Μενού
  • Α-
  • Α+

Οργή σε βουλευτές της αντιπολίτευσης οι οποίοι ζητούν μέχρι και παραίτησή του, αλλά και σε χρήστες των social media έχει προκαλέσει η δήλωση του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι έχει κάνει τρεις δόσεις του εμβολίου κατά του κορονοϊού, τη στιγμή που 50 εκατομμύρια πολίτες στη χώρα, περιμένουν ακόμα να εμβολιαστούν. Παράλληλα γιατροί επισημαίνουν ότι ακόμα και με το κινεζικό εμβόλιο της Sinovac, δεν υπάρχει λόγος να κάνεις τρίτη δόση εμβολίου σε διάστημα πέντε μηνών.

Διαβάστε ακόμη: Τουρκία: Εφτασε το τέλος του Ερντογάν; «Βατερλώ» στις δημοσκοπήσεις – Η «απειλή» των δημάρχων και η αντιπολίτευση

Συγκεκριμένα ο Τούρκος πρόεδρος σε συνέντευξη που έδωσε την Τρίτη (1/6) στο κρατικό δίκτυο TRT, υποστήριξε ότι έχει κάνει τρεις δόσεις εμβολίου. «Έλεγξα αν υπήρξε αύξηση στα επίπεδα των αντισωμάτων μου. Δόξα τω Θεώ, έφτασα 2.160 (μονάδες ανά χιλιοστόμετρο), ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ερντογάν.

Η Τουρκία, ο πληθυσμός της οποίας ανέρχεται σε 84 εκατομμύρια, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας έχει πραγματοποιήσει 29,25 εκατομμύρια εμβολιασμούς, μετά την έναρξη της μαζικής εκστρατείας τον περασμένο Ιανουάριο. Περισσότεροι από 16,6 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου, ενώ μέχρι την Τρίτη, πάνω από 12,5 εκατομμύρια άνθρωποι είχαν εμβολιαστεί πλήρως. Πάντως όπως αναφέρουν τουρκικά Μ.Μ.Ε. αυτή τη στιγμή η χώρα αντιμετωπίζει μεγάλη έλλειψη εμβολίων. Ο Τούρκος υπουργός Υγείας, Φαχερετίν Κοτζά ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι η χώρα θα λάβει 12 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της Pfizer μέχρι τα μέσα Ιουνίου.

Οξεία κριτική της αντιπολίτευσης στον Ερντογάν

Σύμφωνα με την Ahval, η δήλωση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όπως ήταν αναμενόμενο προκάλεσε σάλο και έντονη κριτική τόσο από την αντιπολίτευση της χώρας όσο και από Τούρκους πολίτες. Ο βουλευτής του βασικού κόμματος της αντιπολίτευσης, του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), Οζγκιούρ Οζέλ διερωτήθηκε που βρήκε ο Τούρκος πρόεδρος έξτρα δόσεις εμβολίων, όταν δεν έχει καταστεί ακόμα εφικτό να εμβολιαστούν κάποιοι από τους υγειονομικούς. «Πρέπει να δώσεις εξηγήσεις εάν έλαβες την πρώτη δόση στα τέλη του 2020, όταν το εμβόλιο δεν ήταν διαθέσιμο σε κανέναν στη χώρα», δήλωσε. Μάλιστα ο Αιτούν Τσιράι του Καλού Κόμματος (Iyi Party), ζήτησε την άμεση παραίτηση του Ερντογάν, φέρνοντας σαν παράδειγμα τον πρώην πρόεδρο της Γερμανίας, Κρίστιαν Βουλφ, ο οποίος παραιτήθηκε επειδή τ’ όνομά του ενεπλάκη σε σκάνδαλο με στεγαστικά δάνεια. «Κανείς δεν πρέπει να συμπεριφέρεται διαφορετικά από τον λαό. Ο Ερντογάν πρέπει να παραιτηθεί άμεσα. Εάν όχι, τότε ο λαός θα τον κάνει ν’ αποχωρήσει από την προεδρία μέσω των εκλογών», ανέφερε ο Τσιράι. Ο αντιπρόεδρος της πολιτικής ομάδας του CHP, Ενγκίν Οζκότς σχολίασε σε tweet του σχολίασε πως «αν είσαι ο Ερντογάν υπάρχουν τρεις δόσεις, αν είσαι απλό πολίτης δεν υπάρχει ούτε μία», εννοώντας τους σχεδόν 50 εκατομμύρια Τούρκους που περιμένουν ακόμα την πρώτη δόση του εμβολίου.

https://twitter.com/enginozkoc/status/1399814856493174785?ref_src=twsrc^tfw

Ο Ερντογάν έκανε την πρώτη δόση του εμβολίου στις 14 Ιανουαρίου και τη δεύτερη στις 11 Φεβρουαρίου, αλλά παραμένει άγνωστο πότε έκανε την τρίτη δόση.

«Φαίνεται ότι όλα τα μέλη του AKP (Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης) έχουν εμβολιαστεί και αναρωτιόμαστε γιατί δεν υπάρχουν εμβόλια», έγραψε ένας χρήστης στο Twitter. «Εμείς ως δάσκαλοι δεν έχουμε κάνει ακόμα την πρώτη δόση», έγραψε κάποιος άλλος. «Τι θα συνέβαινε εάν όλοι αυτοί που έχουν πεθάνει από κορονοϊό είχαν προλάβει να εμβολιαστούν πριν το θάνατό τους», διερωτήθηκε ένας άλλος χρήστης.

https://twitter.com/t24comtr/status/1399814359468085250?ref_src=twsrc^tfwhttps://twitter.com/t24comtr/status/1399814359468085250?ref_src=twsrc^tfw

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, ο κορονοϊός έχει στοιχήσει τη ζωή σε 47.000 πολίτες στην Τουρκία. Την Τετάρτη η χώρα ανακοίνωσε ακόμα 7.181 κρούσματα και 112 θανάτους.

«Επιστημονικά δεν υπάρχει λόγος για τρεις δόσεις σε πέντε μήνες»

Μιλώντας στο τουρκικό DW, ο ειδικός καθηγητής καρδιολογίας, Μπενγκί Μπασέρ, για το αν είναι επιστημονικά ορθό να λάβει κάποιος τρεις δόσεις εμβολίου μέχρι την 1η Ιουνίου δηλαδή σε διάστημα μικρότερο των 5 μηνών, δήλωσε. «Έχω συζητήσει και προτείνει η τρίτη δόση να μπορεί να γίνει 6 μήνες μετά την πρώτη για το εμβόλιο της Sinovac και ένα χρόνο μετά για το εμβόλιο της Pfizer. Εάν έκανε την πρώτη δόση στις 14 Ιανουαρίου και έκανε την Τρίτη εντός πέντε μηνών, δεν υπάρχει επιστημονικός λόγος για να συμβεί κάτι τέτοιο.

«Υπάρχει σύγχυση» προσέθεσε. Καταλαβαίνουμε γενικά ότι ο Ερντογάν εμβολιάστηκε πριν ξεκινήσει η εκστρατεία των εμβολιασμών στην Τουρκία και παρουσιάστηκε σαν ένα παράδειγμα που θα ενθαρρύνει τον λαό να κάνει το εμβόλιο. Αλλά πλέον είναι ύποπτο αν όντως εμβολιάστηκε στις 14 Ιανουαρίου και δημιουργούνται ερωτήματα για αυτό», κατέληξε ο Μπασέρ.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA