ΔΙΕΘΝΗ
07/06/2021 18:00

Βόρεια Κορέα: Μετά τα τζιν, ο Κιμ Γιονγκ Ουν «πολεμά» την αργκό και τις ξενόφερτες ταινίες

Σύμφωνα με τον νέο νόμο, όσοι συλλαμβάνονται για την παρακολούθηση υλικού που προέρχεται από την Νότιο Κορέα, την Ιαπωνία ή τις ΗΠΑ θα έρχονται αντιμέτωποι με έως και 15 χρόνια φυλάκισης, ενώ όσοι έχουν στην κατοχή τους μεγάλες ποσότητες αντίστοιχου υλικού θα τιμωρούνται ως και με θάνατο, με εντολή Κιμ Γιονγκ Ουν.

Βόρεια Κορέα: Μετά τα τζιν, ο Κιμ Γιονγκ Ουν «πολεμά» την αργκό και τις ξενόφερτες ταινίες
O Κιμ Γιονγκ Ουν κήρυξε «πόλεμο» στην αργκό, τα τζιν και τις ξένες ταινίες (Πηγή: Getty Images)
Ανάγνωση:

Μετά τον «πόλεμο» στα στενά τζιν, η Βόρεια Κορέα απαγορεύει την αργκό και την παρακολούθηση ή διανομή ξένων ειδήσεων και ταινιών.Σύμφωνα με τον νέο νόμο, όσοι συλλαμβάνονται για την παρακολούθηση υλικού που προέρχεται από την Νότιο Κορέα, την Ιαπωνία ή τις ΗΠΑ θα έρχονται αντιμέτωποι με έως και 15 χρόνια φυλάκισης, ενώ όσοι έχουν στην κατοχή τους μεγάλες ποσότητες αντίστοιχου υλικού θα τιμωρούνται ως και με θάνατο, με εντολή Κιμ Γιονγκ Ουν.

Διαβάστε ακόμη: Κιμ Γιονγκ Ουν: Διέταξε να εκτελέσουν έναν άνδρα μπροστά στην οικογένειά του επειδή πουλούσε CD

Σε επιστολή του στα κρατικά μέσα ενημέρωσης, ο Κιμ Γιονγκ Ουν κάλεσε τα μέλη της κρατικής οργάνωσης νεολαίας να «πατάξουν την δυσάρεστη, ατομικιστική και αντισοσιαλιστική συμπεριφορά» των συνομηλίκων τους.Ο ηγέτης της Βορείου Κορέας επισήμανε ότι θέλει να βάλει ένα τέλος στη χρήση ξένης αργκό και στην υιοθέτηση ξενόφερτων κουρεμάτων και ρούχων, τα οποία περιέγραψε ως «επικίνδυνα δηλητήρια».

Το μεγαλύτερο «πρόβλημα» που αντιμετωπίζει, ωστόσο, ο Κιμ Γιονγκ Ουν, είναι η πολιτισμική επιρροή που ασκούν στους πολίτες οι ξένες ταινίες, οι οποίες, αν και παράνομες, κυκλοφορούν στη Β. Κορέα κατά κόρον.

Από το 2002 ο φόβος του «ξενόφερτου»

Ήδη το 2002, η υπηρεσία εθνικής ασφάλειας της Β. Κορέας είχε πραγματοποιήσει επιδρομή στις εγκαταστάσεις πανεπιστημίου, απ’ όπου είχε κατασχέσει 20.000 dvd με ανεπιθύμητο περιεχόμενο- εν πολλοίς, σαπουνόπερες από τη γειτονική χώρα.

Ένας Βορειοκορεάτης αποστάτης, ονόματι Κιμ Γκέουμ- Χιοκ, αποκάλυψε στο BBC πως ήταν μόλις 16 χρονών, όταν συνελήφθη το 2009 για το γεγονός ότι είχε δωρίσει σε φίλο του μερικά DVD με βιντεοκλίπ νοτιοκορεάτικης μουσικής, τα οποία ο πατέρας του Γκέουμ-Χιοκ είχε εισαγάγει παράνομα από την Κίνα.

Ο Γκέουμ- Χιοκ ανέφερε ότι έτυχε μεταχείρισης που κανονικά προορίζεται για ενήλικες κρατούμενους. Οι φρουροί που τον συνέλαβαν, τον μετέφεραν σε ένα μυστικό δωμάτιο ανάκρισης, όπου τον ανέκριναν επί 4 ημέρες με μπουνιές και κλωτσιές, χωρίς να τον αφήσουν να κοιμηθεί.

«Ήθελαν να μάθουν πώς απέκτησα τα βίντεο και πόσος κόσμος τα είχε δει», θυμάται ο νεαρός άνδρας, ο οποίος πλέον μένει μόνιμα στην Σεούλ. «Προφανώς και δεν μπορούσα να τους πω ότι τα είχε φέρει ο πατέρας μου. Ισχυριζόμουν ότι δεν ξέρω τίποτα και τους παρακαλούσα να με αφήσουν. Νόμιζα ότι είχε έρθει το τέλος μου».

Τελικά, ο νεαρός αφέθηκε ελεύθερος μόνον αφότου ο πατέρας του, ο οποίος ανήκει στην ελίτ της Βορείου Κορέας, δωροδόκησε τους φρουρούς που κρατούσαν τον γιο του- κάτι, που, σύμφωνα με τον Γκέουμ-Χιοκ, δεν θα είναι δυνατό μετά την θέσπιση του νέου, αυστηρότερου νόμου.

Σήμερα, οι παράνομες ταινίες κυκλοφορούν κυρίως από χέρι σε χέρι, σε στικάκια USB που προστατεύονται από κωδικούς πρόσβασης. Σε πολλά από αυτά, αρκεί κανείς να πληκτρολογήσει 3 φορές τον λάθος κωδικό για να αποκλειστεί πλήρως από την θέαση του υλικού. Άλλα στικάκια μάλιστα επιτρέπουν την προβολή του περιεχομένου τους, μόνο αφότου τα συνδέσει κανείς σε έναν συγκεκριμένο υπολογιστή.

Παρά τα μέτρα προστασίας εκ μέρους των θεατών, ο αυξημένος αριθμός τους συνεπάγεται και περισσότερες συλλήψεις. Οι συλληφθέντες συνήθως μεταφέρονται σε στρατόπεδα εργασίας, όπου αναγκάζονται να παραμείνουν για έως και 3 χρόνια (παλαιότερα, η ποινή είχε διάρκεια μόνο ενός έτους). Σύμφωνα με εκτιμήσεις, περίπου το 50% όσων βρίσκονται σε στρατόπεδα εργασίας αυτή την στιγμή έχουν συλληφθεί γιατί κατείχαν νοτιοκορεάτικες ταινίες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Google News
Ακολουθήστε το Reader στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
# TAGS:
ΒΟΡΕΙΑ ΚΟΡΕΑ ΚΙΜ ΓΙΟΝΓΚ ΟΥΝ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ