Μενού
  • Α-
  • Α+

Η εικόνα που ο Σολωμός Σολωμού βρίσκεται πάνω στον ιστό της σημαίας και ο Τούρκος ελεύθερος σκοπευτής πυροβολεί και να του κόβει το νήμα της ζωής δεν μπορεί να ξεχαστεί. Το ημερολόγιο έγραφε 14 Αυγούστου 1996 αλλά η μνήμη παραμένει ζωντανή. Και επανέρχεται διαρκώς καθώς η τουρκική πλευρά επαναφέρει το θέμα με προκλητικό τρόπο. Δεν έχουν περάσει άλλωστε παρά λίγοι μήνες απ' όταν ο δολοφόνος του Σολωμού -και ο καταζητούμενος από την INTERPOL-  Κενάν Ακίν φωτογραφιζόταν πλάι στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Και τώρα, ήταν η σειρά του ηθικού αυτουργού αυτή της δολοφονίας, του Χασάν Κουντακτσί.

Διαβάστε ακόμη: Σολωμός Σολωμού - Κυνική ομολογία: «Εγώ έδωσα εντολή για τη δολοφονία του»

Ο τότε διοικητής του τουρκικού στρατού στα Κατεχόμενα, περιέγραψε σε συνέντευξη που παραχώρησε στην τουρκική εφημερίδα Sözcü τη στιγμή που έδωσε το σύνθημα για τη δολοφονία του Κύπριου Σολομού Σολωμού.

«Όταν σήκωσα το χέρι μου, ήταν ξεκάθαρο ποιος θα έκανε τι» είπε ο ίδιος και προσέθεσε πως «Το άτομο που διέσχισε το συρματόπλεγμα και ανέβηκε στον πόλο, στον οποίο βρισκόταν η σημαία μας, που απέχει 15 μέτρα από τα σύνορα, ήθελε να κατεβάσει τη σημαία μας».

Σολωμός Σολωμού: Τον πυροβόλησαν πάνω στον ιστό

Την ημέρα της κηδείας του Τάσου Ισαάκ μια ομάδα διαδηλωτών κατευθύνθηκε προς το οδόφραγμα της Δερύνειας όταν έκανε την εμφάνισή της ομάδα των «Γκρίζων Λύκων». Λίγο μετά τις 2 το μεσημέρι ο Σολωμού κατευθύνθηκε προς ένα κοντινό τουρκικό φυλάκιο. Αγνόησε της προειδοποιήσεις των στρατιωτών και σκαρφάλωσε στον ιστό για να κατεβάσει την τουρκική σημαία.

Αυτές ήταν η τελευταίες στιγμές της ζωής του καθώς εκείνη την ώρα ακούστηκαν τρεις πυροβολισμοί και ο Σολωμού έπεσε νεκρός. Ο πρόσφυγας από την Αμμόχωστο δέχθηκε τρεις σφαίρες, έπεσε στο έδαφος με ένα τσιγάρο στο στόμα. «Όσοι με τον χάρο γίναν φίλοι, με τσιγάρο φεύγουνε στα χείλη...» όπως χαρακτηριστικά έγραψε ο Άλκης Αλκαίος, μελοποίησε ο Θάνος Μικρούτσικος και «ζωντάνεψε» ο Δημήτρης Μητροπάνος.

«Θα κατεβάσουν τη σημαία κι εμείς θα κοιτάμε;»

«Τον προειδοποιήσαμε τρεις φορές. Το αγνόησε. Έδωσα οριστική εντολή στον διοικητή της περιοχής. Ήταν ξεκάθαρο τι θα έκανε με ποιο σύνθημα. Σήκωσα το χέρι μου και έδωσα σύνθημα ‘χτύπα’. Εάν κατέβει η σημαία εμείς δεν μπορούμε να σταματήσουμε εκεί. Δεν θέλω να είμαι ο διοικητής που έχει αφήσει τη σημαία να κατέβει. Είμαι ένας άνθρωπος που είμαι έτοιμος να πεθάνω για τη σημαία, που σέβεται τη σημαία. Είναι άοπλος, είναι δυνατόν; 8 χιλιάδες μοτοσυκλετιστές θα περάσουν τα σύνορα και θα πάνε στην Κερύνεια. Θα κατεβάσουν τη σημαία μας στην Κερύνεια, θα ψάλλουν τον ελληνικό ύμνο στην Κερύνεια και θα φύγουν και εμείς θα παρακολουθούμε!», ομολόγησε κυνικά ο Κουντακτσί.

Οι πυροβολισμοί προς τον Σολομώντα Σολωμού ήταν η αρχή, καθώς ακολούθησαν κι άλλες ριπές, προς του διαδηλωτές. Συνολικά τραυματίστηκαν ελαφρά 11 άτομα, ανάμεσά τους και δύο Κυανόκρανοι με τους Ελληνοκύπριους να καταφέρνουν και να παίρνουν τη σωρό του Σολωμού.

Η κηδεία του έγινε δύο ημέρες αργότερα και μετατράπηκε σε συλλαλητήριο κατά της τουρκικής βαρβαρότητας. Ο τότε πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης είχε βρεθεί στην Κύπρο χαρακτηρίζοντας κοινούς εγκληματίες τους τους δολοφόνους. Την ίδια στιγμή οι Αμερικανοί μέσω του Νίκολας Μπερνς απαντούσαν στην Τουρκία και την Τανσού Τσιλέρ που δικαιολογούσε την πράξη.

Στην έρευνα που ακολούθησε αναγνωρίστηκαν πέντε Τούρκοι για τους οποίους εκδόθηκε διεθνές ένταλμα σύλληψης. Το 2004 ο Κενάν Ακίν παραδέχθηκε πως αυτός πάτησε τη σκανδάλη για τις σφαίρες που σκότωσαν τον Σολωμού. Δικαιολογήθηκε βέβαια πως εκτελούσε διαταγές. Τώρα ήταν η σειρά του Χασάν Κουντακτσί να ομολογήσει πως ήταν εκείνος που έδωσε την εντολή. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA