Μενού
  • Α-
  • Α+

Το 1991 σε όλο το δυτικό κόσμο οι ανταποκρίσεις της Κριστιάν Αμανπούρ για το CNN έγιναν περιζήτητες, καθώς βρέθηκε στην πρώτη γραμμή του Πολέμου του Κόλπου. Τα επόμενα χρόνια βρέθηκε σε μεγάλα πολεμικά γεγογότα και συγκρούσεις, στο Ιρακ, το Αφγανιστάν, τη Σομαλία, τη Ρουάντα, την Παλαιστίνη, εκεί όπου χτυπούσε η καρδιά των γεγονότων, άφοβη και δυναμική. Η Κριστιάν Αμανπούρ, η δημοσιογράφος – θρύλος, ανακοίνωσε ότι τώρα δίνει κι εκείνη μια μάχη. Διαγνώστηκε με καρκίνο των ωοθηκών, χειρυργήθηκε και θα υποβληθεί σε χημειοθεραπεία που θα κρατήσει πολλούς μήνεςhttps://twitter.com/camanpour/status/1404491523073392640?ref_src=twsrc^tfw

Από βοηθός στην κορυφή

Πολύ πριν τα social media και τη λεγόμενη «δημοσιογραφία των πολιτών» που ακόμα και σε δευτερόλεπτα μπορεί να δώσει στους δημοσιογράφους υλικό από συμβάντα σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του κόσμου, οι ανταποκρίσεις ήταν αυτές που μέσω της τηλεόρασης έφερναν στα σπίτια τηλεθεατών όλης της γης εικόνες από τα μεγάλα γεγονότα.

https://www.youtube.com/watch?v=xNkhs40Vsgc

Η Κριστιάν Αμανπούρ μπήκε στα σπίτια εκατομμυρίων τηλεθεατών όταν βρέθηκε στην πρώτη γραμμή του Πολέμου στον Κόλπο το 1991. Ήταν η στιγμή που εκτόξευσε την καριέρα της Ιρανοβρετανίδας δημοσιογράφου, η οποία προσελήφθη το 1983 στο CNN ως βοηθός δημοσιογράφος στο τμήμα διεθνών ειδήσεων. Ο πατέρας της Αμανπούρ ήταν Ιρανός και η μητέρα της Βρετανίδα. Μάλιστα, μεγάλωσε στην Τεχεράνη ως τα 11 της χρόνια. Για δύο χρόνια, από το 2010 έως το 2012 άφησε το CNN και «μετακόμισε» στο ABC. Πάντως μετά επέστρεψε πάλι στο CNN το οποίο την είχε καθιερώσει. Μέχρι το 2005 ήταν συνεργάτης της εκπομπής του καναλιού CBS «60 Minutes», ως αναλύτρια διεθνών θεμάτων. Έκτοτε, εργάζεται και στο ABC και στο CNN με την εκπομπή «Amanpour», που πλέον μεταδίδεται από τα γραφεία του CNN στο Λονδίνο.

Η «έκρηξη» του Αραφάτ

Από τις πιο δύσκολες στιγμές στην πορεία της Αμανπούρ ήταν το 2002 όταν εξοργισμένος από ερώτησή της ο τότε πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, Γιάσερ Αραφάτ, της έκλεισε το τηλέφωνο. Ο Γιάσερ Αραφάτ ζούσε κρίσιμες ώρες ενώ βρισκόταν πολιορκημένος στη Ραμάλα από τις δυνάμεις του Αριέλ Σαρόν. Η Αμανπούρ μίλησε μαζί του τηλεφωνικά και του έκανε μια ερώτηση που προκάλεσε την αντίδρασή του.

https://www.youtube.com/watch?v=IyecQg3uRN4

Συγκεκριμένα τον ρώτησε αν θα συγκρατήσει τους Παλαιστίνιους μαχητές, για να της απαντήσει σε πολύ έντονο ύφος, με «ρωτάτε αυτό ενώ βρίσκομαι υπό πολιορκία; Σεβαστείτε το επάγγελμά σας»! Η επιμονή της Αμανπούρ έκανε έξαλλο τον Αραφάτ που της απάντησε «Να είστε ακριβής όταν μιλάτε με τον στρατηγό Γιάσερ Αραφάτ. Σιωπή!» και της έκλεισε το τηλέφωνο. Επικρίσεις δέχτηκε και για τον τρόπο που κάλυψε τον πόλεμο της Βοσνίας, καθώς θεωρήθηκε ότι πήρε θέση κατά των Σέρβων

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA