Μενού
  • Α-
  • Α+

Ήταν ένα απόγευμα Παρασκευής του 2021, όταν ο Έντουαρντ Μαρτέλ, ντυμένος με σκούρο μοβ κοστούμι και παπιγιόν, βρισκόταν στην αίθουσα του Δικαστηρίου του δικαστή Μπρους Μόροου. Με το ένα χέρι σηκωμένο, ο νεαρός δικηγόρος ορκίστηκε στον Δικηγορικό Σύλλογο του Μίσιγκαν.

Διαβάστε ακόμη: Elon Musk: Θα κοσμήσει με γκράφιτι το νέο mega-factory της Tesla στο Βερολίνο

Πριν από 16 χρόνια στην ίδια δικαστική αίθουσα του Wayne County, ο Μαρτέλ στάθηκε μπροστά στον Μόροου και ομολόγησε την ενοχή του για παραγωγή και εμπόριο της ναρκωτικής ουσίας κρακ. Αφού συνελήφθη σε μια αστυνομική έφοδο, ο 27χρονος πήγε στο δικαστήριο προετοιμασμένος να ακούσει τα χειρότερα: μια ποινή φυλάκισης που θα μπορούσε να φτάσει και τα 20 χρόνια. Αντ 'αυτού, έφυγε με μόλις τρία χρόνια και λόγια ενθάρρυνσης που λέει ότι άλλαξαν τη ζωή του.

«Παρατήρησα αμέσως ότι ο Mόροου ήταν ένας μοναδικός τύπος», δήλωσε ο Μαρτέλ στο CNN. «Μπήκα στην αίθουσα του δικαστηρίου, τον παρακολουθούσα και συνειδητοποίησα ότι αντιμετωπίζει τους κατηγορούμενους σαν πραγματικούς ανθρώπους. Είπα στον εαυτό μου: «Αυτός ο δικαστής είναι διαφορετικός. Δεν θα ξεχάσω ποτέ τι μου είπε: «Κύριε Μαρτέλ, δεν χρειάζεται να είστε εδώ και να πουλάτε ναρκωτικά. Έχετε μεγαλείο μέσα σας. Σας προκαλώ να γίνετε ο διευθύνων σύμβουλος μιας εταιρείας που ανήκει στις 500 κορυφαίες της λίστας του Fortune.»

Ώρα για αλλαγή

Όταν βγήκε από το κτίριο, ο πλέον 43χρονος Μαρτέλ είπε στον εαυτό του ότι ήταν έτοιμος να αλλάξει, καθώς ο Μόροου έμεινε στο πλευρό του από την ημέρα που έφυγε από την αίθουσα του δικαστηρίου. «Είπα στον Eντ ότι η πόρτα μου είναι πάντα ανοιχτή για εκείνον. Του έδωσα τον αριθμό μου, ήθελα να μαθαίνω νέα του», δήλωσε ο Μόροου στο CNN. «Του έδωσα μια ευκαιρία. Όλοι αξίζουν να αντιμετωπίζονται με αίσθηση ανθρωπιάς και προσοχή.»

Έκτοτε, ο Mαρτέλ έγινε τακτικός επισκέπτης στην αίθουσα του δικαστηρίου του Μόροου. Αρκετά συχνά, οι δυο τους έβγαιναν για μεσημεριανό γεύμα, ξοδεύοντας ώρες σε συνομιλίες που τους δίδαξαν όλα όσα έπρεπε να γνωρίζουν ο ένας για τον άλλο.

Από τα ναρκωτικά, στο κολέγιο με υποτροφία

Ο Mαρτέλ, Αμερικανός μεξικάνικης καταγωγής και γιος μιας ανύπαντρης μητέρας, μεγάλωσε σε οικογένεια χαμηλού εισοδήματος, που στηριζόταν σε επιδόματα για να επιβιώσει καθημερινά. Έλαβε την πρώτη του καταδίκη όταν ήταν 13 χρονών. Δύο χρόνια αργότερα, καταδικάστηκε για δεύτερο κακούργημα. Στη συνέχεια, εγκατέλειψε το γυμνάσιο και έφυγε από το σπίτι. Ολόκληρη η ζωή του περιστρεφόταν γύρω από τη διακίνηση ναρκωτικών, μέχρι τη στιγμή που γνώρισε τον Μόροου.

«Έχω βρεθεί μπροστά σε πολλούς δικαστές, τουλάχιστον 20», δήλωσε ο Μαρτέλ. «Έχω καταδικαστεί για τουλάχιστον μια παράβαση στις περισσότερες πόλεις του Wayne County. Ήξερα ότι θα έμπαινα φυλακή. Το μόνο που χρειαζόμουν ήταν λίγη αγάπη.» Για χρόνια, ο δικαστής παρακολουθούσε την εξέλιξη του Μαρτέλ, ξεκινώντας από την εγγραφή του σε ένα κολέγιο, τη φοίτησή του με πλήρη ακαδημαϊκή υποτροφία στο Πανεπιστήμιο του Detroit Mercy, αλλά και την αποφοίτηση ως κορυφαίος της τάξης του.

Ο Mαρτέλ έγινε δεκτός στη Νομική Σχολή του πανεπιστημίου, όπου έλαβε άλλη μια πλήρη υποτροφία. Το δύσκολο κομμάτι, όπως λέει ο ίδιος, ήταν να αποδείξει ότι ήταν ηθικά ικανός να ασκήσει το Δίκαιο. «Έπρεπε να προσλάβει δικηγόρο, κατέθεσα υπέρ του χαρακτήρα και της ικανότητάς του», δήλωσε ο Mόροου. Μετά από εβδομάδες ανησυχίας, ο Μαρτέλ βρήκε ανθρώπους να τον υποστηρίξουν και αφού έγραψε μια αίτηση 1.200 λέξεων υποστηρίζοντας ότι ήταν ικανός να γίνει δικηγόρος, έλαβε ευνοϊκό αποτέλεσμα.

Όταν μπήκε στην αίθουσα του δικαστηρίου του Μόροου, ακολουθούμενος από τη μητέρα του, τα αδέλφια του και τα παιδιά του, προσπάθησε να κρατήσει τα συναισθήματα της στιγμής. «Ήμασταν και οι δύο τόσο χαρούμενοι, τόσο ενθουσιασμένοι, αλλά προσπαθήσαμε να παραμείνουμε συγκρατημένοι, σαν να μην είναι σπουδαία υπόθεση», δήλωσε ο Μόροου.

Μαθήματα ζωής

Μετά από μια σύντομη ομιλία, ο Mαρτέλ ορκίστηκε. Ο δικαστής και ο πρώην κατάδικος αγκαλιάστηκαν δακρυσμένοι. «Τον βλέπω σαν γιο μου», είπε ο Μόροου. Η εμπειρία ενίσχυσε τη δέσμευση του δικαστή να μην κρίνει τους άλλους, ειδικά εκείνους που στέκονται μπροστά του, με βάση το πού προέρχονται, τον τρόπο που μιλούν και την έλλειψη καλών αποφάσεων. Από την άλλη, ο Mόροου δίδαξε στον Mαρτέλ τη σημασία του να προσπαθείς να αλλάξεις, όχι μόνο για τον εαυτό σου, αλλά και για τους γύρω σου.

«Είναι καθήκον μου να αλλάξω το σύστημα», δήλωσε ο Μαρτέλ. «Δεν θέλω να είμαι η εξαίρεση, πρέπει να είμαι ο κανόνας. Για να συμβεί αυτό, δεν μπορώ να χρησιμοποιήσω αυτή την ιστορία για να προωθήσω την καριέρα μου, αλλά για να ανοίξω το δρόμο για όσους στέκονται εκεί που βρισκόμουν εγώ πριν από μερικά χρόνια.»

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA