Μενού
  • Α-
  • Α+

Με κάθε λεπτομέρεια περιέγραψε ο τότε διοικητής του τουρκικού στρατού στα Κατεχόμενα, Χασάν Κουντακτσί, το πώς έδωσε την εντολή για τη δολοφονία του Σολωμού Σολωμού στις 14 Αυγούστου 1996. Μιλώντας στην τουρκική εφημερίδα Sözcü, ομολόγησε κυνικά πως σήκωσε το χέρι του και έδωσε το σύνθημα «χτύπα».

Διαβάστε ακόμη: Φυλάκιση του δημάρχου Κωνσταντινούπολης ζήτησε εισαγγελέας - Διώκεται για εξύβριση ανώτατων αξιωματούχων

Ο Κουντακσί αναφέρθηκε στην προετοιμασία των αρχών του ψευδοκράτους - τις ημέρες εκείνες - για μια «εξωτερική απειλή», υποστηρίζοντας πως «υπήρχαν στοιχεία της τρομοκρατική οργάνωσης που διέρρεαν από την περιοχή της Λεύκας».

Υπενθυμίζουμε πως η ομοσπονδία των μοτοσυκλετιστών της Κύπρου είχε διοργανώνσει μία πανευρωπαϊκή πορεία, η οποία επί της ουσίας απαγορεύθηκε από την κυπριακή κυβέρνηση. Όταν, ωστόσο, έγινε προσπάθεια να πραγματοποιηθεί, ακολούθησε η δολοφονία του Τάσου Ισαάκ, ενώ στην κηδεία του δολοφονήθηκε ο Σολωμός Σολωμού, την ώρα που προσπαθούσε να κατεβάσει την τουρκική σημαία.

«Όταν σήκωσα το χέρι μου, ήταν ξεκάθαρο ποιος θα έκανε τι»

Αναφερόμενος στη συγκέντρωση των 8.000 μοτοσικλετιστών, ο Κουντακτσί υποστήριξε πως «επειδή εκτιμούσαμε ότι αυτά τα άτομα με ισχυρές μηχανές θα μπορούσαν να περάσουν από όλες τις πλευρές, λαμβάναμε αναλόγως τα μέτρα μας». «Δήλωναν ότι ήταν άοπλοι και θα περνούσαν την πράσινη γραμμή, φτάνοντας στην Κερύνεια. Μάλιστα ήθελαν να με δουν για να τους επιτρέψω να περάσουν. Τους είπα ότι θα ήμουν ενάντια να περάσουν τα σύνορα. Οι μοτοσυκλετιστές είχαν τον αέρα του ‘εμείς δεν αναγνωρίζουμε κανέναν’», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο πρώην διοικητής των Ειδικών Δυνάμεων δήλωσε, παράλληλα, πως είχε δώσει τις απαραίτητες οδηγίες στις αρμόδιες μονάδες για το τι θα πρέπει να κάνουν, εφόσον κάποιος προσπαθούσε να διασχίσει τα «σύνορα» ή να κατεβάσει την τουρκική σημαία

«Όταν σήκωσα το χέρι μου, ήταν ξεκάθαρο ποιος θα έκανε τι», επισήμανε. «Ο Ντενκτάς ήρθε επίσης εκείνη την ημέρα. Ο Ντενκτάς μου έλεγε επίσης για τις προηγούμενες εμπειρίες του και του έκανα μερικές ερωτήσεις. Η ημερομηνία ήταν 14 Αυγούστου 1996. Το άτομο που διέσχισε το συρματόπλεγμα και ανέβηκε στον πόλο, στον οποίο βρισκόταν η σημαία μας, που απέχει 15 μέτρα από τα σύνορα, ήθελε να κατεβάσει τη σημαία μας».

«Τον προειδοποιήσαμε τρεις φορές. Το αγνόησε. Έδωσα οριστική εντολή στον διοικητή της περιοχής. Ήταν ξεκάθαρο τι θα έκανε με ποιο σύνθημα. Σήκωσα το χέρι μου και έδωσα σύνθημα ‘χτύπα’. Εάν κατέβει η σημαία εμείς δεν μπορούμε να σταματήσουμε εκεί. Δεν θέλω να είμαι ο διοικητής που έχει αφήσει τη σημαία να κατέβει. Είμαι ένας άνθρωπος που είμαι έτοιμος να πεθάνω για τη σημαία, που σέβεται τη σημαία. Είναι άοπλος, είναι δυνατόν; 8 χιλιάδες μοτοσυκλετιστές θα περάσουν τα σύνορα και θα πάνε στην Κερύνεια. Θα κατεβάσουν τη σημαία μας στην Κερύνεια, θα ψάλλουν τον ελληνικό ύμνο στην Κερύνεια και θα φύγουν και εμείς θα παρακολουθούμε!», ομολόγησε κυνικά ο Κουντακτσί.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA