Μενού
  • Α-
  • Α+

Η κάρτα ελευθερίας (που λέγεται και freedom pass) είναι το πρώτο από μια σειρά προνομίων που δίνει η κυβέρνηση για να επιταχύνει την εκστρατεία εμβολιασμού στην χώρα με σκοπό την αντιμετώπιση του κορονοϊού.. Είναι αξιοσημείωτο ότι μόνο το 11% στην ηλικιακή ομάδα 18-25 έχει σπεύσει για το εμβόλιο, κάτι που η κυβέρνηση θέλει να αλλάξει άμεσα και για αυτό το λόγο παρακολουθεί και τα κίνητρα που προσφέρουν πολλές πολιτείες των ΗΠΑ στους πολίτες τους για να εμβολιαστούν. Η καλοκαιρινή ραστώνη και η κούραση από το συνεχές lockdown φαίνεται πως είναι οι πρώτοι λόγοι για τους οποίους παρατηρείται ραθυμία στον εμβολιασμό στην ηλικιακή ομάδα των 18-25 και αυτό είναι κάτι που θέλει να ανατρέψει η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. 

Η κάρτα ελευθερίας θα δοθεί μόνο στους νέους 18-25 ετών που έχουν κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου κατά του κορονοϊού και σε εκείνους που θα το κάνουν έως τις 31 Δεκεμβρίου 2021, όπως διευκρίνισε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, στην κυβερνητική παρουσίαση του «δώρου» στους νέους για ταξίδια, σινεμά, ενοικιάσεις τουριστικών καταλυμάτων και μεταφορές.

Διαβάστε ακόμη: Κορονοϊός: Σε πειραματικό στάδιο νέα εμβόλια - Τι προστατεύει από τη μετάδοση Δέλτα

Πώς φτάσαμε στο προνόμιο για την ηλικιακή ομάδα 18-25 

Το κυβερνητικό επιτελείο παρακολουθεί τα προνόμια που προσφέρουν στους εμβολιασμένους πολλές πολιτείες των ΗΠΑ. Για παράδειγμα, ένα από τα πιο δελεαστικά κίνητρα, ήταν στην πολιτεία του Οχάιο, όπου μαζί με τον εμβολιασμό ο πολίτης έπαιρνε κι έναν λαχνό για τη λοταρία ενός εκατομμυρίου ευρώ. Μάλιστα, οι νεαροί κάτοικοι της Πολιτείας, από 12-17 ετών που εμβολιάζονται με το σκεύασμα της Pfizer έχουν την ευκαιρία να μπουν σε μια δική τους λοταρία με έπαθλο μια πλήρη υποτροφία στο Κολέγιο της αρεσκείας τους.

Σημειώνεται, ότι και άλλες πολιτείες δελεάζουν με διαφορετικά δώρα τους πολίτες. Όσοι έχουν μόλις κάνει το εμβόλιο στην Ουάσινγκτον, για παράδειγμα, είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν μία λαχταριστή μπύρα, εντελώς δωρεάν, ενώ στη Δυτική Βιρτζίνια, θα δίνονται ομόλογα ύψους 100 δολαρίων σε όποιον επιλέγει να εμβολιαστεί.Από την άλλη μεριά, ποιος θα πει όχι σε μια δωρεάν κάρτα απεριόριστων διαδρομών με το μετρό της Νέας Υόρκης, μετά τον εμβολιασμό του;

«Είναι μια επιβράβευση για τους νέους που υπέστησαν περιοριστικά μέτρα και έβαλαν σε μεγάλο βαθμό τη ζωή τους, την εκπαίδευσή τους, τους φίλους τους στον "πάγο"», τόνισε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της ανακοίνωσης του πρώτου εκ των πολλών προνομίων που ακολουθούν για τους εμβολιασμένους.  Η «κάρτα ελευθερίας» θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί  σε κινηματογράφους, συναυλίες, θέατρα, αρχαιολογικούς χώρους αλλά και για να πληρώσουν εισιτήρια (αεροπορικά, ακτοπλοϊκά, σιδηροδρομικά) και έξοδα ξενοδοχείων, τουριστικών πακέτων, κάμπινγκ, κ.ά. 

Ποια είναι τα επόμενα προνόμια εμβολιασμένων 

Με την κυβέρνηση να έχει θέσει στόχο το ποσοστό άνω του 80% των εμβολιασμένων πολιτών της χώρας, όπως χαρακτηριστικά είπε και ο Ακης Σκέρτσος, υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, πιθανότατα, αύριο, Τρίτη, 29 Ιουνίου, αναμένονται ανακοινώσεις για νέα προνόμια εμβολιασμένων.

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Αδωνις Γεωργιάδης, έδωσε μία πρώτη εικόνα των προνομίων που θα ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες για τους εμβολιασμένους. «Κλειστούς χώρους και χώρους όπου γίνονται μαζικές συναθροίσεις, θα αφορούν οι κυβερνητικές ανακοινώσεις για διευκολύνσεις στους πολίτες που έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους» είπε μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Στο ερώτημα πώς θα βάζουν όρια οι επιχειρηματίες στους πελάτες τους, ο υπουργός Ανάπτυξης απάντησε ότι για παράδειγμα ο ανεμβολίαστος πελάτης θα μπορεί να βρίσκεται μόνο στον εξωτερικό χώρο και ο εμβολιασμένος θα μπορεί να βρίσκεται και στον εσωτερικό. Οι διευκολύνσεις θα αφορούν τον αριθμό πληρότητας σε σινεμά, θέατρα, συναυλιακούς χώρους, μπαρ και εστιατόρια, γενικότερα σε κλειστούς χώρους ψυχαγωγίας. Η είσοδος θα γίνεται με επίδειξη του πιστοποιητικού εμβολιασμού, μέσω εφαρμογής στα κινητά που θα έχουν κατεβάσει οι υπεύθυνοι των καταστημάτων.

Το πιστοποιητικό θα σκανάρεται στην εφαρμογή, ενώ δεν θα υπάρχει πρόσβαση στα υπόλοιπα προσωπικά δεδομένα. Έτσι, θα έχουν ελευθέρας προκειμένου να μπουν στον κλειστό χώρο του καταστήματος ή του χώρου ψυχαγωγίας. Από τις ανακοινώσεις θα γίνει γνωστό το ποσοστό εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων που θα επιτρέπονται σε έναν κλειστό χώρο, καθώς και ποιοι θα είναι οι περιορισμοί για τους ανεμβολίαστους.

Μάλιστα εξετάζεται να δοθούν κίνητρα στους ιδιοκτήτες καταστημάτων να επιλέξουν Covid free κατάστημα. Πιο συγκεκριμένα, υπάρχουν σκέψεις τα καταστήματά που θα είναι μόνο για εμβολιασμένους να υπάρχει δυνατότητα πληρότητας 100% στους εσωτερικούς χώρους

Τέλος, ήδη έχει ανακοινωθεί πως από την προσεχή Δευτέρα, 28 Ιουνίου, οι πλήρως εμβολιασμένοι εξαιρούνται από τη διενέργεια self test για την εργασία τους και για την άθλησή τους στα γυμναστήρια. Απαραίτητη προθεσμία για το συγκεκριμένο προνόμιο είναι να έχουν περάσει 15 ημέρες από την ολοκλήρωση της δεύτερης δόσης εμβολιασμού (ή της πρώτης εάν πρόκειται για το μονοδοσικό εμβόλιο της εταιρείας Johnson & Johnson).

Συνοπτικά, σύμφωνα με πληροφορίες, τα προνόμια για τους εμβολιασμένους θα περιλαμβάνουν:

  • Ελεύθερη πρόσβαση σε κλειστούς χώρους χωρίς μάσκα
  • Μετακινήσεις και ταξίδια χωρίς τεστ
  • Είσοδος σε γήπεδα, θέατρα, σινεμά, συναυλίες, φεστιβάλ, μπαρ, εστιατόρια χωρίς περιορισμούς και μέτρα

Τα ποσοστά εμβολιασμού ανά ηλικιακή ομάδα - Δυσαρέσκεια για τους νέους 

Η κυβέρνηση έχει κάθε λόγο να πανηγυρίζει το γεγονός ότι το 45% του συνολικού πληθυσμού έχει εμβολιαστεί με την 1η δόση (4.750.000 πολίτες), ενώ το 35% έχει ολοκληρώσει πλήρως τον εμβολιασμό (3.650.000 πολίτες). Φυσικά,. υπάρχει ακόμα δρόμος για το στόχο του 80% που προκύπτει, λόγω της μετάλλαξης  . Ωστόσο, ο κ. Θεμιστοκλέους χαρακτήρισε το στόχο αυτό εφικτό να επιτευχθεί εντός του καλοκαιριού

Από τη μία, η κυβέρνηση είναι πολύ ευχαριστημένη από τα ποσοστά εμβολιασμού στην ηλικιακή ομάδα άνω των 60, καθώς έχει ξεπεράσει το ποσοστό του 70% και βρίσκεται κοντά στον προβλεπόμενο στόχο για την ανοσία. Από την άλλη, το γεγονός ότι μόλις ένας στους 10 νέους της ηλικιακής ομάδας 18-25 (11%) έχει εμβολιαστεί, προκαλεί ανησυχία, δικαιολογώντας τα χαμηλά ποσοστά στην καλοκαιρινή ραστώνη και την κούραση. 

Ο κ. Θεμιστοκλέους έδωσε τα ποσοστά εμβολιασμού ανά ηλικιακή ομάδα:

85+: Το 69% έχει εμβολιαστεί, με τα ραντεβού φτάνει το 70%

80-84: 70% έχει εμβολιαστεί, με τα ραντεβού φτάνει το 71%

75-79: 81% έχει εμβολιαστεί, με τα ραντεβού φτάνει το 83%

70-74: 76% έχει εμβολιαστεί, με τα ραντεβού φτάνει το 77%

65-69: 76% έχει εμβολιαστεί, με τα ραντεβού φτάνει το 77%

60-64: 70% έχει εμβολιαστεί, με τα ραντεβού φτάνει το 72%

55-59: 65% έχει εμβολιαστεί, με τα ραντεβού φτάνει το 68%

50-54: 61% έχει εμβολιαστεί, με τα ραντεβού φτάνει το 64%

45-49: 54% έχει εμβολιαστεί, με τα ραντεβού φτάνει το 60%

40-44: 47% έχει εμβολιαστεί, με τα ραντεβού φτάνει το 53%

35-39: 39% έχει εμβολιαστεί, με τα ραντεβού φτάνει το 43%

30-34: 34% έχει εμβολιαστεί, με τα ραντεβού φτάνει το 40%

25-29: 22% έχει εμβολιαστεί, με τα ραντεβού φτάνει το 33%

18-24: 11% έχει εμβολιαστεί, με τα ραντεβού φτάνει το 20%

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA