Μενού
  • Α-
  • Α+

H «Κάρτα Ελευθερίας» (Freedom Pass) των 150 ευρώ για τους εμβολιασμένους ηλικίας 18 έως 25 ετών, που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κινείται στην κατεύθυνση κινητοποίησης μιας κρίσιμης ηλικιακής κατηγορίας, που έως σήμερα καταγράφει εξαιρετικά χαμηλά ποσοστά συμμετοχής στην εμβολιαστική διαδικασία. 

Διαβάστε ακόμη: Freedom Pass: Πώς φτάσαμε στην κάρτα ελευθερίας - Μόλις 11% των νέων έχει σπεύσει για το εμβόλιο

Την ίδια ώρα, η απειλητική επέλαση της μετάλλαξης Δέλτα δημιουργεί νέα δεδομένα, οδηγώντας εκ των πραγμάτων στην αναπροσαρμογή προς τα πάνω του απαραίτητου ποσοστού εμβολιασμένων, ώστε να επιτευχθεί το τείχος ανοσίας, που θα ανασχέσει το μεταλλαγμένο στέλεχος του κορονοϊού. Στο πλαίσιο αυτό, με τον χρόνο να κυλά υπέρ του ιού, οι κυβερνήσεις αναμένεται να ενισχύσουν και να διευρύνουν τα οικονομικά κίνητρα για να οδηγήσουν το συντομότερο δυνατό τους πολίτες των χωρών τους στα εμβολιαστικά κέντρα με στόχο να περιορίσουν το πεδίο εξάπλωσης της εξαιρετικά μεταδοτικής μετάλλαξης

Η έως τώρα εμπειρία με διαφορετικούς βαθμούς κλιμάκωσης σε κάθε χώρα έχει δείξει ότι η ενημέρωση και η εκπαίδευση των ανθρώπων για τη σημασία του εμβολιασμού δεν είναι πάντα επαρκής. Συνεπώς κρίνεται επιβεβλημένη μια επιπλέον ώθηση μέσω οικονομικών παροχών, ώστε να πειστούν να εμβολιαστούν όσοι δεν το έχουν πράξει έως σήμερα. Βέβαια, δεν είναι λίγοι οι επιστήμονες, οι οποίοι διατηρούν επιφυλάξεις αναφορικά με το κατά πόσο είναι πιθανό ένα μέτρο, που δεν έχει οριζόντιο χαρακτήρα αλλά απευθύνεται σε συγκεκριμένες κατηγορίες πολιτών, να λειτουργήσει αποτρεπτικά προς άλλες κοινωνικές ομάδες, οι οποίες θα καθυστερήσουν τον εμβολιασμό τους αναμένοντας να ενταχθούν στους δικαιούχους των οικονομικών κινήτρων.

Freedom pass: Το μοντέλο στις ΗΠΑ παράδειγμα για την Ελλάδα

Σε κάθε περίπτωση, η στρατηγική που εφαρμόζουν οι ΗΠΑ μέσω ενός ευρέως πλέγματος παροχών με σκοπό να διατηρήσει τη δυναμική του το εμβολιαστικό κύμα αποτελεί οδηγό για τις υπόλοιπες χώρες. Δεν είναι τυχαίο ότι στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού οι αμερικανικές πολιτείες αποφάσισαν να επιστρατεύσουν από χρήματα, δωροεπιταγές, λοταρίες μέχρι και μπύρες ώστε να επανέλθει στα υψηλά επίπεδα των περασμένων μηνών η καμπύλη των εμβολιασμών 

έως την επίτευξη του ποσοστού ανοσίας στην κοινότητα της τάξης του 80%. 

Freedom pass: Από τα δωρεάν ποτά στη λοταρία εκατομμυρίων ευρώ  

Ειδικότερα, τα κίνητρα ποικίλλουν από 100 δολάρια για τους 16 - 35 ετών ή δωροκάρτες στη Δυτική Βιρτζίνια, σε δωρεάν ποτά στο Νιου Τζέρσι και στο Κονέκτικατ. Οι υψηλότερες παροχές δίνονται στη Νέα Υόρκη, όπου έχει οργανωθεί λοταρία με δώρο 5 εκατομμύρια ευρώ και στο Οχάιο όπου υπάρχουν 5 λοταρίες του 1 εκατομμυρίου ευρώ για πλήρως εμβολιασμένους ενήλικες και μία πλήρης υποτροφία σε εμβολιασμένο παιδί. Στις ΗΠΑ όπου το συνολικό κόστος της πανδημίας αγγίζει τα 16 τρισ. δολάρια δεν υφίσταται προς το παρόν συζήτηση για τη διάσταση του κόστους των οικονομικών παροχών προς τους εμβολιασμένους

Οι όποιες ενστάσεις υπάρχουν αυτή την στιγμή εστιάζουν στο ενδεχόμενο πολλοί Αμερικανοί να θεωρήσουν ότι η απόδοση κινήτρων για εμβολιασμό είναι μια ένδειξη ότι το εμβόλιο δεν είναι ασφαλές και έτσι να έχουν τα αντίθετα αποτελέσματα. Η αμερικανική επιστημονική κοινότητα δεν έχει καταλήξει ακόμα στο  αποτελεσματικότερο μίγμα κινήτρων αλλά και παρεμβάσεων ώστε να αυξηθεί η συμμετοχή στον εμβολιασμό καθώς πρόκειται για ένα πολυπαραγοντικό ζήτημα, που έχει σοβαρές οικονομικές και κοινωνικές προεκτάσεις. 

Ο ίδιος ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, έχει ήδη ανακοινώσει ότι ύστερα από πρωτοβουλία του με τον κλάδο των σούπερ μάρκετ να υπάρχουν προσφορές στους εμβολιασμένους καταναλωτές ενώ εκπτώσεις θα γίνονται στα εισιτήρια αθλητικών δραστηριοτήτων. 

Προνόμια: «Μία δόση και μια μπίρα» στο Νιου Τζέρσι

Εντύπωση έχει προκαλέσει το πρόγραμμα, «Μία δόση και μία μπίρα» για τους άνω των 21 ετών στο Νιου Τζέρσι αλλά και η δωρεάν μπίρα ύστερα από το μονοδοσικό εμβόλια της Johnson & Johnson στην Ουάσιγκτον. Στο Μέριλαντ δε, παρέχεται κίνητρο στους υπαλλήλους της πολιτείας 100 δολαρίων όταν εμβολιαστούν με την πρώτη δόση, ποσό, που θα πρέπει όμως να επιστρέψουν εάν δεν ολοκληρώσουν τον εμβολιασμό τους με τη δεύτερη δόση. 

Σερβία: 25 ευρώ στους πολίτες για το εμβόλιο

Στο μεταξύ, τα οικονομικά κίνητρα ως επιβράβευση των εμβολιασμένων εφάρμοσε και η Σερβία δίνοντας σε όλους τους πολίτες, που ολοκλήρωσαν τον εμβολιασμό τους οικονομική βοήθεια της τάξης των 25 ευρώ. Η κίνηση αυτή προκρίθηκε, σε πρώτη φάση, σε σχέση με την επιβολή μέτρων αποκλεισμού και διακρίσεων. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA