Μενού
  • Α-
  • Α+

Η τούμπα του ανεκτίμητης αξίας πίνακα του Πάμπλο Πικάσο, κατά την παρουσίαση της εξιχνίασης της κλοπής στην Εθνική Πινακοθήκη ήταν μια από τις γκάφες που έχουν συμβεί σε χώρους τέχνης, με καταστροφικά μερικές φορές αποτελέσματα! Ένα γλυπτό που ακρωτηριάστηκε για μια selfie, μια καθαρίστρια που δεν κατάλαβε ότι τα ψίχουλα από τα μπισκότα και τα χαρτόνια ήταν έργο τέχνης και τα... σκούπισε, ένα θρυμματισμένο άγαλμα λόγω φωτογραφίας, είναι ευτράπελα που έχουν συμβεί σε χώρους τεχνης. Υπενθυμίζεται δε οτι ο 49χρονος, με το ψευδώνυμο artfreak, που έχει συλληφθεί για την κλοπή των πινάκων των Πικάσο και Μοντριάν, είπε στην κατάθεσή του ότι είχε πάρει και τρίτο πίνακα, αλλά όταν έφτασε στο σπίτι του από την Πινακοθήκη «συνειδητοποίησε ότι ο πίνακας είχε υποστεί σοβαρή ζημιά, τον τσαλάκωσε και τον πέταξε στην τουαλέτα»! Το έργο ήταν toy Ιταλού Γκουλιέλμο Κάτσια, το οποίο απεικονίζει τον Άγιο Ντιέγκο ντε Αλκάλα. 

Διαβάστε ακόμη: Εθνική Πινακοθήκη: Το Twitter «ξεσάλωσε» από την πτώση του πίνακα του Πικάσο

Τα... σκουπίδια των 10.000 ευρώ!

Η έμπνευση του καλλιτέχνη δεν έγινε καθόλου κατανοητή από μία καθαρίστρια, η οποία ήταν επιφορτισμένη με την καθαριότητα της Sala Murat, μεγάλης γκαλερί στο Μπάρι της Ιταλίας, η οποία... σκούπισε τα έργα τα οποία ήταν φτιαγμένα από ψίχουλα μπισκότων, εφημερίδες και χαρτόνια σκορπισμένα στο πάτωμα! Σύμφωνα με το BBC, η γυναίκα τα καθάρισε καλά – καλά και μετά έμαθε τη ζημιά! Ευτυχώς η ασφαλιστική εταιρεία, η οποία κάλυπτε την έκθεση του νεωτεριστή καλλιτέχνη, δέχτηκε να καταβάλει 10.000 για το κατεστραμμένο έργο. Το περιστατικό έγινε το Φεβρουάριο του 2014.

Πήρε παραμάζωμα άγαλμα και το έκανε κομμάτια

Στην πρώιμη φάση των... selfie, το 2016, ένας Βραζιλιάνος τουρίστας πήγε στην Πορτογαλία και, σύμφωνα με το cntraveler.com έκανε κομμάτια ένα άγαλμα προσπαθώντας να βρει τη σωστή γωνία που θα τον κολάκευε. Ο τουρίστας κατέστρεψε ένα άγαλμα του Αρχάγγελου Μιχαήλ από τον 18ο αιώνα. Το έργο θρυμματίστηκε και σύμφωνα με τη διεύθυνση του Μουσείου της Πορτογαλίας, δεν ήταν δυνατόν να αποκατασταθεί.

Ο ατζαμής με τη φωτογραφία

https://www.youtube.com/watch?v=23E63kJbkLM

Ένα γλυπτό του 19ου αιώνα έμεινε χωρίς δάχτυλα στα πόδια, εξαιτίας ενός άμπαλου τουρίστα από την Αυστρία, ο οποίος, όπως αναφέρει το news.artnet.com πήγε να βγάλει φωτογραφία και το ρήμαξε. Τον Αύγουστο του 2020, ο τουρίστας κάθισε πάνω στα πόδια του αγάλματος Pauline Bonaparte , αδερφής του Ναπολέοντα ως Venus Victrix σε γκαλερί στην Ιταλία και πόζαρε καμαρωτός για μια φωτογραφία αλλά το πόδι του γλυπτού έσπασε. Ο Αυστριακός έκανε τον... Κινέζο αλλά τον βρήκαν από το όνομα που είχε δώσει για να κάνει κράτηση στο Μουσείο. Προσφέρθηκε μάλιστα να πληρώσει για τη ζημιά που έκανε.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA