Μενού
  • Α-
  • Α+

Το μπλοκάρισμα των λογαριασμών στα social media του αρχιμαφιόζου, Σεντάτ Πεκέρ για ανησυχίες σχετικά με την εθνική ασφάλεια και τη δημόσια τάξη, διέταξε ένα δικαστήριο στην Τουρκία όπως ανέφερε την Πέμπτη το παρατηρητήριο σχετικά με την ελευθερία του διαδικτύου EngelliWeb. Πάντως όπως σημειώνει προς το παρόν το Twitter, το Instagram και το YouTube δεν έχουν υποκύψει στην απόφαση.

Διαβάστε ακόμη: Τουρκία: Επανεμφάνιση του αρχιμαφιόζου Πεκέρ - «Υπάρχει μεγάλο ρίσκο να με δολοφονήσουν»

https://twitter.com/engelliweb/status/1408133109141454851?ref_src=twsrc^tfw

«Θέλουν να κλείσουν τους λογαριασμούς μου με δικαστική εντολή για δεύτερη φορά. Ωστόσο οι υπεύθυνοι στις συγκεκριμένες πλατφόρμες δεν εφαρμόζουν τον αποκλεισμό προς το παρόν αυτή τη στιγμή. Οπότε αντιστέκονται όπως εμείς», έγραψε σε tweet που έκανε την Παρασκευή ο Σεντάτ Πεκέρ.

Ας δούμε λοιπόν πόσο θα κρατήσουν. Έχω κάνει συμφωνία μαζί σας. Ας πούμε ότι καταφέρνουν να κλείσουν τους λογαριασμούς μου. Σας υπόσχομαι ότι θα μοιραστώ μαζί σας όσα γνωρίζω ακόμα και με σύννεφα καπνού εάν χρειαστεί», προσέθεσε.

https://twitter.com/sedat_peker/status/1408336284888752130?ref_src=twsrc^tfw

Στα 10 βίντεο που πόσταρε στο διαδίκτυο από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, όπου βρίσκεται από τις αρχές Μαΐου ο Πεκέρ έχει υπαινιχθεί ότι ανώτατοι Τούρκοι αξιωματούχοι του κυβερνώντος κόμματος, AKP εμπλέκονται σε αδικήματα όπως ξέπλυμα χρήματος και απάτες μέχρι βιασμοί και δολοφονίες.

«Οι πλατφόρμες των social media που αναφέρονται στην απαγόρευση όπως το YouTube, το Instagram, και το Twitter, χρησιμοποιούν το πρωτόκολλο ασφαλείας https και συνεπώς δεν μπορούν να αποκλειστούν από τους παρόχους διαδικτυακών υπηρεσιών στην Τουρκία (ISPs)», δήλωσε ο νομικός και ακτιβιστής σε θέματα ελευθερίας του διαδικτύου, Γιαμάν Ακντενίζ. Αυτή η εντολή μπορεί να εφαρμοστεί μόνο από τους παρόχους των κοινωνικών δικτύων», προσέθεσε σύμφωνα με την Ahval.

Οι μεγαλύτερες εταιρίες άνοιξαν πρόσφατα γραφεία στην Τουρκία για να συμμορφωθούν με τη νέα νομοθεσία η οποία δίνει στην κυβέρνηση εκτεταμένες ρυθμιστικές εξουσίες. Oι πλατφόρμες με περισσότερους από ένα εκατομμύριο καθημερινούς χρήστες επιβάλλουν τον ορισμό τοπικών νομικών εκπρόσωπων οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για να διαγράφουν περιεχόμενο κατόπιν αιτήματος των αρχών, σε αντίθετη περίπτωση ελοχεύει ο κίνδυνος προστίμου που φτάνει μέχρι τις 10 εκατομμύρια λίρες και απαγόρευση σε διαφημίσεις.

«Στη θεωρία αυτές οι πλατφόρμες έχουν “λυγίσει τα γόνατα”. Αλλά πρακτικά, η Τουρκία δεν μπορεί να κάνει αυτές τις πλατφόρμες να υπακούσουν», είπε ακόμα ο Ακντενίζ. «Αυτές οι πλατφόρμες δεν θα υποκύψουν εύκολα και θα συνεχίσουν να εφαρμόζουν τις δικές τους πολιτικές».

Το τελευταίο βίντεο του Πεκέρ ανέβηκε στο YouTube στις 6 Ιουνίου και στη συνέχεια ο μαφιόζος είχε δηλώσει πως θα κάνει μία παύση στις δημοσιεύσεις σχετικά με ανησυχίες για την ασφάλεια του.  «Αξιότιμοι φίλοι μου κάποιοι ισχυρίστηκαν πως έχω πεθάνει ή πως έχω φυλακιστεί. Επίσης πως τα μηνύματα μου στο twitter πως τα γράφουν άλλοι κι όχι εγώ. Για αυτό αισθάνθηκα την υποχρέωση να γυρίσω και να δημοσιεύσω αυτό το σύντομο βίντεο. Αξιότιμοι φίλοι μου δεν αποφάσισα εγώ να μην δημοσιεύω βίντεο. Στη χώρα την οποία ζω με ενημέρωσαν πως είμαι στο κόκκινο δηλαδή υπάρχει μεγάλο ρίσκο να με δολοφονήσουν… Σε 15 ημέρες θα επανεξετάσουν το ρίσκο για τη ζωή μου για συνωμοσία εναντίον μου και θα αποφασίσουν. Όμως εγώ ή εδώ ή σε άλλη χώρα ή με άλλον τρόπο και θα ολοκληρώσουμε το έργο που ξεκινήσαμε. Αξιότιμοι φίλοι μου, να είστε καλά, να μην στερείτε τις προσευχές σας. Ο Θεός να σας προσέχει!», ανέφερε στο συγκεκριμένο βίντεο.

Ποιος είναι ο Σεντάτ Πεκέρ

Ο 49χρονος Σεντάτ Πεκέρ, έγινε γνωστός τη δεκαετία του '90, σαν μαφιόζος και μέλος συμμορίας του οργανωμένου εγκλήματος. Το 2007 καταδικάστηκε σε 14 χρόνια φυλάκισης με τις κατηγορίες να περιλαμβάνουν τη σύσταση και τη διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης.

Ο ίδιος υποστηρίζει στα βίντεο που δημοσιεύει και τα οποία έχουν προκαλέσει «τριγμούς» στην κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ότι βρίσκεται σε σουίτα ξενοδοχείου στο Ντουμπάι, ωστόσο το Reuters δεν κατάφερε να εντοπίσει που βρίσκεται. Τα οκτώ βίντεο που έχει δημοσιεύσει στον λογαριασμό του στο YouTube, έχουν συγκεντρώσει πάνω από 70 εκατομμύρια προβολές. Οι καταγγελίες του Πεκέρ αφορούν νυν και πρώην κυβερνητικούς αξιωματούχους για εγκλήματα όπως βιασμοί, διακίνηση ναρκωτικών και μυστικές παραδόσεις όπλων.

Ο υπουργός Εσωτερικών της κυβέρνησης Ερντογάν, Σουλεϊμάν Σοϊλού, είναι ένα από τα βασικά πρόσωπα που έχουν δεχθεί τα «βέλη» του μαφιόζου. Ο Πεκέρ ισχυρίζεται ότι ο Σοϊλού του είχε προτείνει προστασία και τον είχε «ενημερώσει» για την έναρξη μιας έρευνας εναντίον του τον περασμένο χρόνο, προκειμένου να του επιτρέψει να εγκαταλείψει την Τουρκία πριν συλληφθεί.  Ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας έχει αρνηθεί τις κατηγορίες, χαρακτηρίζοντάς τες ως ανυπόστατες. Ο Σοϊλού έχει αρνηθεί τις συγκεκριμένες κατηγορίες και όπως και ο Ερντογάν και άλλα μέλη του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), υποστηρίζουν ότι όλα αυτά αποτελούν μία σκευωρία εναντίον της Τουρκίας.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA