Διεθνή
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Υπερπανσέληνος Μαΐου: Πανσέληνος και έκλειψη σελήνης συνθέτουν ένα αστρονομικό υπερθέαμα

Το πρωί της Τετάρτης η υπερπανσέληνος με την ολική έκλειψη σελήνης προσφέρουν ένα μοναδικό υπερθέαμα - Σχεδόν το ίδιο γεμάτο θα απολαύσουμε και απόψε το φεγγάρι

Πανσέληνος Μαΐου (πηγή: Eurokinissi)
Πανσέληνος Μαΐου (πηγή: Eurokinissi)

Τη νύχτα της 25ης προς την 26η Μαΐου, απολαύσαμε την Υπερ-πανσέληνο (ή αλλιώς «Σούπερ Σελήνη») για το 2021, αφού το φεγγάρι βρέθηκε στην πλησιέστερη απόσταση του από τη Γη, με αποτέλεσμα να φαίνεται μεγαλύτερο, αλλά και φωτεινότερο. Απόψε, ωστόσο, θα μπορέσουμε να απολαύσουμε για ακόμη ένα βράδυ το όμορφο θέαμα της «Ματωμένης Σελήνης», η οποία θα είναι, μάλιστα, ακόμη πιο φωτεινή.

Σημειώνεται πως η κορύφωση του φαινόμενου θα λάβει χώρα - σε ώρα Ελλάδας - το πρωί της Τετάρτης 26 Μαΐου στις 11:48, όταν στον Ειρηνικό θα είναι νύχτα, ενώ συμπίπτει σχεδόν με μια ολική έκλειψη της σελήνης, τη μοναδική του 2021, αν και, δυστυχώς, δεν θα είναι ορατή στη χώρα μας.

Αυτός είναι και ο λόγος που η πανσέληνος αυτή έχει γίνει γνωστή και ως «Ματωμένη Σελήνη», καθώς όταν το φεγγάρι εισέρχεται σε μια ολική σεληνιακή έκλειψη, φαίνεται κοκκινωπό από ορισμένες τοποθεσίες της Γης. Το φαινόμενο αυτό με την κόκκινη λάμψη στον νυχτερινό ουρανό υπολογίζεται να διαρκέσει 14 λεπτά και 30 δευτερόλεπτα.

Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

TAGS
#Σελήνη #πανσέληνος

Best of Internet