεροι από 200 τραυματίζονται από πυροβόλα όπλα. Τα περιστατικά αυτού του σαββατοκύριακου προστίθενται σε αυτή την πληγή», σχολίασαν οι οργανώσεις Everytown και Moms demand Action, που μάχονται για την αυστηροποίηση της νομοθεσίας περί οπλοκατοχής.

Σύμφωνα με τον Άσερ από την αύξηση των ανθρωποκτονιών, σε επίπεδα πρωτόγνωρα μετά τη δεκαετία του 1990, δεν έχει γλιτώσει καμία πόλη. Μικρές και μεγάλες, δημοκρατικές ή ρεπουμπλικανικές, όλες έχουν επηρεαστεί.

Αυτό, δε, καταδεικνύει -όπως σημειώνει- ότι οι μεταρρυθμίσεις στην αστυνομία τις οποίες υιοθέτησαν κάποιες πόλεις μετά τις μεγάλες διαδηλώσεις του περσινού καλοκαιριού δεν ευθύνονται για την επιδείνωση της κατάστασης, παρά τα όσα είχε ισχυριστεί ο τέως πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και οι υποστηρικτές του.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA